LAŽNE PRIJETNJE

Kovač je prvo plakao, a onda izgubio izbore i interes za prijavu: ‘J... ga. Dobio je po egu‘

Snimke razgovora čakovečkog kriminalista Maria Severa i njegovog prijatelja Damira Ledenčanina otkrivaju detalje o lažnim prijetnjama
Stjepan Kovač
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

"Jesi se čuo s našim prijateljem i šta su riješili s onim njegovim?", pitao je u telefonskom razgovoru snimljenom 21. lipnja ove godine sada već uhićenoga i suspendiranoga kriminalistu čakovečke policije Marija Severa, njegov prijatelj Damir Ledenčanin. "Ma da i ne. On više nije toliko u tome i sad je zaokupljen drugim stvarima. J... ga. Dobio je po egu. Ego je najviše stradao, ali dok ga malo pusti bude jednostavnije", odgovorio je Ledenčanin Severu.

I Sever i Ledenčanin sada se nalaze pod istragom Uskoka, zajedno sa saborskim zastupnikom SDP-a i bivšim gradonačelnikom Čakovca, Stjepanom Kovačem. Pod istragom su zbog optužbi da su na Kovačev zahtjev iskonstruirali prijetnje prema Kovaču, a sve kako bi kroz policijsko kriminalističko istraživanje došli do osobe koja je izradila internetsku stranicu "stjepankovac.icu", na kojoj su objavljivani tekstovi protiv Kovača koji se tada ponovno kandidirao za čakovečkoga gradonačelnika.

Iskonstruirao prijetnje

Također, Kovač je tijekom svoje kampanje iskoristio prijetnje koje je zapravo sam iskonstruirao kako bi dobio naklonost birača, međutim to mu nije uspjelo te je izgubio u drugome krugu lokalnih izbora. Iz tih izbora seže i snimka na kojoj je Kovač plakao pred TV kamerama, tvrdeći kako prima prijetnje.

Međutim, nakon što je izgubio izbore, njegov interes za rješavanje slučaja prijetnji malo je "opao" i u tome trenutku snimljen je razgovor između Ledenčanina i Severa, a Uskok sumnja da je "prijatelj" o kojemu Sever i Ledenčanin pričaju upravo Kovač, te da je uzrok Kovačevog povrijeđenoga ega - gubitak lokalnih izbora za gradonačelnika. Međutim, do tada, sumnja Uskok, Kovač je inzistirao da se protiv navodnoga pošiljatelja prijetnji podnese kaznena prijava.

"Tražio je da se prije okončanja drugog kruga izbora za gradonačelnika Grada Čakovca protiv tvorca internetske stranice nadležnom državnom odvjetništvu podnese posebno izvješće, kao dopuna njegove kaznene prijave, zbog kaznenog djela prijetnje, te da se podaci o tome priopće javnosti kako bi pridobio naklonost potencijalnih birača", navodi se u optužbama Uskoka.

Da je to Sever zaista namjeravao i učiniti, te podnijeti kaznenu prijavu protiv nevinog čovjeka, proizlazi iz komunikacije koju je Sever, kao kriminalist čakovečke policije, imao s Ravnateljstvom policije, od kojih stalno traži odobrenje da podnese kaznenu prijavu.

Dodatna analiza

Ravnateljstvo policije, odnosno Pnuskok, prije nego je Sever uspio podnijeti prijavu čitav spis povlače u Zagreb na dodatnu analizu. Kako bi se shvatila apsurdnost situacije treba sagledati sve okolnosti pod kojim se odvijala. U tome trenutku Sever radi kriminalističko istraživanje navodnih prijetnji za koje zna da su iskonstruirane, a kako bi se pomoglo Kovaču. Na višoj razini pak Pnusokok tajno snima i prati Severa do kojega su došli pokušavajući otkriti krticu koja je poduzetniku Igoru Želježnjaku ranije odavala podatke iz druge tajne istrage. Znajući kako će na kraju Sever i podnijeti lažnu kaznenu prijavu, u Pnuskoku to pokušavaju spriječiti. Severu najprije govore da je istraživanje manjkavo, a na kraju mu i oduzimaju čitav predmet zbog navodnih konzultacija.

Na kraju Sever umjesto podnošenja prijave za prijetnje i sam prije nekoliko dana završava na prijavi Pnuskoka-a zbog zloporabe položaja i ovlasti, a za razliku od Ledenčanina i Kovača, Uskok je protiv njega predložio i određivanje istražnoga zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Sever je, kako neslužbeno doznajemo, na ispitivanju u Uskoku odbacio sve optužbe. Ledenčanin je navodno sve priznao, dok je Kovač rekao kako je znao da su prijeteći SMS-ovi lažni, no da nije koristio svoj utjecaj kako bi nagovorio Severa da provede lažno kriminalističko istraživanje. Na rješenje o istrazi koje je protiv njih donio Uskok, sva trojica imaju pravo žalbe, a o kojoj će odlučivati sudac istrage zagrebačkoga Županijskoga suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:49