VINSKA LISTA

Ledić, Graševina 2009., Stošinec -Zasluženi trijumf jednog veterana

Aktualna graševina Ante Ledića njegovo je najbolje vino do sada

Ante Ledić prisutan je na hrvatskoj javnoj sceni dugo, niz godina. Ovaj višestruki jugoslavenski atletski šampion dosad je, vjerojatno, bio najpoznatiji po tome što je u njegovoj plešivičkoj vikendici prije više od dvadeset godina održan utemeljiteljski sastanak Hrvatske demokratske zajednice.

Sada je došlo vrijeme da 71-godišnji Ledić, bivši direktor Zrinjevca, postane poznat po svojim vinima, koje proizvodi u Stošincu na Plešivici.

Kako često jedem u restoranu Balon u Boćarskom domu, kompleksu što ga je Ledić, zapravo, bio sagradio, voditelji i konobari godinama su me nudili raznim Ledićevim vinima.

Prvi uzorci koje sam kušao svodili su se, uglavnom, na malo korektniji hobizam. No, s vremenom su se vina poboljšavala, da bi graševina iz 2009. dobila status vrhunskog vina: mislim da je riječ o prvoj vrhunskoj graševini s Plešivice.

Ledićeva aktualna graševina uistinu je neobično dobro vino. Ona je bogata, snažno koncentrirana, visokoalkoholna, ali i jako pitka i svježa, bez onog gustog, katkad opterećujućeg mednog elementa, karakterističnog za slavonske graševine koje idu preko 14 posto. Naprotiv, dugi aftertaste Ledićeve graševine pun je mineralnosti i lagane, ugodne, biljne gorčine.

Uz ovi jako dobru graševinu, Ledićevi prijatelji tvrde da je ugledni veteran hrvatskog sportskog i društvenog života proizveo i jako dobar crni pinot, koji bi se uskoro trebao pojaviti u vinotekama.

OSOBNA ISKAZNICA:

Vino: Graševina 2009.

Proizvođač: Ante Ledić, Stošinec, zagrebačko vinogorje

Alkohol: 14,2 posto

Gastronomska preporuka: Ova jaka, ali svježa graševina dobro mi je sjela uz Galovićev kulen. Mislim da se prirodno slaže s piletinom, puretinom, svinjskim i telećim kotletima na roštilju, kao i s plavom ribom.

Cijena: oko 70 kuna

Ocjena: 7,5-8/10

Uvozno crno

Errazuriz, Max Reserva, cabernet sauvignon 2008., Čile

Potencijalno najkomercijalniji cabernet na našem tržištu. Ovo čileansko vino klasične vinarije Errazuriz jako je otvoreno i prema ljudima koji ne znaju mnogo o crnim vinima, osobito ne o cabernetima, kao i prema poznavateljima. Puno je crvenog voća, zaokruženog slatkoćom barriquea, ali nije teško. Naprotiv, više od 6 grama kiseline daje mu svježinu netipičnu za južnoamerička vina te ga osposobljuje za dozrijevanje. Izvrsno uz crveno meso, ali i svinjetinu i teletinu na roštilju.

alkohol: 14 posto,

uvoznik: Vivat,

cijena: oko120 kuna,

ocjena: 8/10

Šampanjac tjedna

Louis Roederer, Brut Premier, Champagne

Roedererov Brut Premier, koji se, primjerice, točio na lanjskoj proslavi stotog izdanja Michelinova vodiča u Parizu, jedan je od najboljih visokokomercijalnih šampanjaca. Brut Roederer je napravljen da se svidi: raskošan je, pun u ustima, s voćnim, ali i vaniliziranim notama (od starih vina u konačnoj mješavini), no istodobno je jako svjež, pomalo mineralan i neprijeporno elegantan. Izvrsna kombinacija vrhunskog vina i šampanjca za široko tržište. Pijem ga petnaestak godina i uistinu se ne sjećam da me ijedna boca razočarala.

alkohol: 12 posto,

uvoznik: Vinotrade,

cijena: oko 360 kuna,

ocjena: 8,5/10

Desertno vino tjedna

Chateau Dereszla 5 Puttonyos, Mađarska

S vremena na vrijeme valja podsjetiti na jedno od najboljih slatkih vina koja se mogu kupiti u Hrvatskoj i ujedno na jedini pravi tokajac koji se kod nas uvozi.Naime, tokajci s oznakom manjom od pet “puttonyosa” (puttonyos označava, posve grubo rečeno, koncentraciju vina), vrlo su često inferiorne kvalitete.Chateau Dereszla, koji je svojedobno dobio 95 bodova u Wine Spectatoru, gusto je vino puno narančine kore, oraha, muškatnog oraščića, s bolno snažnom kiselinom. Čisto remek-djelo, koje bi restorani naprosto morali držati i rastakati na čaše.

alkohol:13 posto,

uvoznik: Vinotrade,

cijena: oko 180 kuna (za bocu od pola litre),

ocjena: 9-9,5/10

Domaće bijelo

Galić, Sauvignon 2009.

Drugu godinu zaredom Galićev Sauvignon uvrstio se među najbolja slavonska bijela vina. Ovaj sauvignon zapravo predstavlja kombinaciju loirskog pristupa toj sorti, s donekle zelenim, čistim nosom, i kalifornijskih, pa i južnoafričkih sauvignona, zbog jako punog tijela i snažno naglašenih voćnih elemenata na okusu. Vrlo, vrlo fino vino, koje dobro ide uz najrazličitiju hranu: od crnog rižota, preko raviola s lososom, do piletine na roštilju.

alkohol: 13,9,

cijena: oko 70 kuna,

ocjena:7,5/10

Domaće crno

Feravino, Miraz, Frankovka 2008.

Feravino je linijama Dika i Miraz učinilo velik iskorak prema kategoriji dobrih vina. Šampionska graševina Dika pripada među ugodnija iznenađenja godine, dok je Miraz skuplja linija te srednje velike slavonske vinarije, čija Frankovka iz 2008. obećava da bi jednom mogla postati ozbiljno vino. Ona posjeduje lijepe voćne arome s ponešto barriquea, u ustima je svježa i voćna, ali joj definitivno nedostaje koncentracije i dubine. S obzirom na ambiciju vlasnika, uspješnog poduzetnika Ivana Ergovića, pretpostavljam da će iduće berbe biti bolje.

alkohol: 13,7,

cijena: oko 90 kuna,

ocjena: 6,5-7/10

Uvozno bijelo

Chateau Les Tuileries 2009., Entre Deux Mers, Bordeaux

Entre Deux Mers velika je apelacija u Bordeauxu, gdje se uglavnom proizvode jeftina bijela vina. Skupa bordoška bijela vina dolaze iz apelacija Graves i Pessac-Leognan. Prije više od deset godina Mario Mendek uvozio je izvrsni Chateau Bonnet, s oznakom Entre Deux Mers, koji je redovito predstavljao najbolju vrijednost za novac među svim francuskim vinima koja su se mogla kupiti u Hrvatskoj. Chateau Les Tuilieres, mješavina svih triju bijelih bordoških grožđa (semillon, sauvignon i muscadelle), također je odlično vino, s naglašenim aromama i okusima limuna, s ponešto sauvignonovskog zelenila i s onom lijepom, tako francuskom kombinacijom svježine i elegancije. Fenomenalna vrijednost za novac.

alkohol: 12 posto,

uvoznik:Vino.hr,

cijena: 70 kuna,

ocjena: 7,5/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 11:47