OBITELJ ŠUTI

Kopitzova poznanica: ‘Sve što je pisao je bila laž, samo je jedna njegova poruka bila iskrena‘

Od Kopitzovih susjeda u Beču doznajemo da je odrastao u prosječnoj obitelji i da ni s čim nisu odskakali
Facebook/Harald Kopitz
 Steinkogler Stefan/kronen Zeitung

Dan nakon stravičnog otkrića tri beživotna tijela u zagrebačkim je Mlinovima urbanu vilu, u kojoj je Harald Kopitz ubio mališane, čuvala policija. Uz zidić kolnog ulaza uz ograđeno dvorište netko je zapalio lampione. Budući da su vidljivi prolaznicima s ceste, pješaci se zaustavljaju, pomole i potom s tugom u očima pogledavaju prema drugom katu vile gdje su tragično skončala djeca.

- Policija je tu bila cijelu noć. Iznosili su stalno neke stvari. Valjda su sve to prikupljeni dokazi. Iskreno, mi i dalje ne možemo vjerovati da te dječice više nema i da njihove glasove i smijeh s terase više nikada nećemo čuti. Da je u tom čovjeku bilo očinske ljubavi, ne bi bio u stanju počiniti ovakav zločin - rekla nam je jedna od susjeda.

image
Kuća u Mlinovima
Tomislav Kristo/Cropix

Kopitzova poznanica, pak, kaže kako je "jedina iskrena poruka koju je Kopitz napisao bila njegova posljednja. Ona je sve zgrozila".

- Svi statusi i fotografije koje je objavljivao do petka navečer nisu bili iskrene prirode. Stalo mu je bilo stalo do pozitivnog imidža, pogotovo da se vidi koliko ljubavi gaji prema djeci i da je dobar otac. Namještao je djecu kako bi zajedničke fotografije bile prekrasne i slao nam ih je okolo, a djeca su ga istinski voljela jer ih je očito vješto obmanjivao.

Do Kopitzovih u Beču pokušavali smo doći, ali bezuspješno. Prema onome što smo doznali, ubojica je odrastao u XVI. bečkom okrugu Ottakring. Unatoč nizu pokušaja da stupimo u kontakt s njegovim članovima obitelji, nismo uspjeli. Od susjeda, pak, doznajemo da je odrastao u prosječnoj obitelji i da ni s čim nisu odskakali.

Podsjetimo, 11 minuta poslije ponoći u subotu Kopitz je na Facebooku objavio najavu zločina koji ukazuje na samoubojstvo jer je ostao bez djevojke i novca te da mu ni njegova braća masoni nisu pomogli, iako im se obraćao za pomoć. Zbog toga se 50-ak minuta poslije na noge diglo nekoliko njegovih prijatelja i austrijska ambasada koja je i dalje na raspolaganju Kopitzu kao njihovu državljaninu. Ubrzo su uslijedili pozivi policiji čiji su se djelatnici zaputili do Mlinova, niti ne pomišljajući da ih čekaju jezivi prizori i neopisiva količina tuge. Kopitzov život spašen je u posljednji čas jer su ga zatekli malaksalog od tableta kojih se nagutao.

image
Kuća u Mlinovima
Tomislav Kristo/Cropix

Austrijski mediji i u nedjelju su nastavili pratiti slučaj, ali najviše kroz prizmu Kopitzova navodnog članstva u masonima. Kako prenosi portal heute.at, jučer je reagirala Velika loža slobodnih zidara Austrije tvrdnjom da Kopitz nikada nije bio njihov član.

"Velika loža Austrije naglašava činjenicu da ovaj čovjek nije trenutačno, niti je ikada bio član neke od njezinih loža. Stoga on nema, niti je ikada imao ikakve veze s austrijskim slobodnim zidarima", poručili su putem priopćenja za javnost, dodajući kako je moguće da je Kopitz naprosto iskoristio termin slobodnih zidara ili je smatrao da pripada nekom od međunarodno nepriznatih ogranaka te organizacije.

Kopitz još danas na pretragama

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice, Davor Vargić, putem priopćenja obavijestio javnost o zdravstvenom stanju Haralda Kopitza.

- Pacijent je i dalje smješten u Jedinici intenzivne skrbi Klinike za unutarnje bolesti i pod konstantnim je nadzorom policije. Nije životno ugrožen, sve životne funkcije pacijenta su stabilne. Prije otpuštanja pacijenta iz bolnice i preuzimanja u daljnje postupanje policije, danas će se obaviti dodatne pretrage zdravstvenog stanja pacijenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:28