TRAGEDIJA U BOSILJEVU

AUTOM UPALI U JEZERO 'HDZ-ov bivši šef općine kriv jer nije zatvorio cestu koja je odvela obitelj u smrt’

U šoku sam, ne znam kako su došli do tog zaključka, kaže Josip Korenić, optužen za pogibiju Slavke i Rafaela Jurkovića
 CROPIX

Slavka Jurković (70) i njeno troje djece, Robert (37), Rafaelo (25) i Dragica (43), u noći i magli 10. listopada 2010. godine, sat nakon ponoći, uletjeli su u 25,7 milijuna kubičnih metara vode cestom koja ni na koji način nije ukazivala da vodi u smrt.

Robert i Dragica su isplivali iz vode, a Slavka i Rafaelo potonuli su u Mercedesu u dubinu akumulacijskog jezera. Ta strašna tragedija dogodila se u Otoku na Dobri na području općine Bosiljevo, gdje je HEP upravo bio napunio jezero rijekom Dobrom za svoju najnoviju hidroelektranu Lešće.

Nerazvrstana cesta

Nakon četiri i pol godine istraživanja, Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu za nesreću je jučer optužilo Josipa Korenića (52), tadašnjeg HDZ-ova načelnika općine Bosiljevo.

Smatraju da je kao odgovorna osoba bio dužan upravljati lokalnim nerazvrstanim cestama i održavati ih, ali je, “unatoč tome što mu je bilo poznato da je nerazvrstana cesta koja vodi od naselja Otok na Dobri do naselja Trošmarija punjenjem akumulacijskog jezera potopljena te više nije u uporabi, lakomisleno smatrajući da štetne posljedice neće nastupiti, propustio naložiti da se na odgovarajući način označi i zaštiti mjesto na kojem navedena cesta ulazi u akumulacijsko jezero”.

Zbog njegova je propusta Mercedes kojim je upravljala Dragica Jurković, navode u tužiteljstvu, s obzirom na to da joj nisu bile poznate te okolnosti niti je bilo čime i ni na koji način upozorena na opasnost, sletio u vodu i potonuo, a pritom su stradali Slavka i Rafaelo Jurković.

Da ga smatraju odgovornim, bivši načelnik Korenić doznao je od novinara Jutarnjeg lista.

- U šoku sam. Nisam se osjećao odgovornim ni po jednoj osnovi. Ne znam kako su došli do tog zaključka. Nisu li bili osumnjičili šefa gradilišta? Ne znam što reći. Ne mogu biti kriv. Kako je to moguće? - pitao je zatečeni i šokirani načelnik Korenić.

Mislili da je lokva

Prvu informaciju od nas je dobio i Albert Jurković, sin stradale Slavke i brat pokojnog Rafaela.

- Dugo već čekamo pravdu. U ovom trenutku mogu samo reći, bolje ikad nego nikad - komentirao je Albert Jurković.

Da tragedija bude veća, obitelj Jurković kobne je noći bila na vjenčanju svoje rođakinje Albine Vrbanić, a njezin odabranik bio je radnik na pilani u vlasništvu tadašnjeg načelnika Josipa Korenića. U jednom su se trenutku odvojili od svadbene povorke i na raskrižju krenuli krivim putem. Mislili su da se na cesti od kiše stvorila lokva, no uletjeli su u jezero.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:50