NEPRAVOMOĆNO OSUĐEN

Majci prijetio smrću, pet dana ju zarobio u stanu: ‘Spalit ću ti oči, da ostaneš bez oka, kao ja‘

Prestravljena žena potražila je pomoć policije tek kada se uspjela iskrasti iz stana.

Policijsko vozilo, Ilustrativna fotografija

 Luka Gerlanc/Cropix/Cropix

Umirovljeni D.H. (54) osuđen je nepravomoćno na godinu dana zatvora na velikogoričkom sudu jer je punih pet dana 2020. godine u stanu u okolici Zagreba maltretirao vlastitu majku. Osim što ju je vrijeđao pogrdnim riječima, branio joj je da izađe iz stana, a na sve ju je i fizički napadao stišćući joj rukama uši.

Ujedno joj je zapaljenu cigaretu, prema optužbi tužiteljstva, prinosio njezinim očima govoreći joj da će ih spaliti jer da i ona može s jednim okom kao i on. Prijetio joj je i da će ju baciti s drugog kata zgrade i da će ju ubiti, a prestravljena žena potražila je pomoć policije tek kada se uspjela iskrasti iz stana.

D.H. je kod majke izazvao strah i doveo ju u ponižavajući položaj, čime je počinio nasilje u obitelji.

U kaznu će mu biti uračunato tri mjeseca koliko je proveo u istražnom zatvoru, a sud mu je izrekao i mjeru obveznog liječenja od ovisnosti o alkoholu u penalnim uvjetima. Mora platiti i 500 kuna sudskih troškova te 5416 kuna troškova psihijatrijskog vještačenja. Troškovi odvjetnika dodijeljenog po službenog dužnosti bit će plaćeni iz proračuna.

Osumnjičeni je na sudu odbacio krivnju i tvrdi da ništa od onog što mu se stavlja na teret, nije počinio. Kaže i da se njegova sestra urotila protiv njega radi majke.

- Nakon što mi je izrečena mjera udaljavanja iz stana, mama je sama dolazila k meni na drugu adresu. Zvala me da joj pomognem pa sam radi toga bio i prekršio mjeru opreza. O svemu sam obavijestio policiju i Centar za socijalnu skrb, a majka je sa 70 kilograma spala na 30. U inkriminiranom razdoblju od 13. do 18. rujna 2020. nisam bio pijan jer pijem šaku tableta dnevno. Nisam ju vrijeđao ni omalovažavao, a kamoli psovao, napadao i zatvorio u stanu – branio se D.H., tvrdeći da je spavao kad mu je policija banula u stan.

Kada je pobjegla i pozvala policiju njegova je majka imala modrice na lijevoj nadlaktici te je bila vrlo uznemirena i prestrašena.

Majka optuženog u sudnici se detaljno prisjetila suživota sa sinom. Dugo ju je, kaže, maltretirao i uvijek mu je opraštala.

- Najgori događaj je bio u siječnju 2020. kada me istukao, a u rujnu 2020. mi je prišao dok sam pila lijekove i primio me za uši. Stiskao ih je, a ja sam mu vikala ‘Nemoj, nemoj!‘. Navečer mi je opet prišao. Bio je pijan te mi prinio cigaretu očima rekavši da će mi ih spaliti pa da ni ja nemam oko kao on. Vrijeđao me je, opsovao mi majku sto puta. Branio mi je da izađem van iz stana pet dana. Molim vas, udaljite ga od mene na 1000 kilometara – zavapila je majka okrivljenog koji je, pak, u spis priložio rukom pisani tekst u kojem njegova majka navodno daje blagodat da ne svjedoči.

Sud je okrivljenikovu majku tom prilikom upozorio da će u slučaju prihvaćanja blagodati njezin iskaz iz tužiteljstva biti pročitan u sudnici, pa ga se čitalo. Po ocjeni suda to ne umanjuje vjerodostojnost njezina iskaza jer se radi o majci okrivljenika koja je uz njega emotivno i egzistencijski vezana te je starije životne dobi.

Inače, jedan od susjeda buku iz njihova stana tih dana nije čuo, ali se prisjetio da je bilo razbijeno prozorsko staklo pa je zajedno sa bratom okrivljenog staklo zamijenio.

Sud smatra da je D.H. u inkriminiranom razdoblju postupao s izravnom namjerom. Kao olakotna okolnost se navodi da je djelo, prema mišljenju vještaka, počinio u stanju smanjene ubrojivosti ali ne bitno.

Što se tiče njegovih prijašnjih grijeha s druge strane zakona, iza njega je osuđujuća presuda od 11 godina zatvora zbog ubojstva iz 90-ih, dok je za drugo djelo nastupila rehabilitacija. Što se tiče prekršajne evidencije, unazad nekoliko godina, ogriješio se četiri puta i to zbog kršenja javnog reda i mira te nasilja u obitelji.

Zbog toga je sud stava da će bezuvjetna kazna zatvora u ovom slučaju djelovati jer to do sada nije bio slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:04