DOBILI ODBIJENICU

DRŽAVA SE NE ŽELI NAGODITI S OBITELJI Tužiteljstvo zaključilo da nitko nije odgovoran za smrt Kristina Vukasovića (18) u splitskom zatvoru

Kristian Vukasović (u krugu) i splitski zatvor Bilice
 CROPIX

Odvjetnik Vinko Ljubičić, koji zastupa obitelj Kristiana Vukasovića, 18-godišnjaka koji je bio pritvoren u splitskom zatvoru na Bilicama nakon što je odbijen u prijedlogu za naknadu štete u mirnom postupku, pokrenuo je parnicu u kojoj će u ime roditelja tražiti 700.000 kuna, ali u tom postupku dokazati da je ipak bilo propusta i kršenja zakona u Kristianovu tretmanu u zatvoru na Bilicama, ali i u Bolnici za osobe lišene slobode u Svetošimunskoj.

Tužiteljstvo je provodilo izvide i zaključilo da nitko nije odgovoran za Kristianovu smrt.

- Mi smo u mirnom postupku tražili naknadu štete, ali smo odbijenicu dobili gotovo pri kraju roka od 30 dana i sada sam pokrenuo parnični postupak za naknadu štete u kojem u ime obitelji Kristiana Vukasovića tražim 700.000 kuna. Vjerujem da će se u tom postupku ustanoviti da je bilo nezakonitih radnji tijekom Kristianova boravka u zatvoru na Bilicama i bolnici u Svetošimunskoj - rekao nam je odvjetnik Ljubičić.

Odvjetnik Ljubičić kaže da je državno odvjetništvo čekalo do kraja isteka roka za očitovanje u kojem su odbili njegov zahtjev za mirno rješenje, a obzirom na to što su naveli u očitovanju to su mogli učiniti, smatra već nakon pet dana nakon njegova prijedloga. Tužiteljstvo se ovako očitovalo na prijedlog kojeg je odvjetnik Ljubičić podnio u ime roditelja Kristiana Vukasovića.

'Predlagatelji samo navode da se postupalo suprotno pravilima, metodama i standardima zdravstvene struke i da se nisu poštovana moralna, ni etička načela, no ne navode u čemu se sastoji liječnička pogreška. Paušalno navode da je do smrti došlo zbog straha, psihičkog rastrojstva i ekstremnih okolnosti, no nisu dostavili nikakve dokaze.

Dapače, iz zapisnika o obdukciji proizlazi da je Kristian Vukasović umro prirodnom smrću. Radi toga nije potrebno provesti medicinsko vještačenje na okolnosti uzročno-posljedične veze jer je razvidno da je Vukasović umro prirodnom smrću. Ne stoje prigovori da je u zatvoru bio smješten u neadekvatnim uvjetima jer ga je 17 puta pregledala liječnica.

Zadnji pregled je obavljen u zatvorskoj ambulanti 30. srpnja. Bio je miran, urednog kontakta i zadovoljan sudskom raspravom, negirao je destruktivna promišljanja i bio dobrog raspoloženja. Nad Kristianom Vukasovićem provođen je stalni medicinski nadzor i pogoršanje njegovog stanja koje se dogodilo 1. kolovoza nije se moglo predvidjeti.

Dapače, zbog pogoršanja i dekompenzacije psihološkog stanja u tri navrata je boravio na psihijatriji zatvorske bolnice u Zagrebu te je 8. lipnja pokušao izazvati požar u sobi u kojoj je bio smješten.

Odluka o sankciji i sigurnosnoj mjeri obaveznog psihijatrijskog liječenja donesena je prema činjenicama utvrđenim u postupku temeljem provedenih dokaza uz primjenu prava i slobodnog sudačkog uvjerenja, a u zahtjevu za mirno rješenje spora nije naveden nikakav propust Općinskog suda u postupku', stoji u očitovanju Državnog odvjetništva.

Smatraju da nisu osnovani ni navodi da je bilo propusta u radu Općinskog državnog odvjetništva u Splitu.

'Zatraženo je mišljenje sudskog vještaka koji je u svom nalazu naveo da Kristian Vukasović boluje od piromanije te da je u vrijeme počinjenja djela bio bitno smanjeno ubrojiv i da postoji opasnost da bi mogao počiniti isto ili teže kazneno djelo. Vještak je naveo da je Vukasović bio raspravno sposoban i ubrojiv, a ranije dijagnosticirana hiperaktivnost i poremećaj ponašanja i emocija nisu utjecali na njegovu ubrojivost', navodi Državno odvjetništvo.

Drže da nije bilo mjesta primjeni odredbi Zakona o sudovima za mladež obzirom na konkretno kazneno djelo i svrhu sankcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 08:09