OPET JE PRIVEDEN

‘Fantom s Trešnjevke‘ virio ženi (25) kroz prozor, penjao joj se na balkon i snimao ju: ‘Danima ju je uznemiravao‘

Policija je nakon uznemirenih poziva očajnih građana u šest dana jedva uspjela locirati tog čovjeka bez adrese te ga opet privesti

Ilustracija muškarca koji gleda kroz prozor, policija

 Tom King/alamy/alamy/profi/

Darko K. (41) iz Zagorja, prozvan ‘Fantomom s Trešnjevke‘, koji je svojim uznemirujućim ‘ćirkanjem‘ kroz prozore proljetos utjerao strah u kosti stanovnicima tog naselja pa je nakon višetjedne potrage uhićen, nastavio je po starom čim je pušten iz pritvora. I to istim intenzitetom, koristeći isti modus operandi i bicikl za kretanje. Pa je policija opet, nakon uznemirenih poziva očajnih građana, u šest dana uspjela jedva locirati tog čovjeka bez adrese te ga ponovno privesti. Ovoga puta kazneno je prijavljen za neovlašteno slikovno snimanje, tešku krađu i krađu, nametljivo ponašanje i povredu službenog pečata.

Što je ovoga puta radio? Iz PU zagrebačke kažu da se 41-godišnjak u više navrata popeo na balkon stana 25-godišnje djevojke na području Črnomerca. Snimao ju je mobitelom i potom bježao biciklom u nepoznato. Prestravljena djevojka ga je osobno vidjela u dva navrata, a susjedi su joj potvrdili da je nepoznati fantom to činio i više puta. Činio je to, prema dosad utvrđenom, najmanje od sredine studenog ove godine.

Jedan od upečatljivijih nepoželjnih posjeta bio je početkom prosinca u popodnevnim satima kada je došao na adresu odabrane mete. S prednje strane zgrade dovukao je kantu za smeće i postavio ju ispod njezina balkona da bi se zatim popeo na kantu i svijetlio u unutrašnjost njezina doma. Ona se u tim trenucima nalazila u svom prizemnom stanu pa je ostala zaprepaštena viđenim. A dolazio joj je pod prozor i u kasnim večernjim satima te svijetlio unutra.

-Tijekom kriminalističkog istraživanja i operativnim radom policijski službenici su došli do saznanja da bi mogući počinitelj mogao biti 41-godišnjak te su zbog njegovog uhićenja planirali poduzeti mjere traganja kojima se pristupilo krajnje oprezno budući da policijski službenici, iz ranijih postupanja prema njemu, raspolažu saznanjima da se radi o osobi koja će moguće pružati aktivan otpor uhićenju, a moguće i pribjeći nasilju. Ciljane aktivnosti policije su tijekom ponedjeljka, 19. prosinca na području centra Zagreba, bile usmjerene prema pronalasku traženog muškarca i njegovog bicikla te su policijski službenici oko 17 sati u haustoru u Frankopanskoj ulici uočili sumnjivi bicikl, a zbog čega su krenuli pregledavati cijelo dvorište navedene adrese. Za vrijeme dok su policijski službenici pretraživali mračno dvorište, mimoišli su se s muškarcem prema kojem nisu postupali (videći da se ne radi o muškarcu kojeg potražuju), da bi potom iz prostora na istočnoj strani dvorišta izašao drugi muškarac koji je odmah, vidjevši policijske službenike, ustuknuo i zatvorio vrata odajući tako dojam bijega – kažu iz policije navodeći da su "uslijed mraka i navedene reakcije muškarca posumnjali da se radi o potraživanom muškarcu te su zbog provjere i utvrđivanja njegovog identiteta pokucali na navedena vrata."

- Kad je muškarac na traženje policijskih službenika otvorio navedena vrata, policijski su službenici odmah utvrdili da se ne radi o potraživanom muškarc,u čiji identitet znaju, te su se predstavili službenim značkama i iskaznicama. Tom prilikom, u razgovoru s policijskim službenicima, navedeni muškarac nije želio policiji dati obavijesti, odnosno odgovarati na pitanja o uočenom sumnjivom biciklu. Postupanje policijskih službenika koji su ciljano tragali za osumnjičenim muškarcem tu je završilo da bi pri izlasku iz dvorišta zatekli redovnu policijsku patrolu koja je na isto mjesto događaja stigla zbog dojave da se u navedenom dvorištu nalaze nepoznate osobe, a ustvari se radilo o policijskim službenicima koji su provodili aktivnosti ciljane potrage – otkrivaju detalje potrage iz policije.

Kako tom prilikom traženu osobu nisu uhvatili, sutradan su daljnjim opservacijama raskrižja Ilice i Frankopanske uspjeli uhititi 41-godišnjaka te ga odvesti na istraživanje.

Provalio u zapečaćeni stan

Osim jezivog uznemiravanja 25-godišnjakinje, policija je utvrdila i da je počinio kazneno djelo skidanja i povrede službenog pečata i znaka u veljači ove godine kada je alatom nasilno otvorio ulazna vrata stana koji se nalazi u krugu Zapadnog kolodvora na Trgu Francuske Republike. Na tim je vratima, naime, bio postavljen službeni pečat II. policijske postaje Zagreb nakon smrti vlasnice stana. Iako su policajci ponovno postavili pečat na vrata stana, on ga je ponovno uklonio te u stanu boravio i zaključavao ga vlastitim lokotom.

Osim toga, početkom prosinca je u jednom stanu na Ilici nasilno otvorio prozor na kip te iz njega ukrao mobitel. U pretrazi stana kojim se koristio ilegalno, policija je pronašla ukradeni mobitel.

Kako smo već pisali, riječ je o muškarcu koji je još u ranoj mladosti počeo kršiti zakon. Dugo mu je kao adresa prebivališta bio naveden Zatvor u Zagrebu. Posljednja u nizu presuda koju mu je sud izrekao, a dosad ih je zbog imovinskih delikata skupio najmanje devet, ona je Općinskoga kaznenog suda u Zagrebu kojom je krajem 2020. osuđen na godinu i pol zatvora zbog krađe "teške" 270 tisuća kuna na zagrebačkom Ribnjaku.

Bilo je to 10. kolovoza prije dvije godine kada je obio balkonska vrata stana poduzetnika A. M. kojemu je ukrao novac, kreditne kartice te zlatninu i satove vlasnikove supruge. Vlasnika je zatekao na spavanju. Na suđenju se Darko K. pokajao priznavši (ne)djelo te da se do stana dovezao biciklom odjeven u radne hlače.

Pokradeni poduzetnik se, pak, prisjetio da ga je oko 6 sati ujutro probudila buka u stanu pa je odmah ustao iz kreveta. Prolazeći pokraj dječje sobe, vidio je kroz grilje siluetu osobe koja izlazi iz vrta. Vidio je potom i da muškarac nosi njegov ruksak u ruci pa ga je pokušavao snimiti mobitelom, ali nije uspio. Provalnik je bio brži. Sjeo je na bicikl i pobjegao. Policija ga je uhitila poslije četiri dana tako da je iza rešetaka dočekao prvostupanjsku presudu. Niti jedna pravomoćna bezuvjetna osuđujuća presuda koja mu je izrečena dosad, a najveća je bila za krađu u trajanju od dvije godine i sedam mjeseci, nije ga očito naučila pameti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 04:40