KOBNI IZLAZAK

Majka otišla u provod i bolesno dijete ostavila samo, a onda se pojavio otac! Sve naše institucije su se digle na noge...

U trenutku kad ga je otac pronašao imao je izrazito visoku razinu šećera u krvi

Ilustracija

 Kseniia Glazkova/Alamy/Profimedia

Jednoj stanovnici sjevernog dijela Hrvatske srednje dobi važniji je bio izlazak s društvom nego skrb za vlastito dijete. Pa je tako lanjskog 22. srpnja 15-godišnjeg bolesnog sina ostavila kod kuće samog, bez nadzora i brige odrasle osobe.

Ta majka je djetetove bolesti bila itekako svjesna jer je riječ o maloljetniku kojem je utvrđen IV stupanj invaliditeta, a zbog dijabetesa tipa 1 ima problem i sa sluhom, kao i niz drugih zdravstvenih poteškoća. S obzirom da se sam ne može brinuti o sebi, 40-godišnjakinja objeručke koristi pogodnost rada s polovicom radnog vremena.

I tko zna koliko se dugo još ona ne bi vratila kući iz tog ljetnog provoda van grada u kojem inače boravi, da u dvorište kuće sutradan, po najvećem zvizdanu, nije došao dječakov otac nakon čega su se na noge digle i institucije.

Naime, bilo je to oko 13 sati 23. srpnja kada je dječakova oca dočekao hladan tuš – ugledao je mališana, nakon noći i pola dana provedenog u samoći, na stepenicama kuće vidno uznemirenog i uplašenog. Ubrzo se potom otkrilo i da je 15-godišnjak po visokim temperaturama kosio travu, a koža mu je bila izgorjela od sunca te je bio prepun uboda komaraca.

U trenutku kad ga je otac pronašao imao je i izrazito visoku razinu šećera u krvi tako da prema svemu tome otkrivenom su institucije zaključile da dječakova majka, s kojom živi, ozbiljno ugrožava psihički i fizički razvoj djeteta.

Policija je nesavjesnu majku u konačnici kazneno prijavila za povredu djetetovih prava jer je grubo zanemarila svoje dužnosti podizanja djeteta, dok ju je ovih dana jedan Općinski sud u zemlji nepravomoćno osudio na 10 mjeseci zatvora, ali u zatvor neće jer je riječ o uvjetnoj osudi s dvogodišnji rokom kušnje.

Sud joj je odmah naložio i plaćanje 80 eura sudskih troškova, a kako su se obje strane, dakle tužiteljstvo i optužena, odrekle prava na žalbu, sudski pravorijek je odmah postao pravomoćan i izvršan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 08:06