‘NISAM BIO SVJESTAN‘

Katarinu nasmrt umlatio cjepanicom, tražio da mu smanje kaznu, a na kraju je uslijedio hladan tuš!

Znam da je ružno to što sam počinio. Ja si u tom trenutku nisam mogao pomoći. Nisam bio svjestan, branio se Mile Milinković (71)

Mile Milinković

 Davor Pongracic/CROPIX

Umjesto osam godina zatvora, Mile Milinković (71) provest će u jednoj od hrvatskih kaznionica 10 godina robije zbog ubojstva Katarine Š. F. (72) lanjskog siječnja u Gornjoj Plemenšćini. Odlučio je to Visoki kazneni sud RH uvaživši žalbu zagrebačkog tužiteljstva za koje je prvostupanjska kazna bila premala. Inače, na visinu kazne, ali uzalud, žalio se i sam Milinković smatrajući da mu je kazna trebala biti bliža zakonskom minimumu (pet godina o. pa) jer je on, smatra, starije životne dobi i svojim priznanjem pokazao je samokritičnost zbog počinjenog.

- Sagledavajući sve izložene okolnosti samog događaja, ličnost optuženika, smrtni ishod žrtve zbog višestruko zadobivenih ozljeda, u pravu je državni odvjetnik da je na strani optuženika trebalo vrednovati kao posebno otegotno da je Milinković svojim postupanjem žrtvi nanio brojne ozljede po glavi i tijelu, a intenzitet napada bio je takav da je takvim načinom pokazao i određeni stupanj bezosjećajnosti. Sve to ukazuje na upornost optuženika u počinjenju kaznenog djela. Kaznom u trajanju od 10 godina moći će se izraziti društvena osuda, utjecati na počinitelja da ubuduće ne čini kaznena djela, ali i utjecati na sve ostale da ne čine kaznena djela. Prema mišljenju Visokog kaznenog suda, bit će ostvarena specijalna i generalna prevencija te ispunjena svrha kažnjavanja uz izražavanje jasne društvene osude zbog sve veće raširenosti kaznenih djela s obilježjima nasilja prema ženama, pogotovo bliskim životnim partnericama - navodi u odluci sud drugog stupnja.

image

Mile Milinković

Davor Pongracic/CROPIX

Kao olakotne okolnosti, podsjetimo, prvostupanjsko sudsko vijeće ocijenilo je Milinkovićevo priznanje zločina, korektno držanje pred sudom, izraženo kajanje i žaljenje te njegovu raniju neosuđivanost, ali i smanjenu ubrojivost i činjenicu da je osoba starije životne dobi, dok mu je otegotan bio način na koji je jezivo djelo počinio.

Milinkovića, inače postolara bez službene adrese stanovanja, Županijsko državno odvjetništvo teretilo je da je 22. siječnja 2021. u ranim jutarnjim satima nesretnu ženu, koja mu je pružila krov nad glavom, umlatio cjepanicom. Ujedno ju je tukao i šakom zadavši joj ukupno desetak udaraca po glavi i po tijelu, pa je umirovljenica preminula na mjestu događaja od stravičnih višestrukih ozljeda.

Na početku suđenja Milinković je priznao djelo te iskazao žaljenje i kajanje.

- Znam da je ružno to što sam počinio. Ja si u tom trenutku nisam mogao pomoći. Nisam bio svjestan. Ubio sam je. Počinio sam ubojstvo. Kajem se zbog djela. Nesvjesno je bilo. Ni sam ne znam zašto sam to počinio. Od prvog dana sam priznao da sam djelo počinio - rekao je skrušeno Milinković koji je u vrijeme zločina, kako je utvrdio vještak psihijatar, bio smanjeno ubrojiv, ali ne bitno.

Nakon što je otkriven zločin, kriminalisti su pred sobom imali osumnjičenika, no utvrđivanje njegova identiteta bila je posebna priča s kakvom se nikad prije nisu susreli. Naime, utvrđeno je da je Milinković bio osoba bez prijavljenog prebivališta i boravišta te osobne iskaznice. Kako bi rekonstruirali njegov identitet, posegnuli su za podacima starim više od pola stoljeća jer novije u svojim evidencijama nisu imali. Njegove otiske prstiju pronašli su u zahtjevu za osobnu iskaznicu koju je tadašnjem SUP-u podnio još u srpnju 1970. godine. Od tad je Milinković boravio na više zagrebačkih adresa, a sa zadnje se odjavio 2014.

Mile, inače podrijetlom iz okolice Duge Rese, do prije nekoliko godina živio je u kontejneru u dvorištu jednog susjeda i to u istoj zagrebačkoj ulici kao i nesretna Katarina. Ubrzo se preselio k njoj, ali razorni potres pretprošle godine teško je oštetio njezinu kuću u Ulici Čret, pa su se oboje preselili u njezinu vikendicu u Zagorje u kojoj je naprasno, iz i dalje nepoznatog razloga, ugasio njezin život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:56