U SRBIJI SU

Dvojica muškaraca s područja Petrinje nepravomoćno oslobođeni za ratni zločin iz listopada 1991.

Tijekom postupka, optuženi su ispitani na beogradskom sudu te su negirali krivnju

Županijski sud u Zagrebu

 Bruno Konjević/Cropix

Đuro B. (64) i Vlado D. (57), inače s područja Petrinje koji već duže vrijeme prebivaju u Srbiji, na Županijskom sudu u Zagrebu nepravomoćno su oslobođeni za ratni zločin iz listopada 1991.

Njih je optužnica zagrebačkog tužiteljstva teretila da su neutvrđenog dana početkom listopada, tijekom napada JNA, jedinica Teritorijalne obrane te srpskih paravojnih formacija na hrvatska sela glinskog područja u sklopu vojne akcije ‘Kupa‘, a za vrijeme oružanog sukoba prethodno navedenih sudionika napada s hrvatskom vojskom, dali svoj obol u ratnom zločinu.

Pa su tako, Đuro B. kao komandir voda, čete Luščani, te odreda TO Banski Grabovac, koji je imao stvarne i formalne ovlasti zapovijedanja i nadzora nad svim pripadnicima navedene jedinice te Vlado D. kao pripadnik navedene jedinice, prema optužnici postupali protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba.

Tužiteljstvo ih je teretilo da su nakon ulaska u selo Sibić i po zapovjedi prvooptuženog Đure B., pretražili kuće i druge objekte u selu u kojima su zatekli i na jednom mjestu okupili pet civila. Potom je, prema daljnjoj optužbi, Đuro B. zapovijedio Vladi D. i pokojnom Radi M. da se pet civila mora ubiti pa su u njih iz svog oružja pucali usmrtivši njih četvero dok je peti civil pukom srećom ostao živ.

Tužiteljstvo ih je teretilo da su nakon ulaska u selo Sibić, i po zapovjedi oprvooptuženog Đure B., pretražili kuće i druge objekte u selu u kojima su zatekli i na jednom mjestu okupili pet civila. Potom je, prema daljnjoj optužbi, Đuro B. zapovjedio Vladi D. i pokojnom Radi M. da se pet civila mora ubiti pa su u njih iz svog oružja pucali, usmrtivši njih četvero, dok je peti civil pukom srećom ostao živ.

Tijekom postupka, optuženi su ispitani na beogradskom sudu te su negirali krivnju. Pregledana je sva dokumentacija te su saslušani svjedoci od kojih niti jedan nije imenovao optuženi dvojca kao počinitelje (ne)djela. A sestra preminulog Rade M. je ispričala da joj je brat pred smrt priznao zločin koji je kao pojedinac počinio i s čijom se težinom jedva nosio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:39