AMIĆ I SINOVI

Brani ga peteročlani odvjetnički tim u kojem su Nobilo i Sloković, a na sudu tvrdi: ‘Mjesečno zarađujem 1500 kuna‘

Obitelj Amić godinama stvara probleme ljudima u Lici. U posljednjih desetak godina protiv njih je išlo oko 100 kaznenih i prekršajnih prijava

Darko Amić ‘Dragi‘

 Robert Fajt/Cropix

Darka Amića "Dragog" (48) i njegove sinove Baju Amića (31) i Darka Amića mlađeg (27) na suđenju na općinskom sudu u Gospiću od optužbi za prijetnje ubojstvom načelniku Udbine Josipu Seučeku (35) brani peteročlani odvjetnički tim u sastavu: Anto Nobilo, Jadranka Sloković, Neven Antić, Ana Bobinac i Đurđa Lipošćak.

image

Anto Nobilo i Đurđa Lipošćak

Robert Fajt/Cropix

Na današnjem ročištu, doduše, nije bilo odvjetnice Sloković i kolege joj Antića jer su bili na drugim raspravama pa su se ispričali, a nije bilo ni Amićevih sinova, Darka i Baje. Prvi je postao otac, a drugi je imao zdravstvenih problema, te su se obojica ispričala.

Inače, na prvom ročištu je Dragi rekao kako ima 1500 do 2000 kuna mjesečnih primanja, a sinovi su rekli da nemaju nikakvih primanja. Bit će da obranu financiraju iz ušteđevina.

Njih tužiteljstvo tereti da su 20. siječnja 2022. u ugostiteljskom objektu Pink Panther u Udbini uputili prijeteće riječi 35-godišnjem načelniku Udbine Josipu Seučeku "vezano za njegov rad i postupanje s ciljem da ga ustraše". Prijetnje su, kaže se u optužnici, kod oštećenika izazvale osjećaj straha i nesigurnosti

image

Darko Amić ‘Dragi‘

Robert Fajt/Cropix

Obitelj Amić godinama stvara probleme ljudima u Lici. U posljednjih desetak godina protiv njih je išlo oko 100 kaznenih i prekršajnih prijava po pitanju držanja stoke bez nadzora, uzurpiranja zemljišta, pravljenja štete na usjevima, prijetnji i nanošenja ozljeda. Istovremeno, ubiru milijunske državne poticaje. Početkom ove godine dogodila su se tri naleta na njihove konje, a u posljednjem je stradala životinja Amićeve kćerke Ljubice. Načelnik Seuček je pokušavao s policijom i veterinarskom inspekcijom evidentirati neke od konja lutalica. To je razbjesnilo njezina oca i braću pa su upali u kafić u kojemu se nalazio Seuček i tamo mu navodno uputili prijetnje.

image

Anto Nobilo

Robert Fajt/Cropix
image

Darko Amić ‘Dragi‘

Robert Fajt/Cropix
image

Đurđa Lipošćak

Robert Fajt/Cropix

Bajo i Darko su nakon sedmodnevnog skrivanja uhićeni 28. siječnja, te im je nakon ispitivanja sudac istrage odredio 30-dnevni istražni zatvor. Tamo im se pridružio otac Darko, koji se predao u pratnji svojega odvjetnika tri dana kasnije.

Goran Matijević, načelnik Policijske postaje Korenica te potpisnik kaznene prijave koju je podnio Seuček, u utorak je svjedočio gotovo dva sata, a na ista je pitanja je odgovarao čak i po pet ili šest puta.

Nakon što je primio prijetnje - prvo od jednog sina u toaletu, a zatim od drugog na parkiralištu kafića, koji mu je navodno kazao: "Živ i zdrav bio, nećeš dugo" - Seuček je nazvao načelnika Matijevića i to mu ispričao. Njih su se dvojica potom u popodnevnim satima našli na dvosatnom razgovoru u koreničkom restoranu Macola. No, Matijević tada nije bio u službi, pa su ga Amićevi odvjetnici rešetali pitanjima: "Zašto ste se našli s njim na kavi, a niste ga uputili u postaju koja je 500 metara dalje?"; "O čemu ste dva sata razgovarali?"; "Jeste li Seučeku davali upute što treba reći?"; "Primate li tako i druge obične ljude?".

Policajac je odgovarao da će razgovarati sa svime tko ga nazove te ga uputiti u policiju. Tvrdio je da je čitava dva sata sa Seučekom razgovarao samo o tom kaznenom djelu i ni o čemu drugom. Sutkinja Dubravka Rukavina također je upitala bi li na isti način postupio da ga je nazvala osoba XY, na što je on odgovorio kako bi, ali se ne bi s tom osobom nalazio.

image

Sutkinja Dubravka Rukavina

Robert Fajt/Cropix

- A što mene nitko nije zvao na kavu kod Macole? - uključio se u ovu raspravu na kraju optuženi Amić.

Podatak o stotinjak prijava protiv Amićevih unatrag desetak godina iznio je načelnik Matijević, ali i kazao kako se od veljače te "onog događaja" stvar drastično popravila, te više na Krbavskom polju nije bilo sličnih ekscesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 22:05