RAVNATELJ ZATEČEN

Lažna profesorica mentorirala državnog prvaka iz povijesti: ‘Uvijek je bila vrijedna i savjesna‘

Profesoričina mračna tajna izašla je na vidjelo prošle godine kada je pregledom diploma utvrđeno da njezina nije valjana
Ilustracija
 Vlado Kos

Zbog punih 14 godina rada na Gimnaziji Gospić s lažnom diplomom profesorice povijesti i sociologije s Filozofskog fakulteta u Zadru, Općinsko državno odvjetništvo je podiglo optužnicu protiv 43-godišnjakinje iz Gospića. Terete je za kazneno djelo prijevare, na temelju koje su joj isplaćene plaće u ukupnom iznosu od 754.614,23, za što se ona nepripadno materijalno okoristila.

- Okrivljenicu se optužnicom tereti da je od 14. veljače 2005. do 13. veljače 2019. u namjeri da se nepripadno okoristi u većem iznosu, podnijela prijavu na natječaj za radno mjesto nastavnika sociologije i povijesti u školskoj ustanovi na području grada Gospića uz koju je priložila neistinitu diplomu jednog filozofskog fakulteta u Republici Hrvatskoj u kojoj je neistinito navedeno da je položila sve propisane ispite i stekla stručni naziv profesora sociologije i povijesti.

Odgovorne osobe u toj školskoj ustanovi su, ništa ne sumnjajući, 14. veljače 2005. i aneksom od 7. rujna 2009. sklopili s okrivljenicom ugovor o radu na neodređeno vrijeme na radno mjesto nastavnika sociologije i povijesti - navodi se u priopćenju tužiteljstva.

Profesoričina mračna tajna izašla je na vidjelo prošle godine kada je pregledom diploma utvrđeno da njezina nije valjana. Prvi je tu informaciju dobio ravnatelj Gimnazije Josip Štampar, tadašnji v.d. ravnatelj a kao profesor tjelesnog odgoja s njom je dijelio zbornicu čitavo desetljeće. To ga je saznanje, rekao nam je, prilično pogodilo.

- Ne bih nikada pomislio na tako nešto, jer je bila vrijedna, odgovorna i savjesna. Nikada ni djeca nisu imala primjedbi na njezin rad. Da budem iskren, prvo sam posumnjao u ovaj dopis iz Zadra, a ne u nju, razmišljajući je li uopće točna njihova informacija, misleći da se radi o nekoj greški - rekao nam je ravnatelj.

Zanimljivo, nije joj uspio dati otkaz već je potpisao s njom sporazumni raskid ugovora o radu. Dogodilo se to sat prije nego je dobio poštu iz Zadra s potvrdom o krivotvorini.

- Ona je to zatražila jer je dugo bila na porodiljnom, tako da se s njega u školu nije ni vratila. Kontaktirala me prvo telefonski i rekla da bi došla po papire, jer se u međuvremenu odselila iz Gospića pa da će dobiti drugo radno mjesto na području Rijeke - kazao nam je profesor.

Inače, lažna profesorica je bila izuzetno vrijedna i predana svojem poslu, imala je čak i nekoliko pobjednika na županijskim natjecanjima iz povijesti, a 2015. godine mentorirala je i tadašnjeg državnog prvaka. Titulu najboljeg mladog povjesničara generacije u Gospić je donio njezin učenik, što je bio jedan od najvećih uspjeha koji je ostvarila ova obrazovna ustanova.
Ukoliko bude pravomoćno osuđena za ovo kazneno djelo, vjerojatno će u državni proračun morati vratiti i novac stečen na prijevaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 13:51