POGLEDAJTE SNIMKU

Imamo video: Horvatinčić šeće centrom Zagreba; Pitali smo Ministarstvo pravosuđa zašto nije u zatvoru

Postoje zakonske odredbe koje Horvatinčiću potpuno legalno omogućuju izlaske

Tomislav Horvatinčić

Tomislav Horvatinčić koji od srpnja 2021. služi zatvorsku kaznu od 4 godine i 10 mjeseci zatvora zbog pomorske nesreće u kojoj je 2011. stradao talijanski bračni par, ponovno je, tijekom odsluženja kazne, po tko zna koji puta, viđen kako slobodno šeće. Ovoga puta Horvatinčić je viđen u šetnji Cvjetnim trgom, gdje inače ima stan, u društvu jedne žene i jednoga muškarca.

Pitanje o statusu Horvatinčića koji nije odslužio niti polovicu izrečene zatvorske kazne uputili smo Ministarstvu uprave i pravosuđa koje nam je poslalo podulji odgovor, ali ne i konkretnu odluku zbog koje je Horvatinčić na slobodi. Opravdali su se zakonskom odredbom prema kojoj su podaci o zatvorenicima, službena i profesionalna tajna.

‘Tajna‘

"Međutim, u cilju objektivnog informiranja javnosti, ističemo da sustav izvršavanja kazne zatvora u Hrvatskoj, kao i u ostalim europskim zemljama, počiva na rehabilitacijskom konceptu, koji podrazumijeva poduzimanje mjera i aktivnosti radi ostvarivanja svrhe izvršavanja kazne zatvora.

Sukladno navedenom, za svakog se zatvorenika donosi program izvršavanja, čime se osigurava poštivanje načela individualizacije, a u postupku realizacije programa izvršavanja primjenjuju se opće i specijalizirane tretmanske intervencije i programi te pogodnosti zatvorenika, kao poticajno sredstvo u ostvarivanju resocijalizacije, rehabilitacije i socijalnog uključivanja. Navedeni koncept, kao i način njegove primjene, temelji se i usklađen je na međunarodnim preporukama u području izvršavanja kaznenih sankcija i mjera.

Kao što je navedeno, pogodnosti predstavljaju skup poticajnih mjera usmjerenih na smanjivanje negativnih učinaka zatvaranja i poticanje u ostvarivanju programa izvršavanja radi ostvarivanja svrhe izvršavanja kazne zatvora.

Sastoje se od ublažavanja uvjeta unutar kaznionice, odnosno zatvora te češćih dodira s vanjskim svijetom. Pogodnosti ublažavanja uvjeta unutar kaznionice, odnosno zatvora iznimno su važne zatvorenicima, pogotovo onima koji iz raznih razloga ne koriste izlaske već su orijentirani isključivo na pogodnosti koje im se mogu odobriti na korištenje u kaznionici ili zatvoru. Neke od ovih pogodnosti su: korištenje vlastitog TV prijamnika, samostalna priprava hrane i pića, uređenje životnog prostora osobnim stvarima, raspored u odjel s blažim uvjetima unutar iste kaznionice, odnosno zatvora, korištenje godišnjeg odmora u blažim uvjetima iste kaznionice ili zatvora i dr.

S druge strane, pogodnosti češćih dodira s vanjskim svijetom osobito su važne jer omogućuju zatvorenicima održavanje kontakata s obitelji i zajednicom, ublažavaju negativne učinke zatvaranja te predstavljaju pripremu zatvorenika za odlazak na slobodu. Neke od ovih pogodnosti su: češći i dulji posjeti, telefoniranje bez nadzora, boravak s bračnim drugom u posebnoj prostoriji, izlazak s posjetiteljem, izlazak bez posjetitelja, izlazak u prebivalište ili boravište, izlazak radi izvršavanja posebnog programa u zajednici te korištenje godišnjeg odmora u mjestu prebivališta ili boravišta.

Odluku o odobravanju pogodnosti donosi upravitelj kaznionice ili zatvora, na prijedlog stručnog tima.", odgovorilo nam je Ministarstvo.

Legalni izlasci

No, smo već pisali, postoje zakonske odredbe koje Horvatinčiću potpuno legalno omogućuju izlaske. Naime, ključno je da on kaznu služi u kaznionici poluotvorenoga tipa, što u zakonu ostavlja diskreciono pravo upravitelju zatvora da odobri izlazak osuđeniku. "Na temelju provedenog postupka, a na prijedlog stručnoga tima odobrena je zakonska mogućnost navedenom zatvoreniku", odgovorili su nam iz ministarstva u lipnju prošle godine, kada je Jutarnji list objavio snimke Horvatinčića na parkiralištu jedne privatne zagrebačke klinike.

Podsjetimo, Horvatinčić je nakon vrlo dugotrajnoga sudskoga postupka punoga preokreta na kraju bio pravomoćno osuđen na spomenutu kaznu od 4 godine i 10 mjeseci zatvora. Nakon toga uslijedio je niz zahtjeva za odgodom izvršenja kazne, uglavnom zbog njegova zdravstvenoga stanja, da bi konačno, kada mu je posljednji od zahtjeva za odgodom odbijen, on počeo služiti kaznu 21. srpnja 2021. godine. Od tada je više puta snimljen i u toplicama gdje je bio na rehabilitaciji, ali i na gradskim ulicama...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:34