PRESUDA NAKON 10 GODINA

Konobar gazdarici ukrao mobitel pa ga prodao: ‘U policiji su bili iznimno brutalni, tjerali su me da priznam...‘

Ispričao je dvije različite verzije priče, pa rekao da su u policiji bili izuzetno brutalni prema njemu i vršili pritisak da prizna krađu

Ilustrativna fotografija

 Nick Sinclair/Alamy/Alamy/Profimedia/Nick Sinclair/alamy/alamy/profimedia

Općinski sud u Dubrovniku je deset godina nakon krađe donio presudu o slučaju u kojem je tadašnji konobar pizzerije ukrao i prodao mobitel vlasnice istog restorana. Okrivljeni, koji je u međuvremenu promijenio karijeru i zaposlio se kao procjenitelj štete u jednom osiguranju, kao konobar je u listopadu 2012. godine pronašao mobitel na svom radnom mjestu i 13 dana kasnije ga u kafiću prodao za 400 kuna.

Vlasnica je rekla da je taj dan radila, kada je u prvu smjenu stigao tadašnji konobar. Kasnije je u popodnevnim satima išla uzeti mobitel s police za čaše kojoj mogu pristupiti samo zaposlenici i primijetila da je Blackberry nestao. Odmah je pitala zaposlenike jesu li ga vidjeli, na što su joj svi odgovorili da nisu.

Provjerila je oko stolova i na ostalim mjestima u pizzeriji, ali pošto mobitela nije bilo. sljedeći dan je obavijestila policiju. Mjesec dana kasnije javljeno joj je da je mobitel pronađen, ali u potpunosti neupotrebljiv jer je ekran bio slomljen i nije se mogao upaliti. U međuvremenu je sadašnji procjenitelj štete osiguravačke kuće prestao raditi u njenom restoranu.

Čovjek koji je otkupio ukradeni mobitel rekao je kako je poznanika koji mu je ponudio Blackberry za 400 kuna sreo u kafiću. Kupio ga je, ali i prodao drugom prijatelju nakon par dana. Tadašnji konobar kasnije mu se javio i pitao ga zašto je njegovo ime spominjao policiji i što im je točno rekao za mobitel.

Okrivljeni je u obrani 2013. godine rekao da je kao sezonski konobar nalazio puno predmeta, pa i spomenuti Blackberry. Očekivao je da će se netko javiti, ali kako se to nije dogodilo uzeo ga je doma i kasnije prodao. U drugoj obrani iz 2021. godine predomislio se i rekao da je mobitel ipak ostavio na šanku u restoranu i da je Blackberry tamo stajao dva dana.

Gazdarice u tom periodu nije bilo pa ga je kasnije uzeo doma, napunio bateriju i čekao poziv. Pošto nitko nije zvao, mobitel nije prodao nego predao svom poznaniku i rekao da ne zna vlasnika. Kasnije ga je nazvao i pitao zašto je on opet prodao mobitel ako mu ga je poklonio. Smatra da ga je vlasnica restorana optužila zbog neisplaćene plaće koju je kasnije i prijavio, a svi problemi su krenuli kad mu je raskinula ugovor.

Različitost iskaza u obranama nije znao objasniti, ali je rekao da su u policiji bili izuzetno brutalni prema njemu i vršili pritisak da prizna krađu. Zbog različitih verzija njegove strane priče i brutalnost policije koju je spomenuo tek kad je upitan za razlike u iskazima, sud je njegovu obranu procijenio kao neistinitu.

Općinski sud u Dubrovniku je 29. kolovoza ove godine donio presudu kojom je procjenitelj štete osuđen za počinjenje kaznenog djela krađe i izrečena mu je uvjetna kazna zatvora od četiri mjeseca uz rok kušnje od jedne godine. Vlasnici pizzerije u roku od tri mjeseca mora isplatiti 3000 kuna, na koliko je procijenjena vrijednost mobitela, te će snositi troškove kaznenog postupka. Presuda je nepravomoćna i na nju nije izjavljena žalba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:31