NESREĆA U SL. BRODU

Dječak ozlijeđen u sudaru dvaju bicikla, njegov otac zaradio prijavu: ‘Nije imao zaštitnu kacigu‘

Osmogodišnjak se tijekom vožnje sudario s 21-godišnjim biciklistom koji mu je oduzeo prednost te zaradio lakše ozljede

Ilustrativna fotografija

 Robert Fajt/Cropix

Policijska prijava koju je u srijedu zaradio otac osmogodišnjaka koji je nastradao u prometnoj nesreći i koji u istoj nije sudjelovao, zasigurno mu se nije svidjela, međutim, i roditelji imaju odgovornost kad djecu puštaju u promet, u ovom slučaju na biciklu i to bez kacige.

Naime, u srijedu oko 18.30 sati u Savskoj ulici u Slavonskom Brodu došlo je do sudara dvaju bicikala i tom je prilikom, uslijed pada s bicikla, ozlijeđeno osmogodišnje dijete. Policija je na mjestu nesreće provela očevid te utvrdila da je 21-godišnji biciklist oduzeo prednost prolaska školarcu koji je svoj bicikl vozio, kako se pokazalo, bez zaštitne kacige. Djetetu je liječnička pomoć pružena u brodskoj bolnici nakon čega je otpušteno na kućnu njegu. Krivac sudara je, pak, zaradio prekršajni nalog zbog kršenja Zakona o sigurnosti prometa na cestama baš kao i 46-godišnji otac ozlijeđenog mališana.

Iz PU brodsko-posavske kažu da su se u prvih šest mjeseci ove godine na njihovom području dogodile 22 prometne nesreće u kojima su sudionici bili biciklisti. Od toga je u 19 nesreća bilo šest teško ozlijeđenih osoba, a 12 lakše, dok su tri bile samo s materijalnom štetom.

- U cilju smanjenja broja prometnih nesreća i stradavanja osoba, posebice mladih i djece, policijski službenici nastavljaju nadzirati promet, te pozivaju na oprez budući da su biciklisti jedna od najugroženijih skupina u prometu – naglašavaju iz policije.

Pritom ponavljaju savjete biciklistima da uvijek nose uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu, da se pridržavaju prometnih pravila i znakova, da voze po biciklističkim stazama i trakama kad god mogu, a kad nisu u prilici, onda da im vožnja bude što bliže desnom rubu kolnika.

Policija također apelira na bicikliste da siđu s bicikla i ručno ga guraju kad prelaze cestu na mjestu semafora i preko biciklističkih staza te pješačkih prijelaza, a poželjna je i reflektirajuća odjeća, održavani bicikli sa svjetlima...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:49