ZAGAĐEN CIJELI ZALJEV

GROZNE SCENE IZ ISTRE, CIJELA LUKA JE PREKRIVENA MAZUTOM! Incident se dogodio u 5 ujutro usred najvećeg nevremena: 'Možemo se pozdraviti s kupanjem'

 
Ilustracija
 Jure Miskovic / CROPIX / HANZA MEDIA

Zasad neutvrđena količina goriva za brodove, izlila se noćas u more u luci Trget, piše 5portal. Prema neslužbenim informacijama, oko 5:00 sati ujutro, prilikom utovara goriva u brod, došlo je do izlijevanja mazuta u more. Kako je noćas bilo nevrijeme, tekućina je zahvatila čitav zaljev. Mještani kažu da onečišćenje još nije stiglo do Blaza.

Na intervenciju u luku izašle su sve nadležne službe - djelatnici labinske Policijske postaje, Lučke kapetanije Rabac (pod čijom je ingerencijom Trget), predstavnici Luke Rijeka, općinska načelnica Glorija Paliska s pročelnikom Igorom Radićem, Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije te zaposlenici tvrtke za čišćenje mora i priobalja.

Mještani su pojavu u razgovoru za 5portal nazvaji "ekološkom katastrofom", koji izvještava da se između brodica u luci vidi kako pluta mazut te da se miris istog širi zrakom. Barke su, kažu, sve zahvaćene. "Bilo je pitanje vremena kada će se desiti nešto ovako. Možemo se pozdraviti s kupanjem ove sezone. Ne znamo što je s pedočerom koja je u zaljevu, a nažalost, ugostitelji koji svoje školjke čuvaju u moru, jutros su sve bacili. Brodice su nam sve prljave, ne znamo ni kako to očistiti. Kako smo čuli bit će na snazi zabrana isplovljavanja iz luke", rekli su mještani okupljeni na Rivi.

"Trenutno ispitujemo što se dogodilo i pratimo stanje. Pozivam sve građane koji imaju plovila u luci da se jave općinskom komunalnom redaru ili Lučkoj kapetaniji kako bi im se nadoknadila šteta", rekla je Paliska za 5portal. "Ostat ćemo na terenu, pratit ćemo stanje te ćemo pravovremeno obavještavati javnost o razvoju situacije."

Planirana trgatska regata odgođena je do daljnjega dok se situacija ne riješi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:57