MONSTRUOZAN ZLOČIN

Austrija će izručiti mladića osuđenog za grupno silovanje 15-godišnjakinje u Zadru; Odvjetnica: ‘Nije bježao‘

Mladić iz okolice Zadra uhićen je u Grazu na adresi na kojoj je boravio duže vrijeme

Ilustracija/Policijsko privođenje

 Zadarski.hr

Pravomoćnost presude od sedam godina zatvora zbog grupnog silovanja, nasilja i ucjenama nad 15-godišnjom djevojčicom, 22-godišnjak će čekati u zatvoru u Zadru, a iz Austrije gdje je uhićen bi trebao biti izručen u Hrvatsku u roku od deset dana.

Zemlja u kojoj je osoba uhićena mora, naime, donijeti konačnu odluku o izvršenju Europskog uhidbenog naloga najkasnije 60 dana od uhićenja, no ako osoba, kao što je to učinio 22-godišnjak da svoju suglasnost za predaju, odluka se donosi u roku od deset dana.

Mladić iz okolice Zadra uhićen je u Grazu na adresi na kojoj je boravio duže vrijeme, dan nakon što je Županijski sud u Zadru, u četvrtak, 18. kolovoza, izdao Europski nalog o uhićenju. Prije toga, 2. kolovoza, za njim je bila raspisana tjeralica, ali na nju, punih 16 dana, on i njegova odvjetnica nisu reagirali, piše Zadarski.

- Županijski sud u Zadru je od nacionalnog ureda S.I.Re.N.E. dobio službenu obavijest o njegovom uhićenju u Austriji temeljem Europskog uhidbenog naloga. Slijedi procedura izručenja. RH i policija će postupiti po rješenju o određivanju istražnog zatvora - rekla je glasnogovornica i predsjednica Kaznenog odjela Županijskog suda u Zadru sutkinja Sandra Radanović, koja je 29. srpnja donijela nepravomoćnu presudu šestorici mladića iz okolice Zadra optuženih da su od kolovoza 2018. do srpnja 2019. godine u više navrata seksualno zlostavljali 15-godišnju djevojčicu iz njihovog mjesta.

Prvookrivljeni 22-godišnjak dobio je kaznu od sedam godina zatvora, drugookrivljeni kaznu od dvije godine i šest mjeseci, trećeokrivljeni kaznu od tri godine, a četvrtookrivljenik je osuđen na godinu dana zatvora.

Za ostalu dvojicu izrečena je uvjetna kazna. Nitko od njih se nije pojavio na izricanju presude, a s obzirom da je 22-godišnjaku izrečena kazna veća od pet godina zatvora zbog koje je morao odmah ‘iza rešetaka‘ sud je izdao dovedbeni nalog, a nakon toga i tjeralicu kada ga policija nije našla na obiteljskoj adresi.

Sutkinja nije mogla odgovoriti na pitanje hoće li 22-godišnjak kazneno odgovarati jer u petak 29. srpnja kada je doneseno rješenje o određivanju obligatornog istražnog zatvora i dan nalog policiji da se dovede u prostorije zatvora u Zadru nije pronađen na adresi na kojoj je živio. Sud je nakon toga 2.kolovoza izdao tjeralicu, a onda i Europski uhidbeni nalog. Mladić je uhićen u Austriji tek u petak 19. kolovoza.

- O tome ne mogu govoriti - rekla je sutkinja Radanović. Hoće li zbog toga 22-godišnjak odgovarati pitali smo i u Županijskom državnom odvjetništvu, no kako je glasnogovornik Denis Sokol na godišnjem odmoru, morali smo poslati pisani upit koji do objave članka nije stigao.

Mladić je uhićen u Grazu gdje je boravio duže vrijeme, no nije se protivio izručenju niti je bježao od kaznene odgovornosti, kaže njegova odvjetnica Daria Krajina Štivičić za Zadarski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2022 07:59