DETALJI OPTUŽNICE

Kako su Luster, Šeki, Sova, Buva i Vladika švercali drogu ‘tešku‘ gotovo šest milijuna kuna

Dotičnu ekipu tereti se da su posredstvom nepoznatih osoba u Hrvatsku krijumčarili po 5000 grama heroina i kokaina
Prizor s uhićenja
 Mup

Vrijedno ovih dana radi splitski USKOK koji je, nakon što je prije nekoliko dana podignuta optužnica protiv zločinačke organizacije na čelu s Deanom Majstorovićem, objavio i novu optužnicu protiv još jedne zločinačke organizacije sa splitskog područja - one kojoj je, po njima, na čelu bio 45-godišnji Alen Markulić zvani Luster, piše Slobodna Dalmacija.

Njegova ekipa pala je krajem svibnja s većom količinom droge, a osim Lustera u optužnici su se našli još Siniša Dodoja (57) zvani Šeki, Tomislav Blažević (43) zvani Sova, Igor Sarić (51) zvani Buva, Darko Milišić (44), bez poznatog nadimka, i najmlađi među njima, 36-godišnji Ivan Jerković zvani Vladika.

Tereti ih se da su u razdoblju od 17. veljače 2020. do 27. svibnja 2020. godine zajedno i po prethodnom dogovoru, a radi kontinuirane nabave većih količina heroina i kokaina iz Albanije i Bosne i Hercegovine te krijumčarenja i daljnje preprodaje droge na području Hrvatske,"nabavljali i posredstvom za sada nepoznatih osoba u Hrvatsku krijumčarili po 5000 grama heroina i kokaina".

Paketiranje

Tužiteljica USKOK-a procjenjuje da ukupna vrijednost prokrijumčarenog heroina na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj iznosi najmanje dva milijuna kuna, a kokaina najmanje tri milijuna i 750 tisuća kuna. Naravno, kao i njihovi "kolege" iz drugih zločinačkih organizacija, i Lusterova je ekipa prilikom dopremanja, preuzimanja i daljnje prodaje droge te međusobne komunikacije koristila posebno nabavljene kriptirane mobitele.

Po optužnici, Luster, Šeki i Sova drogu su skladištili u kući Igora Sarića u Prugovu, gdje su heroin i kokain miješali s punilima radi povećanja mase droge te su drogu vagali i pakirali u manje pakete. Potom su Dodoja, Blažević i Jerković tako razdijeljenu drogu predavali većem broju drugih osoba kako bi ona došla do krajnjih kupaca.

Istražitelji PNUSKOK-a su u akciji kod Markulića u kući u Koprivnom pronašli 1,3 kilograma kokaina, dva kilograma heroina i nešto manje od dva i pol kilograma smjese za povećanje mase heroina, kao i šest kilograma smjese za povećanje mase kokaina. Kod Buve je nađeno još 880 grama iste smjese te 0,63 grama kokaina. Drogu nisu uspjeli razdijeliti i pripremiti za daljnju prodaju jer su uhićeni.

USKOK je u optužnici predložio da sudsko vijeće Županijskog suda u Splitu produlji istražni zatvor protiv šestorice okrivljenika, u kojem se nalaze od kraja svibnja ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 04:18