MUČILI ŽIVOTINJE

Čak 18 pasa, 3 mačke i 2 hrčka živjeli nehumano u 37m2: Dvije osobe osuđene na uvjetne kazne

Životinje su živjele u nehumanim uvjetima bez da su napuštale prostor jednosobnog stana iz kojeg se širio vonj amonijaka.

Policija u Puli/Ilustracija

 Danijela Peracic/Cropix

Čak 18 pasa, tri mačke i dva hrčka gurali su se u stanu od 37 m2 na 6. katu stambene zgrade u Valturskoj ulici u Puli. Uznemirene, pothranjene i prepune nametnika životinje, koje su živjele u nehumanim uvjetima bez da su napuštale prostor jednosobnog stana iz kojeg se širio vonj amonijaka, zahvaljujući dojavama su spašene, a par koji je o njima tobože brinuo sklonivši ih s ceste, inače stari policijski znanci E.P.(45) i T.P.(35), zaradio je kaznene prijave zbog mučenja životinja. Kaznenu prijavu potom je pretočilo u optužnicu pulsko Općinsko državno odvjetništvo na temelju čijeg je prijedloga sud u Puli protiv nesavjesnih "ljubitelja" životinja izdao kazneni nalog. Za sud su oboje bez opravdanog razloga izložili životinje nepotrebnim patnjama te ih uskratom vode i hrane, ali i izostankom higijene izložili kroz dulje vrijeme tegobnom stanju, pa su oboje nepravomoćno osuđeni na po 11 mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje i moraju platiti po 300 kuna svaki sudskih troškova. Rješenjem Državnog inspektorata sve 23 životinje su im oduzete te su premještene u Sklonište za životinje u Puli gdje su se prvo o njima pobrinuli veterinari.

Prema optužnici, osumnjičeni dvojac je tijekom mjeseca rujna 2019. godine u jednosobnom stanu držao 23 životinje. O njima, tvrdi pulsko tužiteljstvo, nisu vodili odgovarajuću brigu. Točnije, nisu im davali hranu niti vodu za piće. Puštali su ih da obavljaju nuždu u stanu i nisu ih izvodili izvan stana u šetnju. Olako su smatrali da životinje zbog takve nepromišljene skrbi, neće imati posljedice.

- Psi su bili izuzetno uznemireni i u lošem stanju zbog pothranjenosti, gubitka dlake, nametnika i bolesti. Stan u kojem su životinje boravile bio je ispunjen amonijakom nastalim od izmeta i mokraće životinja koje su nuždu obavljale po stanu. Životinje su u takvom stanju napustili i ostavili u njemu bez ikakve brige i njege, a to je utvrđeno veterinarskim nadzorom životinja i stana 28. rujna 2019. godine – navode pulski tužitelji u činjeničnom supstratu optužnice.

Na osuđujući kazneni nalog nedavno je optuženi muškarac uložio prigovor, pa je isti stavljen izvan snage tako da će u sudskom postupku koji tek treba uslijediti pokušati dokazati svoju nevinost.

Inače, nakon tog šokantnog otkrića, susjedi su za medije ogorčeno kazali da su životinje mogle i ranije biti oslobođene iz zatočeništva da su institucije radile svoj posao. Jedna od susjeda se prisjetila da je prvo vlasnica šetala s jednom kujicom po kvartu, ali kad je ostala skotna, nastali su problemi. Međusobno su se množili i van više nije izlazio nitko od životnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:36