OBRANA

BMW-om skrivio horor na naplatnim kućicama, na sudu jecao: ‘Prihvatit ću kaznu kakva god bila, čak joj se veselim‘

Ozren Mlinarić optužen je da se 2019. pod utjecajem droge vozeći BMW 125 km/h, zabio u Škodu s tročlanom obitelji

Ozren Mlinarić

 Ronald Gorsic/Cropix

"Svjestan sam da sam ja neogreban izašao iz svog vozila, a da su možda ti ljudi danas oni koji se dižu i koji šepaju ili se teško kreću u svom životu. Teško mi je naći riječi, a da one ne zvuče kao floskule. Radije bih da su mi se polomile sve kosti u mojem tijelu nego da se to dogodilo tim ljudima, a sve zbog moje gluposti.

Ja sam taj koji je prvi prišao njihovu vozilu i sjećam se svake kapljice krvi koja je tamo bila, a još i danas imam noćne more od toga. Da je netko od njih poginuo toga dana, ja danas ne bih stajao tu pred vama jer si to ne bih mogao oprostiti. Svjestan sam i smatram da i po zakonima ove zemlje trebam biti kažnjen, iako ja sa sobom proživljavam svaki dan taj događaj i nosim teret svega. No, kakva god kazna bila, ja je prihvaćam, čak moram reći da joj se možda i veselim jer se nadam da ću si kroz izdržavanje te kazne pokušati oprostiti ono što sam napravio, a što si priželjkujem. Naime, ja bih jednog dana volio te ljude pogledati u oči, ali nisam siguran da bih im imao hrabrosti reći ‘oprosti‘ nakon svega".

Rekao je to očiju punih suza i jecajući prilikom iznošenja svoje obrane na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu, Ozren Mlinarić (38), optužen da se 11. srpnja 2019. pod utjecajem droge GHB na naplatnoj postaji Sveta Helena, vozeći BMW 125 km/h, zabio u Škodu s tročlanom obitelji koja je bila u koloni.

Životno ugrožen

U Škodi je bila obitelj Dobrenov - Daniel (41), bivši teniski trener Petre Martić, sa suprugom Anom i sedmogodišnjim sinčićem. U sudaru su Dobrenovi zbog teških tjelesnih ozljeda završili u bolnici, a dječak je jedno vrijeme bio i životno ugrožen, no zahvaljujući hitnoj liječničkoj intervenciji ostao je živ.

Tri godine od tragičnog događaja u petak je završeno suđenje Mlinariću, a nakon završnih govora tužiteljstva i obrane sutkinja Anamarija Pavičić je objavu presude zakazala za srijedu. Premda je priznao sam događaj, Mlinarić se službeno očitovao da se ne smatra krivim za optužbe onakve kako ih je sročilo tužiteljstvo, a iz završnih govora njegovih odvjetnika moglo se shvatiti i s kojim se djelom obrana ne slaže. Prije svega obrana osporava da je on nesreću izazvao pod utjecajem droge, nego da postoji mogućnost da je drogu uzeo nakon nesreće.

Sporna droga

"Optužba nije dokazala nepobitno činjenicu da bi ova optužna teza imala uporište u dokaznom supstratu spisa. Psihijatrijski vještaci niti jednom riječju ne iznose bilo kakvo utvrđenje, nego se njihovo mišljenje temelji isključivo na pretpostavkama", rekao je Mlinarićev odvjetnik Janjko Grlić, citirajući iskaze policajaca koji su rekli da kod Mlinarića nakon nesreće nisu bili karakteristični znakovi konzumiranja GHB-a poput opijenosti ili pospanosti.

Tužiteljstvo to, pak, vidi drugačije. "Uzroke nastanka prometne nesreće treba sagledati u velikoj količini GHB-a koja je pronađena u tjelesnim uzorcima optuženoga", rekla je tužiteljica Jelena Stipaničev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:25