PRIMALA MITO

Inspektorica iz Zagreba pod istragom USKOK-a, primala mito za ispravak nepostojećih nepravilnosti

Trgovačkom društvima i obrtima govorila je da im ugovori ne valjaju, ali da će ona ili još jedna osoba to riješioti za ‘nagradu‘

Ilustracija

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Zagrebačka inspektorica rada (53) na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a našla se pod istragom Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta zbog zlouporabe položaja i ovlasti te primanja mita.

Kako su naveli u USKOK-u, osnovano sumnjaju da je od 27. studenoga 2019. do 24. veljače 2021. u Zagrebu, kao inspektorica rada u Državnom inspektoratu, Područni ured Zagreb, tijekom inspekcijskih nadzora pronalazila "nepravilnosti". Tako je odgovornim osobama u ttvrtkama i obrtima govorila da su im ugovori, evidencije i pravilnici o radu nevaljani jer nisu u skladu sa zakonima. No, te nepravilnosti nije unosila u zapisnik niti je nadziranim subjektima davala usmena rješenja da u određenom roku isprave nedostatke. Štoviše, lagala im je da su za nevaljane ugovore o radu i pravilnike u radu propisane visoke novčane kazne.

No, "ona ima rješenje", govorila im je. Upućivala ih je da se za izradu novih dokumenata obrate drugoj osobi. Pritom im je govorila da će priznati samo dokumentaciju koju izradi ta osoba. Nudila im je da će i za novčanu nagradu sama izraditi dokumentaciju.

Osim toga se sumnja da je okrivljenica 26. listopada 2020., u prostorijama Državnog inspektorata, vlasniku obrta nad kojim je obavljala inspekcijski nadzor primjene propisa o radnim odnosima i zapošljavanju, nakon što joj je predočio ugovore o radu za svoje radnike rekla da predočeni ugovori ne valjaju, ali da će ukoliko joj odmah preda iznos od 66,36 eura (500 kuna) zaključiti njegov predmet bez izricanja kazni. Vlasnik obrta je to odbio, a okrivljenica nakon toga nije poduzimala daljnje službene radnje, navodi se u priopćenju USKOK-a

Ne navodi se provode li se istražne radnje i zbog druge osobe koju se spominje kao osobu od povjerenja inspektorice i kojoj je upućivala svoje "klijente" da će im ta osoba izraditi valjanu dokumentaciju.

Inspektorica je uz kaznenu prijavu predana pritvorskom nadzorniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:07