PAD S VISINE OD 11 M

Cure detalji nesreće na Poljudu: Pijani 41-godišnjak konzumirao i droge, auto vozio njegov maloljetni nećak?

Doznaje se da je 41-godišnjak i dosad imao poprilično ‘posla‘ s policijom i pravosuđem

Prizori s mjesta nesreće

 Cropix/

Dan nakon stravične prometne nesreće koja se u srijedu, oko 19.30, dogodila na šetnici oko stadiona Poljud, a u kojoj je automobil marke Opel Astra Classic, u kojem su bili 41-godišnji K. Š. iz Splita i dva maloljetnika starosti 14 i 15 godina, "sletio" ispred ulaza u Hajdukove službene prostorije s visine od oko 11 metara, još uvijek nije bilo poznato tko je zaista upravljao vozilom.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix

Još uvijek nepotvrđene priče koje se čuju po kuloarima kažu da je 41-godišnjak u rodbinskoj vezi s jednim od dječaka (žive na istoj adresi) te da je baš taj njegov nećak vozio automobil, dok je on bio na suvozačkom sjedištu, a drugi maloljetnik na stražnjem sjedištu. Iz policije se doznaje da je moguće i da je vozio 41-godišnjak, koji nije bio vezan sigurnosnim pojasom.

Slobodna Dalmacija neslužbeno doznaje da je 41-godišnjaku u krvi utvrđena prisutnost više raznih narkotika, među ostalim kokaina i marihuane, a utvrđena mu je i prisutnost alkohola. Daljnja istraga utvrdit će jesu li možda i maloljetnici bili pod utjecajem nekih nedopuštenih sredstava.

Detaljna pretraga

Također se doznaje da je 41-godišnjak dosad imao poprilično "posla" s policijom i pravosuđem. Desetak je puta prekršajno kažnjavan zbog raznih prekršaja Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a ima i tri pravomoćne presude na splitskom Općinskom sudu zbog zlouborabe droge.

image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix

Isto tako, a o tome su pisali i mediji, prije nekoliko godina osuđen je u Rijeci kao dio deseteročlane dilerske grupe koja je iz BiH u Hrvatsku prokrijumčarila najmanje 80 kilograma marihuane. Tada je osuđen na godinu dana zatvora, s tim da je kazna pretočena u ukupno 730 sati rada za opće dobro.

– Prema do sada prikupljenim podacima, utvrđeno je kako je osobno vozilo zbog neprilagođene brzine izletjelo sa stadionske šetnice Poljud te udarilo u zgradu i palo s visine od oko jedanaest metara i završilo na krovu. U vozilu su bile tri muške osobe, pri čemu postoji sumnja da su dvije bile malodobne.

Još nije pouzdano utvrđeno tko je od njih trojice upravljao vozilom, a u nesreći su svi zadobili teške tjelesne ozljede. Dežurna zamjenica je naložila izuzimanje krvi i urina sudionika nesreće, briseva s unutarnjih dijelova vozila, svih kontaktnih tragova, mobitela, snimki nadzornih kamera te izradu prometno-tehničkog vještačenja.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Nakon toga će u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave splitsko-dalmatinske nastaviti s provođenjem daljnjih izvida radi utvrđivanja svih okolnosti prometne nesreće – izvijestila je u četvrtak Marina Pavić, glasnogovornica splitskog ODO-a.

Nitko iz policije i ODO-a nije u četvrtak htio govoriti o točnoj brzini koja je prouzročila ovako tešku nesreću, no doznaje se da je prometni vještak utvrdio da se radi o "iznimnoj brzini".

Pješačka zona

– Mogu vam samo potvrditi da je visina s koje je vozilo palo bila oko 11 metara i da su izuzete snimke nadzornih kamera oko stadiona koje će biti ključne u utvrđivanju dinamike i uzroka ove prometne nesreće. No ništa vam detaljnije ne mogu reći zbog istrage i dok ne bude završeno vještačenje – kazao je Neven Kralj, sudski vještak za promet koji je nazočio policijskom očevidu koji je obavljen uz nazočnost dežurne zamjenice ODO-a Split.

Uzrok nesreće, a za sada sve upućuje na to, najvjerojatnije je upravo "goba", odnosno povišenje koje se nalazi na šetnici u dijelu kod zapadne tribine poljudskog stadiona.

image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix

Kako su i na mjestu nesreće u srijedu navečer kazali neki svjedoci, a pretpostavlja se da će to potvrditi i policijska istraga, do nesreće je došlo najvjerojatnije zato jer je automobil velikom brzinom "dopilotao" iz smjera sjeverne strane stadiona prema zapadnoj te je, "zapevši" o tu povišenost na šetnici, Astra (usprkos težini od preko tisuću kilograma) jednostavno preletjela na zaštitnu kamenu ogradu visine od nekih pola metra, po kojoj je klizila više od dvadesetak metara, da bi naposljetku završila na krovu dvorane splitskoga kluba, odakle se odbila i pala na krov ispred ulaza u Hajdukove službene prostorije i "Fan shop".

Inače, prostor oko poljudskog stadiona je pješačka zona u kojoj je zabranjena vožnja automobilima, osim onih "autoškola", no nije nikakva tajna da se na tom dijelu mnogi mladi vozači uče vožnji i mimo službenih "satova".

image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix

Prava je sreća da u ovoj nesvakidašnjoj nesreći nije stradao nitko od šetača i prolaznika, kojih oko poljudske šetnice uvijek ima te netko od roditelja, rodbine i same djece koja treniraju u Hajduku, a koja su baš u to vrijeme imala trening.

image
Ante Cizmic/Cropix
image

Lukša Jakobušić

Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix

Maloljetnik je stabilno

O stanju teško ozlijeđenih adolescenata nekoliko riječi je ispred KBC-a Split rekla doc. dr. sc. Branka Polić, pročelnica Zavoda za intenzivnu pedijatriju s postintenzivnom skrbi.

– Ozlijeđeni adolescent od 14 godina sada je stabilno te smo ga premjestili na Zavod za neurokirurgiju, a stariji adolescent ima 15 godina, ima teže ozljede, još uvijek je životno ugrožen i liječi se u našem Zavodu. Radi se o višestrukim traumama – kazala je.

Kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, kod ozlijeđenih, kako dvojice maloljetnika, tako i punoljetne osobe, riječ je o višestrukim traumama, prijelomu donje čeljusti, rebara, ključne kosti, podlaktice, kontuzije prsnoga koša, potresa mozga, kontuzija leđa i zdjelice, višestrukih ozljeda glave..., a jedan od njih je i jezik pregrizao te je morao biti operiran. (I. Ma.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:18