KRVAVA PLJAČKA

Izrečene stroge kazne razbojnicima, ukupno dobili 69 godina: Ranili zaštitare i ukrali 770.000 kn

Maskirani kapama "fantomkama" i naoružani automatskim oružjem, presreli su auto u kojem su zaštitari prevozili utržak
Ilija Ćorić i Ahmet Alija
 Vlado Kos/Cropix

Na ukupno 69 godina zatvora nepravomoćno su osuđeni Ilija Ćorić (23), Ahmet Alija (27) i Zvonimir Mijatović (24), sva trojica iz Slavonskog Broda, kojima se na Županijskom sudu u Osijeku sudilo za pokušaj teškog ubojstva Marija Leitkama i Krunoslava Balešića, zaštitara zaštitarske tvrtke Aleph Tau te pljačku 773.957,92 kuna koje su Leitkam i Balešić prethodno po radnom nalogu preuzeli iz 70 trgovina NTL-a kako bi ih prevezli u FINA-u u Vinkovce.

Ćorić, koji je i sam bio zaposlenik Aleph Taua i koji je organizirao ovu drumsku pljačku osuđen je na 22 godine zatvora, koliko je dobio i trećeokrivljeni Mijatović, dok je drugookrivljeni Alija osuđen na 25 godina zatvora, između ostaloga i jer je za njega utvrđeno da je pucao u zaštitarsko vozilo, pri čemu su Leitkam i Balešić pretrpjeli teške tjelesne ozljede i samo su pukim slučajem izbjegli smrt.

Napad na zaštitarsko vozilo dogodio se 21.10.2019. godine na osamljenom mjestu pokraj šume između sela Hrastin i Koprivna nedaleko od Osijeka.

image
Jutarnji list

„Izašao sam iz zavoja kada su se ispred nas našle dvije osobe koje su bile potpuno u crnom, maskirane 'fantomkama' i naoružane kalašnjikovima. Čak sam u jednom trenutku pomislio da su neke maškare. Paljba je počela čim sam izašao iz zavoja, pucali su bez upozorenja sve dok se automobil nije zaustavio. Prvo u 'šajbu', a spasilo me što sam se sagnuo. Hici koje su ispalili prema haubi pogodili su me u obje noge,“ ispričao je u svom potresnom svjedočenju Mario Leitkam.

Prema njima je iz kalašnjikova, koji je kasnije pronađen u rijeci Savi kod Slavonskog Broda, ispaljeno 17 hitaca. Nakon što se vozilo zaustavilo prišla su im dvojica maskiranih pljačkaša, Alija i Mijatović, koji su im oduzeli mobitele i pištolje te iz stražnjeg dijela vozila uzeli torbe s novcem te otrčali oko kilometar niz cestu, gdje ih je u svom automobilu čekao Ćorić, nakon čega su se zaputili prema Slavonskom Brodu.

Policiji će kasnije od velike važnosti biti i snimke s nadzornih kamera HAC-a na ulazu na autocestu Slavonika kod Čepina, odnosno izlazu s autoceste kod Slavonskog Broda, gdje su identificirali Ćorićeva automobil. Nakon što su došli u Slavonski Brod podijelili su plijen na tri dijela, a nakon toga su se riješili puške. Ćorić je uhićen već sljedećeg dana i predao je policiji svoj dio od 273.838,00, dok su Alija i Mijatović 'pali' tri dana nakon pljačke. Kod Alije, kojemu je pripalo oko 243.000 kuna novac nije pronađen, a on je rekao da je njime vratio dugove koje je imao, dok je Mijatović predao dio novca, a ostatak je potrošio.

NTL-u je na kraju vraćeno 438.728,00 kuna. Inače, sva trojica su na početku suđenja priznali krivnju za razbojništvo, ali ne i za dva pokušaja ubojstva. Ćorić je ostao pri svom iskazu kojeg je dao u istrazi. Znao je da se ponedjeljkom na toj ruti skupi dosta novca od vikenda utrška iz NTL-ovih trgovina, da novac nije bio posebno zaštićen ni zaključan, pa je u dogovoru s Mijatovićem odlučio izvršiti prepad na svoje radne kolege. U akciju su uključili i Aliju. No, zanimljivo je kako sva trojica tvrde da su bili naoružani sa samo jednom puškom, koju je nosio Alija, a drugo oružje nikada nije ni nađeno.

Alija je i nabavio kalašnjikov, iako je Ćorić na ispitivanju rekao kako je njegov plan bio da se to izvede bez oružja. Iznoseći svoju obranu Alija i Mijatović su kazali kako im nije bila namjera nikoga ubiti te da do upotrebe oružja nije ni trebalo doći, jer je, navodno, Ćorić imao dogovor s još nekim da pljačka prođe bez pucnjave. Mijatović je tvrdio i da nije pucao. No, sud im nije povjerovao, već je vjeru poklonio Leitkamovuj iskazu koji je rekao da su obojica bili naoružani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 10:01