ŠVERC ROBE I PARKING

Akcija USKOK-a na Tuđmanu: Osumnjičenici šef aerodromske policije, ali i gradonačelnik Ivanić Grada!

Prvoosumnjičeni je načelnik Postaje aerodromske policije Pleso, drugi je jedan zagrebački trgovac, dok je trećeokrivljeni gradonačelnik Ivanić Grada

Zračna luka Franjo Tuđman, gradonačelnik Ivanić Grada Javor Bojan-Leš

Koliko je odjevnih predmeta i obuće s neoriginalnim oznakama raznih marki iz Turske završilo diljem Hrvatske zahvaljujući pojedincima iz zagrebačke Međunarodne zračne luke "Franjo Tuđman", može se samo pretpostavljati. No, jedan dio tog nesvakidašnjeg šverca robe prekinuo je ovaj tjedan USKOK u suradnji sa zagrebačkim policajcima. Rezultat toga je pokretanje istrage protiv trojice muškaraca, od kojih je prvoosumnjičeni, na zaprepaštenje svih, kako doznajemo, načelnik Postaje aerodromske policije Pleso Željko Bradić (40), drugi je zagrebački trgovac Dušan Veselinović (57), a trećeokrivljeni je gradonačelnik Ivanić Grada Javor Bojan Leš (53).

USKOK osnovano sumnja da je prvi čovjek aerodromske policije Bradić od 1. travnja 2021. do 27. siječnja 2022. u Zagrebu i Velikoj Gorici pristao na traženje zagrebačkog trgovca Veselinovića progledati mu kroz prste prilikom prelaska državne granice i tako omogućiti nenadzirane carinske preglede. Tako je bilo u više navrata. Trgovca robom, stoga, prilikom povratka avionom iz Istanbula nisu pregledavali, odnosno nisu kontrolirali njegovu prtljagu u kojoj je bila razna krivotvorena odjeća i obuća.

- Bilo je to po nalogu načelnika posredstvom podređenih policijskih službenika. Time je 55-godišnjaku omogućeno izbjegavanje naplate dužnih carinskih davanja, odnosno oduzimanja krivotvorene robe i pokretanja prekršajnog postupka protiv njega - kažu iz USKOK-a.

Iz PU zagrebačke, pak, otkrivaju da je "policijski službenik, sukladno prethodno opisanom traženju drugoosumnjičenog, osobno ga dočekivao ili u nekim slučajevima bi to naložio drugim policajcima po njegovu dolasku letom iz Istanbula i pri ulasku s ručnom prtljagom na dolazni terminal Međunarodne zračne luke". Po Bradićevu nalogu policajci su skenirali trgovčevu putnu ispravu kako bi se evidentirao njegov ulazak preko državne granice u službenim evidencijama, a potom ga je Bradić dalje, bez pristupa graničnoj kontroli, koristeći elektronsku karticu Zračne luke izveo kroz sporedni ulaz nakon čega ga je službenim vozilom s policijskim obilježjima odvozio s prostora aerodroma. Zagrebačka policija otkriva i da je njihov kolega osobno drugoosumnjičenog u pojedinim slučajevima dočekivao prilikom izlaska iz aviona te ga zajedno s ručnom prtljagom službenim vozilom odvozio s prostora aerodroma mimo granične i carinske kontrole.

Također, iz zagrebačke policije nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja kažu da je njihov osumnjičeni kolega kazneno prijavljen zbog zloporabe položaja i ovlasti te je odmah temeljem rješenja načelnika PUZ-a udaljen iz službe zbog sumnje u počinjenje težih povreda službene dužnosti. Ujedno će protiv njega, dodaju, podnijeti u zakonskom roku zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka nadležnom Disciplinskom sudu u Zagrebu. Prijavljeni trgovac će, pak, odgovarati za poticanje na zloporabu policajca.

Gradonačelnik Ivanić Grada, Javor Bojan Leš, kazneno je prijavljen, pak, zbog trgovanja utjecajem jer je od načelnika Postaje aerodromske policije Pleso Željka Bradića lanjskog kolovoza i listopada tražio da mu omogući parkiranje automobila na službenom parkiralištu policije na aerodromu. Tako je vozilo parkirao bez plaćanja naknade tijekom odlaska na putovanja. Policajci podređeni Bradiću bili su angažirani da Leševo vozilo preuzmu nakon dolaska do zgrade MZLZ-a "Franjo Tuđman" te ga parkiraju i čuvaju na policijskom parkiralištu. Natrag su ga odvodili do aerodromske zgrade nakon gradonačelnikova povratka.

- Prvoosumnjičeni je to osigurao u smislu preuzimanja vozila po njegovom dolasku, zatim parkiranja i čuvanja, a kojim se koristio na području Međunarodne zračne luke i to na parkiralištu Postaje aerodromske policije za vrijeme trajanja njegovog putovanja u inozemstvo, iako svjestan da je navedeno parkiralište namijenjeno samo za službene potrebe te postaje. Ujedno i svjestan da poslovi parkiranja i dopreme vozila za putnike ne predstavljaju poslove i zadaće policijskih službenika, na koje je traženje prvoosumnjičeni, ipak pristao - zaključuju iz PU zagrebačke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:12