TRGOVINA DROGOM

‘Bio je sam, nije se opirao uhićenju‘: Pritvoreni Aničić u Kostariki čeka odluku o izručenju RH

Aničić je osuđen presudom Županijskog suda od 24. lipnja 2015., koja je potvrđena presudom Vrhovnog suda od 20. ožujka 2018.
Miroslav Aničić
 Goran Mehkek/Cropix

Hrvatski državljanin Miroslav Aničić, osuđen u Hrvatskoj na 13 godina zatvora zbog sudjelovanja u trgovini drogom, nalazi se u pritvoru u Kostariki, gdje će istražni sudac odlučiti o njegovom izručenju hrvatskom pravosuđu, rekao je šef Interpolovog ureda u toj srednjoameričkoj zemlji.

Kostarikanska policija uhitila je 45-godišnjeg Aničića prošli tjedan pored kuće u kojoj je živio u mjestu Boca Arenal u provinciji Alejuela, na sjeveru Kostarike.

"U trenutku uhićenja je gospodin Miroslav Aničić bio sam te se nije opirao uhićenju", rekao je za Hinu šef Interpolovog ureda Jonathan Goñi Chaves iz San Joséa, glavnog grada Kostarike.

"On se nalazi uhićen prema nalogu Kaznenog suda (Tribunal Penal del I Circuito Judicial) dok hrvatsko pravosuđe ne pošalje službenu dokumentaciju o njegovom slučaju, zbog kojeg je i zatražilo međunarodno uhićenje. Hrvatsko pravosuđe treba, diplomatskim putem, zatražiti njegovo izručenje", dodao je.

Aničić je osuđen presudom Županijskog suda u Zagrebu od 24. lipnja 2015. godine, koja je potvrđena presudom Vrhovnog suda od 20. ožujka 2018. godine.

Osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 13 godina.

"Iz dostupne dokumentacije nije vidljivo od kada je točno navedena osoba nedostupna hrvatskom pravosuđu, no Županijski sud u Zagrebu je 3. rujna 2019. godine izdao nalog za raspisivanje tjeralice za predmetnim osuđenikom", navedeno je u odgovoru hrvatskog ministarstva pravosuđa.

Aničić se nalazio u Kostariki, zemlji s 5 milijuna stanovnika, od 2019., priopćio je kostarikanski Odjel za sudske istrage.

"Prije šest mjeseci je počela istraga njegove lokacije i mogućeg uhićenja do čega je i došlo nakon što je otkriven u spomenutoj regiji", navedeno je u priopćenju. Agenti lokalnog ureda Interpola su ga istraživali, nadgledali i pratili pa uhitili.

Glasnogovornica Odjela za sudske istrage poslala je 24. veljače fotografiju na kojoj muškarac ruku vezanih lisicama ulazi u automobil u pratnji policajca u civilu.

Hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova obaviješteno je o uhićenju Aničića u ponedjeljak 22. veljače.

"Interpolova tjeralica izdana je radi izdržavanja kazne zatvora zbog kaznenog djela 'Neovlaštena proizvodnja i promet drogama počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja'", priopćila je hrvatska policija.

Sudac u Kostariki treba proučiti dokumentaciju vezanu za Aničića, te formalni zahtjev Hrvatske za njegovim izručenjem, nakon čega će odlučiti hoće li ga izručiti. Pritvoreni Aničić nije bio dostupan za komentar.

"Slučaj je trenutačno na Kaznenom sudu u San Joséu. Presuda, kada bude donesena, bit će iskomunicirana našim kolegama u Hrvatskoj", rekao je šef Interpola Goñi Chaves. "Ne znam koliko će sudski postupak trajati, ovisit će razvoju situacije na sudu", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:09