ŽELJEZNIČKA NESREĆA

Kaštela zavijena u crno: ‘Bio je dobra duša nogometnog kluba, dobričina kakvu se rijetko viđa‘

Kaštelani oplakuju tragično preminulog 17-godišnjaka koji je stradao na pruzi u Kaštel Gomilici
Mjesto nesreće
 Vojko Bašić/Cropix

- Teško mi bilo što kazati. Pogodila nas je strašna tragedija, cijelu noć nitko od nas nije oka sklopio. Nažalost izgubili smo vrhunskog suigrača i prijatelja, taj momak bio je zaista duša, dobričina kakvu se rijetko viđa - sav šokiran nam dan nakon tragedije koja je u ponedjeljak oko 15 sati zavila Kaštel Gomilicu u crno, a kada je pod teretnim vlakom koji se kretao iz pravca Solina prema Ogulinu život izgubio 17-godišnji mladić, srednjoškolac i igrač nogometnog kluba Gošk iz Kaštel Gomilice, priča njegov dugogodišnji trener Radoslav Tomas, piše Slobodna Dalmacija.

Izgubljeni mladi život, i to na pruzi nedaleko od stanice i pružnog prijelaza i danas, dan nakon tragedije u fokusu je javnosti u Kaštelim. Građani tuguju za svojim sumještaninom koji je život izgubio na putu prema nogometnom igralištu gdje je zadnjih godinu dana provodio najviše vremena.

- U klubu je od svoje sedme godine, bio je dobra duša kluba. Njegov ulazak obasjao bi našu sportsku svlačionicu, a od iduće sezone trebao je iz kadeta prijeći u juniore. Tog kobnog dana cijelo smo jutro proveli zajedno na tribinama našeg kluba, otišao je kući na ručak i nakon ručka se išao vratiti do kluba, no nažalost, do njega nije stigao. Zadnjih godinu dana se razvio u pravog igrača, dva puta je svaki dan dolazio na trening, a i mimo treninga vrijeme je provodio na pomoćnim terenima gdje je igrao, trenirao, veselio se svakom dobrom potezu. Imao je karakter, bio je iznimno pristojno djete, vrijedan, dobar, pozitivan. Ni ova situacija s koronavirusom nije ga nimalo obeshrabrila, dapače, bio je jako uporan, svaki dan je dolazio na teren i odrađivao individualne treninge. Teško mi je išta više kazati, svi smo u šoku i teško nam se pomiriti s cijelom tragedijom koja je rastužila brojne Kaštelane - kaže nam Tomas, trener u nogometnom klubu Gošk.

Stradali momak kobnog je dana, kao što nam je i trener kazao, ujutro bio na utakmici juniora, a nakon utakmice su se on i njegovi prijatelji dogovorili da će se vidjeti na terenima nakon ručka. Tako je i bilo, no on do kluba nije stigao.

Jedna od susjeda koja stanuje s južne strane pruge nam kaže kako je teretni vlak dugo svirao, strojovođa je čak navodno i kočio, no nije uspio zaustaviti teretnu grdosiju od vlaka koji skoro svakodnevno prometuje kroz Kaštela, grad duž kojega pruga prolazi cijelom dužinom od oko 20 kilometara.

Brojni građani naseljeni iznad pruge često prelaze tračnice mimo željezničkih prijelaza od kojih je veliki broj potpuno neopremljen i neosiguran.

- Šta će momak, nije jedini koji bi prelaskom preko pruge skratio put do kluba ili do stanice za put do škole. Nije nam jasno kako se tragedija dogodila. On i njegova obitelj žive u stanu odmah iznad pruge, a on je često prolazio tu dionicu. Jučer su pričali kako je imao slušalice u ušima i vjerojatno nije od muzike čuo dolazak vlaka. Zanio se i tragedija se dogodi u roku od trena - kaže nam tužna i šokirana susjeda.

Od svog suigrača i prijatelja opraštaju se i u nogometnom klubu Gošk.

„Dragi naši, slijedom današnjeg tragičnog događaja s tugom u srcu Vas obavještavamo da škola nogometa iduća dva dana proglašava danima žalosti povodom pogibije našeg člana te privremeno obustavljamo nogometne aktivnosti. Pokoj vječni daruj mu Gospodine“ - napisali su na klupskoj Facebook stranici.

Izraze sućuti u NK-Gošk uputili su iz niza nogometnih klubova, a među njima je i Hajduk.

„HNK Hajduk izražava iskrenu sućut obitelji i klubu u povodu ovog tragičnog događaja. Suosjećamo s vama u ovim teškim trenucima.“

Predsjednik Goška Zvonimir Šimić nije imao riječi kojima bi opisao ovu tragediju, tek je kazao kako je cijeli klub u stanju šoka, i djeca i treneri i članovi uprave. Kazao nam je kako će članovi uprave i treneri posjetiti obitelj, predati im dres stradalog mladića i izraziti riječi utjehe i sućuti.

- Iznimno nam je teško, to je sve što vam mogu kazati - zaključio je predsjednik.

Puno je željezničkih nesreća bilo na pruzi kroz Kaštela a nažalost, baš ovdje kroz Gomilicu stradalo je dvoje djece. Jučer mladi nogometaš a prije par godina petogodišnja djevojčica koja se igrala u blizini pruge, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:00