OŠTETIO PRORAČUN

BIO JE NAČELNIK U TRI I POL MANDATA, A SAD JE NA UDARU POLICIJE Rasprodao općinsku zemlju i uzeo novac?

Navodno je zaključivao ugovore o prodaji zemljišta koje uopće nije bilo upisano kao vlasništvo općine

Policija je podnijela kaznenu prijavu protiv Branka Juretića (59), načelnika Jelenja, grobničke općine nadomak Rijeke, zbog zloporaba položaja i ovlasti kojima je svoju jedinicu lokalne samouprave oštetio za 250.000 kuna.

Kako ističu u riječkoj policiji, ne navodeći Juretićev identitet, Služba gospodarskog kriminaliteta koja je provela istragu tereti ga da je u svojstvu odgovorne osobe u razdoblju od srpnja do prosinca 2004. godine s fizičkim osobama zaključio ugovore o kupoprodaji zemljišta, iako isto nije bilo upisano kao vlasništvo lokalne jedinice.

Duga istraga

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da sredstva dobivena prodajom nisu propisno provedena niti položena na račun lokalne jedinice, kažu u policiji. Isto tako, kupci zemljišta su naknadno obeštećeni, čime je proračun lokalne jedinice oštećen za oko 250.000 kuna.

Zbog sumnje da je počinio tri kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti Juretić je, kako navode u riječkoj policiji, kazneno prijavljen nadležnom državnom odvjetništvu.

Kaznenu prijavu protiv svojeg prethodnika Juretića, inače dugogodišnjeg načelnika iz redova Primorsko-goranskog saveza (PGS), još lani je podnio sadašnji načelnik Jelenja Ervin Radetić koji je na prošlim lokalnim izborima pobijedio kao nezavisni kandidat. Juretić je, inače, na čelu Jelenja proveo tri i pol mandata. Policijska prijava rezultat je, dakle, jednogodišnje istrage, a kako nam je ispričao Radetić, tu nije kraj.

Obeštećenje prevarenih

Troje kupaca iz Rijeke i Dražica kojima je Juretić prodao zemljište koje nije bilo općinsko, zadržavši novac za sebe, po Radetiću samo je dio šire priče.

- U ovom slučaju novac je bio nešto veći nego što ističe policija, 298.000 kuna, ali dokumentacijom je utvrđeno samo 250.000 kuna, koliko je općina morala uplatiti kupcima na račun obeštećenja. Imamo još deset takvih slučajeva za koje smo podnijeli još dvije kaznene prijave, a visina štete još se utvrđuje - rekao je Ervin Radetić, dodajući da su dovršetak policijske istrage i kaznena prijava dokaz da pravna država funkcionira.

Ervin Radetić je, inače, odmah po stupanju na načelničku dužnost počeo “češljati” poslove svojeg prethodnika te je u javnim istupima poručivao da su u općini Jelenje 15 godina vladali kriminal, nekompetencija i bahatost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 19:22