IZIGRAO SUSTAV

‘Dijete više vidjeti nećete, otišli smo u Srbiju‘: Djed odveo unučicu iz Doma, hrvatska policija još mu nije ušla u trag

Odbjegli djed je poručio da nema namjeru dolaziti u RH sve dok ne nastupi zastara kaznenog progona

Ilustracija

 Suzanne Plunkett/Alamy/Alamy/Profimedia/Suzanne Plunkett/alamy/alamy/profimedia

"Dijete više vidjeti nećete. Mi smo otišli u Srbiju (...) Nazvao sam vas samo da se ne brinete" - rekao je u telefonskom razgovoru 65-godišnji muškarac, hrvatski državljanin rođen u Srbiji, odgojiteljici jednog Doma u Hrvatskoj.

Bilo je to 19. lipnja ove godine točno u 12 sati kada je osmogodišnju unučicu, nakon dvosatnog druženja na koje je imao pravo svake nedjelje, 65-godišnjak trebao vratiti u Dom u kojem je ona bila smještena temeljem rješenja CSS-a nakon što je njezinim roditeljima odlukom suda u jesen 2021. oduzeto pravo na roditeljsku skrb. Ali ju vratio nije nego je krenuo vozilom putem Šida gdje je granicu sa Srbijom prešao u 11.37 sati.

Na noge su se odmah nakon tog poziva, digle nadležne institucije kao i policija te je nakon kriminalističkog istraživanja kazneno prijavljen da je počinio kazneno djelo protiv braka, obitelj i djece iz članka 174., točnije oduzimanje djeteta.

Sudac istrage Županijskog suda mu je odmah odredio istražni zatvor, međutim, hrvatska policija mu još uvijek nije ušla u trag tako da je već puna dva mjeseca za djedom "otmičarem" na snazi tjeralica.

Kroz međunarodnu policijsku suradnju se doznalo od Interpola Beograd na kojoj se adresi točno dijete nalazi, odnosno da je sa svojom majkom, ali i njezinim roditeljima te da je pritom poručila da nema namjere dijete vratiti u Hrvatsku jer da mu je mjesto s njom.

Odbjegli djed, pak, koji u Srbiji trenutno radi kao vozač kamiona, i koji je unučicu odveo bez znanja i dopuštenja ustanove kojoj je bila povjerena, je također poručio da nema namjeru dolaziti u RH sve dok ne nastupi zastara kaznenog progona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:03