ZVJERSTVO U SPLITU

Medicinska sestra osuđena zbog napada na majku: ‘Pitala bi je tko će naslijediti stan, a onda...‘

Nakon uhićenja medicinska sestra je provela u istražnom zatvoru na Bilicama dva mjeseca
Ilustracija
 Zeljko Sop/Cropix

Na osam mjeseci uvjetnog zatvora osuđena je 58-godišnja medicinska sestra iz Splita koja je protivno sudskoj zabrani dolazila majci u stan na splitskom predjelu Lokve. Prvo bi je pitala čiji će stan biti nakon njene smrti, a kada ne bi dobila zadovoljavajući odgovor, majku bi počupala za kosu, stoji u presudi Općinskog suda u Splitu.

Uz uvjetni zatvor medicinskoj sestri je određen rok kušnje od dvije godine tijekom kojeg ne smije počiniti novo nedjelo ili će se uvjetna kazna zatvora pretvoriti u bezuvjetnu. Incidenti su se dogodili u kolovozu prošle godine u razmaku od dva dana.

Medicinska sestra je otprije imala zabranu približavanja majci na udaljenost manju od 20 metara i zabranu uspostavljanja i održavanja izravne i neizravne veze. Radi se o samostalnoj mjeri opreza koju je odredio sud radi zaštite majke od ispada kćerke koja je istom odlukom i prisilno udaljena iz stana u kojem su do tada živjele zajedno.

Zbog njezinih dolazaka nazad u stan u ljeto prošle godine intervenirali su policajci Druge postaje Split koji su dobili dojavu o obiteljskom nasilju. Nakon uhićenja medicinska sestra je provela u istražnom zatvoru na Bilicama dva mjeseca.

Tijekom suđenja je priznala što joj optužnica stavlja na teret.

- Žao mi je zbog toga i kajem se. S boravkom u istražnom zatvoru sam osvijestila opasnost svojeg problematičnog odnosa s majkom, ali i opasnost svojeg protupravnog ponašanja. Tome je ishodište u lošim obiteljskim odnosima, prvenstveno s majkom.

Ni s kim u svom životu nemam problema, nikome nisam dužna dok s majkom imam dosta nesuglasja. Baš zbog toga što sam uvidjela da je sada nemoguće popraviti naš odnos, odselit ću se, pronaći će smještaj i posao te neću dolaziti u doticaj s majkom - kazala je.

Optužena je otprije višestruko osuđivana u prekršajnim postupcima, zbog prekršaja s elementima nasilja što je sud uzeo u obzir prilikom određivanja kazne. Kako je korisnica socijalne pomoći, sud ju je oslobodio obveze plaćanja troškova postupka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 23:13