POTVRĐENA OPTUŽNICA

Kopitzu prijeti 50 godina robije, a on dane u zatvoru krati dopisivanjem: ‘Pošalji mi fotografiju‘

Kopitz je u pratnji pravosudnih policajaca, vezanih ruku i nogu, jutros nešto prije 9 sati doveden na sud iz Zatvorske bolnice

Privođenje Haralda Kopitza

 Damir Krajac/Cropix

Nepunih sedam mjeseci od stravičnog zločina u podstanarskom stanu u zagrebačkim Mlinovima u kojem su pronađena mrtva tijela četverogodišnjeg dječaka i sedmogodišnjih blizanaca, optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu potvrdilo je optužnicu protiv austrijskog državljanina Haralda Kopitza (57), oca ubijene djece. Tužiteljstvo ga tereti za tri kaznena djela teškog ubojstva te mu prijeti do 50 godina zatvora.

Kopitz je u pratnji pravosudnih policajaca, vezanih ruku i nogu, jutros nešto prije 9 sati doveden na sud iz Zatvorske bolnice. Dok je odjeven u crnu trenirku prolazio kroz sudske hodnike prepune ljudi, na njegovu ispijenome licu se iščitavala nelagoda, zbunjenost ali i hladnoća. Svjestan je svega i onoga što ga čeka. S njim u sudnici osim odvjetnika po službenoj dužnosti bila je i prevoditeljica za njemački jezik.

Podsjetimo, zločin se dogodio 24. rujna prošle godine oko 22 sata u Zagrebu kada je Kopitz, s unaprijed stvorenom namjerom da djecu liši života, iskoristio njihovo povjerenje. Otrovao ih je a potom pokušao ubiti i sebe. No prije tog finalnog čina u kojem nije uspio, 11 minuta poslije ponoći 25. rujna 2021. Kopitz je na Facebooku objavio najavu zločina ukazujući na samoubojstvo jer je ostao bez djevojke i novca ali i jer mu ni njegova braća masoni nisu pomogli iako im se obraćao za pomoć.

Tu dramatičnu objavu su vidjeli njegovi prijatelji, pa su se zbog toga 50-ak minuta poslije užarili telefoni policije čiji su se djelatnici zaputili do Mlinova, niti ne pomišljajući da ih čekaju jezivi prizori i neopisiva količina tuge. Kopitzov život spašen je u posljednji čas jer su ga zatekli malaksalog od tableta kojih se nagutao. Tijela, pak, četverogodišnjeg mališana i sedmogodišnjih blizanaca pronađena su okružena njihovim omiljenim igračkama.

Kako smo već pisali, Kopitz je tijekom istrage iznio detaljnu obranu u kojoj je objasnio svoje motive što ga je rukovodilo tim strašnim činom i što ga je, kako je rekao, pogonilo da u ubojstvu djece i samoubojstvu vidi jedini izlaz iz situacije.

"Ostao sam bez posla, prijetili su mi da će me izbaciti iz stana kojeg sam bio iznajmio. Zakuhalo mi je u glavi. Pukao sam. I u ubojstvu djece i samoubojstvu vidio sam jedini izlaz iz situacije u kojoj sam se našao", pokušao je objasniti motiv zbog kojeg je ubio djecu.

Provedenim vještačenjem tijekom boravka u Bolnici za osobe lišene slobode ustanovljeno je da je Kopitz bio ubrojiv u trenutku zločina.

Vikend kad se dogodio jezivi čin, djeca su prema dogovoru bila s njime, a majka je bila na službenom putu. Nitko od njegovih prijatelja, poznanika i poslovnih partnera s kojima smo razgovarali tad nakon ubojstva, kod njega nije primjećivao naznake iz kojih bi se dalo zaključiti da je kadar počiniti zločin kakav Hrvatska ne pamti. Podsjetimo, Kopitz je radio kao financijski savjetnik i menadžer u nekoliko inozemnih kompanija, ali i u tvrtkama u Hrvatskoj gdje je osnovao i vlastitu tvrtku za financijsko savjetovanje, ali je istovremeno i tražio novi posao. Bio je naviknut na visok životni standard, a zbog financijskih problema u koje je upao prijetilo mu je otkazivanje stana u Mlinovima, što je, navodno, teško primio.

Inače, pritvorske dane, kako doznajemo, Kopitzu krate između ostaloga i pisma koja mu pišu njemu nepoznate osobe, a kojima on, navodno, uredno odgovara u pisanom obliku.

Teško se oteti dojmu da Kopitz, optužen za trostruko ubojstvo vlastite djece, prima pisma podrške u smislu da izdrži i da bude jak. Pa mu je tako jedna gospođa nepoznate dobi, kako doznajemo, uz mnogobrojne riječi razumijevanja za njegovu situaciju i stanje duha u kojem se nalazi, u kuverti s pismom poslala i 150 kuna za cigarete. Naznačila je i da bi mu poslala i više novca, ali da nije u mogućnosti. Kopitz joj je na pismo odgovorio te predložio da mu pošalje svoju fotografiju ostavivši otvorenu opciju da mu postane djevojka.

Inače njezin stav o samom zločinu zbog kojeg je Kopitz optužen, odnosno osuđuje li taj čin ili ne, nije jasan.

A upućeni u problematiku nam kažu, pak, da Kopitz zapravo žali najviše sam sebe.

Suđenje kad mu počne bit će zatvoreno za javnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 09:57