PREUSMJERAVAO MILIJUNE

Kako je fantomski vlasnik firme iz Ilice prevario dvije europske tvrtke pa - nestao!

Krajem 2019. i početkom 2020. na račune Best Assist Neta sa sjedištem u Ilici na prevarni je način sjelo 2,8 milijuna eura
 Cropix

Promućurni Parižanin prevarantskih namjera, Jean Pierre Louis Simon Grosdidier, osnovao je 1. srpnja 2019. godine tvrtku Best Assist Net d.o.o. sa sjedištem u zagrebačkoj Ilici 191 d. I ništa ne bi bilo čudno da ta tvrtka, kako se s odmakom vremena otkrilo, nije poslužila isključivo za prevare i pranje novca. Naime, na bankovne račune zagrebačke tvrtke, čiji je temeljni kapital 20.000 kuna i nema niti jednog zaposlenog pa niti ureda u sklopu poslovno-stambenog kompleksa, naglo su počele kapati stotine tisuća eura! Nakon što se u slučaj umiješao Ured za sprečavanje pranje novca kao i policija, Francuz s pariškom adresom kao da je u zemlju propao.

Krajem 2019. i početkom 2020. na račune Best Assist Neta na prevarni je način sjelo 2,8 milijuna eura.

Prvo je tvrtka Zedis s.l. iz Španjolske, kako je ekstenzivno već izvijestio Jutarnji list, uplatila 4. studenoga 2019. 1,8 milijuna eura. Istoga dana, kad su iz Zedisa, koji se inače bavi digitalnim tehnologijama, uvidjeli da su hakirani i da je novac otišao na krivi račun, španjolska banka alarmirala je RBA tražeći povrat, napomenuvši da je riječ o prevari. Međutim, milijunski iznos u međuvremenu je već vješto prebačen na račun u Hong Kongu, ali je ipak, nakon kraćih peripetija, vraćen u prave ruke - španjolskoj tvrtki.

Početkom siječnja prošle godine, pak, isti scenarij, ali s njemačkom tvrtkom koja je gotovo milijun eura trebala platiti jednoj francuskoj tvrtki za odrađene usluge. No zahvaljujući istom načinu djelovanja, i taj je novac završio u Zagrebu na računu Best Assist Neta. Naime, jedan od lidera visokotehnološkog tekstila C. Cramer Weberei GmbH Co.KG još uvijek potražuje svoj milijun, a s obzirom na to da Best Assist Net ignorira zahtjev za povrat stečenoga novca bez osnove, potražili su i pravnu sudsku pomoć.

Trgovački sud u Zagrebu nedavnom je presudom naložio tvrtki s fantomskim direktorom da vrati 977.620,41 eura sa zakonskim kamatama, a riječ je o novcu koji se slio na račun u tri navrata - dva puta 7. siječnja 2020. te jednom 9. siječnja. Parižanin će, ako mu se ikad uđe u trag, morati nadoknaditi i 19 tisuća kuna sudskih troškova.

- Transakcije su nastale prilikom plaćanja računa dobavljača, francuskog trgovačkog društva, tako što su u sustav C. Cramera treće osobe ubacile pogrešne podatke - upute za plaćanje. Pa je uplata izvršena u zabludi na račun zagrebačke tvrtke misleći pritom da se plaća za isporučenu robu sukladno uputi dobavljača. Nakon saznanja da dobavljač nije zaprimio uplate te da isti nije bio pošiljatelj uputa za plaćanje, obaviješten je i DORH. Zbog tajnosti postupka nisu nam dostupni podaci o tijeku samoga postupka, no navodno su određena sredstva blokirana na računu banke. Riječ je o krivotvorenju isprava jer je kao direktor upisan francuski državljanin koji navodno ni ne postoji - navodi se u tužbi njemačke tvrtke.

Je li riječ o ukradenom identitetu kojim se varalica-haker koristi ili je uistinu osoba koja pod pravim imenom otvara tvrtke po Europi (od Francuske i Španjolske sve do Češke, Mađarske i Hrvatske) na čije se račune slijevaju tuđi, preusmjereni milijuni, nije poznato, no ono što se zna jest da je osoba s tim imenom već dobro poznata francuskim i španjolskim tijelima progona kao profilirani poduzetnik-varalica.

Inače, glavnu riječ u hakerskoj prevari sa španjolskom tvrtkom, kako smo već pisali, odigrao je kroz lažne mailove navodni belgijski odvjetnik Guy San Bartolomee Sarrey. Njegovo ime je, naime, spomenuto u lažnoj mail korespondenciji u kojoj je izvršni direktor Zedisa J. H. Palay naveo računovodstvu tvrtke da će ih ubrzo kontaktirati upravo Sarrey prema čijem će nalogu obaviti doznake deviznih sredstava na račune. U pristiglom Sarreyjevom mailu stižu dva naloga za isplatu "teška" 1,8 milijuna eura, a kako iz Zedisa ne sumnjaju u prevarne namjere i uvjereni su da su mailovi autentični, 1,8 milijuna eura završava na hrvatskom računu Best Assist Neta. Čim je novac sjeo, putem internetskog bankarstva preusmjeren je na račune dvojice Kineza u Hong Kongu. Zedis sutradan alarmira hrvatsku banku o pogrešnoj uplati pa se novac vraća u Hrvatsku, ali kako je Best Assist Net u međuvremenu taj bankovni račun ugasio, novac je ostao blokiran sudskim putem u banci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 05:23