PODIGNUTO 50 PRIJAVA

Huligani masovno dovedeni na sud: Mlatili su se palicama, životno ugrožen mladić iz Podstrane

Prilikom sukoba ozlijeđeno je ukupno 15 navijača, odnosno dva pripadnika domaće navijačke skupine i 13 gostujuće

Dovođenje navijača na sud

 Damir Krajac/Cropix

U tijeku je dovođenje navijača na ispitivanje u prostorije zagrebačkog tužiteljstva kako bi se "obranili" od osnovane sumnje da su počinili djela koja im policija stavlja na teret.

image

Dovođenje navijača na sud

Damir Krajac/Cropix
image

Dovođenje navijača na sud

Damir Krajac/Cropix

Nesvakidašnja gužva u "korneru" općinskih tužitelja se može vidjeti i na fotografijama agencije Cropix. Inače, osim većeg broja osumnjičenih u pratnji policajaca koji se izmjenjuju kao na pokretnoj traci, u istom omjeru se ‘redaju‘ i njihovi odvjetnici. Neki su, doznajemo, dodijeljeni im po službenoj dužnosti a neke su, stisnuti nevoljama, odabrali sami.

image

Dovođenje navijača na sud

Damir Krajac/Cropix
image

Dovođenje navijača na sud

Damir Krajac/Cropix

Njihova daljnja sudbina ovisi o njihovim obranama, kaznenoj i prekršajnoj evidenciji odnosno ‘huliganskoj‘ prošlosti ako ju imaju, ali i o odluci tužiteljstva koje će na kraju njihova ispitivanja odlučiti hoće li za njih, kao i za koliko točno, zatražiti od suca istrage Županijskog suda u Zagrebu jednomjesečni istražni zatvor.

image

Dovođenje navijača na sud

Damir Krajac/Cropix
image

Dovođenje navijača na sud

Damir Krajac/Cropix
image

Dovođenje navijača na sud

Damir Krajac/Cropix
image

Dovođenje navijača na sud

Damir Krajac/Cropix

Divljanje stotinjak osoba u nedjelju između 13.03 i 13:08 sati u ulici Izidora Kršnjavog, a uoči nogometnog sraza Lokomotive i Hajduka, rezultirat će sa 50 kaznenih prijava! Otkrila je to danas zagrebačka policija koja provodi kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje dva kaznena djela - izazivanja nereda i sudjelovanja u tučnjavi.

image
Marko Todorov/Cropix

- Od ukupno 50 osoba privedenih u službene prostorije zbog sukoba u Ulici Izidora Kršnjavog, 44 su pripadnika gostujuće navijačke skupine, a šest domaće.

image
Ronald Gorsic/Cropix

Naime, utvrđena je sumnja da su kao pripadnici navijačke skupine sudjelovali u mnoštvu od oko 100 osoba koje su nasiljem ugrožavale javni red na način da su, zbog obostrane netrpeljivosti suprotstavljenih navijačkih skupina, međusobno fizički se sukobili.

image
Marko Todorov/Cropix

Pritom su koristili razna pirotehnička sredstva, teleskopske palice, metalne cijevi, drvene drške za sjekire, drvene palice i druge opasne predmete pogodne za napad i ozljeđivanje - kažu iz zagrebačke policije.

image

U centru Zagreba došlo je do tučnjave pripadnika Torcide i Bad Blue Boysa

Marko Todorov/Cropix

Prilikom sukoba ozlijeđeno je ukupno 15 navijača, odnosno dva pripadnika domaće navijačke skupine i 13 gostujuće. Dvojica gostujućih navijača teže su ozlijeđena, od kojih je jedan zadobio ozljede opasne po život dok su ozljede ostalih ozlijeđenih navijača za sada okvalificirane kao lakše.

Inače, životno ugroženi mladić je 21-godišnjak iz Podstrane i nalazi se u KBC Sestre Milosrdnice od nedjelje u 14 sati. Iz bolnice doznajemo da se nalazi na Odjelu neurokirurgije i ima teže ozljede glave. Na promatranju je kako bi se vidjelo hoće li doći do oticanja mozga s obzirom na pretrpljene udarce. Drugi teže ozlijeđeni navijač je iz Sinja i ima slomljenu podlakticu.

Iz KBC Rebro, pak, doznajemo da su dvojica mladića zaprimljena jučer tijekom popodneva te da su imali klasične ozljede od posljedica tučnjave, na rukama nogama i glavi. No nakon saniranja ozljeda, otpušteni su te ih je preuzela policija.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja, dodaju iz policije.

image
Marko Todorov/Cropix

Božinović o sukobu navijača: To su huligani, potrebna društvena osuda

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak da se u sukobu navijačkih skupina Bad Blue Boysa (BBB) i Torcide radi o huliganima poručivši kako je potrebna društvena osuda takvog ponašanja umjesto da bilo tko to brani ili traži nekakvo opravdanje.

"To nisu navijači, to su huligani. Niti su to Torcida, niti su to BBB, to su jednostavno huligani", rekao je Božinović nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a komentirajući jučerašnje sukobe BBB-a i Torcide uoči utakmice Lokomotive i Hajduka.

‘Policija se sama ne može nositi s problemom huliganizma‘

Podsjetio je da su s Hrvatskim nogometnim savezom potpisali poseban protokol vezan za utakmice tzv. visokog rizika. No, policija ne može pokriti svaki kvart u Zagrebu, kazao je Božinović zahvalivši građanima na pozivu policiji koja je spriječila sukob u Novom Zagrebu.

Huliganizam je pojava s kojom se trebamo nositi i sprječavati, a to ne može samo policija jer se radi o širem fenomenu i sociološkom pitanju.

"Potrebna je društvena osuda, da svi koji imaju riječ s težinom u javnom prostoru to ne brane ili ne traže neko opravdanje", ističe Božinović.

Jučer je policija uhitila 50 osoba, 44 su bili gosti u Zagrebu i šest iz Zagreba. U sukobu je ozlijeđeno 15 osoba, pri tome dvoje teško. Policija je napravila svoj posao i ti ljudi su u pritvoru, izvijestio je ministar.

Ustvrdio je kako se radi o pojedincima koji nisu predstavnici navijačkih skupina, klubova, hrvatskog nogometa ili sporta. Kada to svima postane jasno, onda neće dobiti toliki prostor, poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:57