BUKA U GLAVAMA

Apel udruge glazbenika Bijeloj kući: Objavite pjesme kojima ste mučili zatvorenike

Bijela kuća odgovorila je kako se glazba više ne koristi za mučenja jer je tako naredio Obama

NEW YORK - Udruga glazbenika, uključujući Pearl Jam i R.E.M., zahtijeva da Američka vlada objavi listu pjesama koje se bolno glasno puštaju zatvorenicima u Guantánamu i Iraku i na taj ih se način muči. Peticiji su se pridružili i Rage Against the Machine, David Byrne, Billy Bragg, Jackson Browne i Roseanne Cash.

Optužbe bivših zatvorenika

Izronile su mnoge optužbe bivših zatvorenika da su mjesecima bili mučeni ekstremno glasnom muzikom - što je taktika zabranjena prema UN-ovoj konvenciji protiv mučenja. Glazbenici žele da vlada objavi tajne dokumente s pjesmama.

- Posjednjih 30 godina proveli smo zalažući se za mir i pravdu. Saznanje da je muzika nekih naših prijatelja upotrijebljena kao dio taktike mučenja bez njihova pristanka i znanja je zastrašujuće - glasi objava za medije benda R.E.M.

Pjesma grupe ACDC “Hell’s Bells” samo je jedna u nizu onih koje su puštane zatvorenicima tijekom ispitivanja. Jedna te ista pjesma bila bi puštana danima, tjednima, a u nekim slučajevima i mjesecima, i to pojačana na najglasnije.

Bijela kuća navela je kako se muzika više ne koristi kao instrument mučenja, prema naredbi predsjednika Obame.

Aleksandar Dragaš, glaz-beni kritičar Jutarnjeg lista, napravio je osobnu listu najiritantnijih pjesama. Moguće da je neka od njih i korištena u zatvoru Guantanamo ili u Iraku.

Teško probavljivo

U opasci uz priloženu listu naš kritičar piše: “Nije isključeno kako ćete se za promjenu složiti sa mnom kad pogledate listu enormno velikih hitova koji su zapravo neprobavljivi do te mjere da se čovjek zapita kakvim su se ljudima ovakve pjesme mogle uopće dopasti, čak i ako su iza njih stajali genijalci pop i rock glazbe poput Paula McCartneyja i Stevieja Wondera. 80-e su bile posebno darežljive kad su u pitanju nepodnošljivi pop hitovi što dokazuje i ova lista”.

Pjesme zbog kojih bi sve ‘priznali’

The Beatles - Ob-La-Di, Ob-La-Da (1968.)

Nema spora, Beatlesi su bili geniji popularne glazbe, ali svako toliko snimili su neku priglupu pjesmicu kakva Keithu Richardsu ne bi pala na pamet ni u stanju najžešćeg rastrojstva heroinom i alkoholom.

Barry Manilow -Copacabana (1978.)

Disco na brazilskoj plaži u izvedbi adult-pop croonera? Bljak!

Paul McCartney & Stevie Wonder - Ebony And Ivory (1982.)

Kakva “lijepa” metafora dokonih i prebogatih glazbenika. Zašto crnci i bijelci ne bi bili u skladu kao crno-bijele tipke klavira? Plitka pjesma kojom se za borbu protiv rasizma učinilo koliko i gašenjem šumskog požara čašom vode.

Stevie Wonder - I Just Called To Say I Love You (1984.)

Nepodnošljivo ljigava ljubavna pjesma na koju bih poklopio telefonsku slušalicu taman da mi je s druge strane žice pusti Scarlet Johansson. Umjesto erekcije, vjerojatno bih odmah dobio proljev.

Europe - The Final Countdown (1986.)

Hair-metal je kao žanr bio nešto najgore što se u dogodilo u glazbi 20. stoljeća. Srećom, Nirvana je ubila zločince pudlastih frizura sa “Smells Like Teen Spirit” pa se danas samo možemo slatko smijati onima koji su popušili i ovaj soft-pop pod krinkom hard rocka i heavy metala. Ti Šveđani stvarno ponekad nisu normalni.

The Beach Boys - Kokomo (1988.)

U 60-ima nije bilo kulerskijih frajera na američkim plažama od Beach Boysa. Krajem 80-ih “Kokomo”, za podjednako glup film “Koktel”, potvrdio je da “galebari” ne znaju dostojno ostarjeti.

Vanilla Ice - Ice Ice Baby (1990.)

Jedan od prvih pokušaja bjelaca da se okušaju u rapu nažalost nije završio ubojstvom Vanille Ice od strane Public Enemy. Šteta. Na sreću, Vanilla Ice je propao i bez da ga se ubilo iz milosrđa prema publici.

Billy Ray Cirus - Achy Breaky Heart (1992.)

Najgora country pjesma svih vremena s napuhanim bubnjem i nepodnošljivim “konjski repić” Cyrusom ispred kojeg kaubojke “čagaju” line-dance. Nažalost, teško je ljudima poslije objasniti zašto je country veliki žanr popularne glazbe s tisućama prekrasno napisanih i uglazbljenih pjesama o životnim nedaćama.

Rednex - Cotton Eyed Joe (1994)

Techno-bluegrass aus Sweden? Ja? No chan-ce! Ovo je najveći kandidat za najkatastrofalniji žanrosvski cross-over popularne glazbe.

Aqua - Barbie Girl (1997)

Ako ovaj synth-pop pjesmuljak, aus Sweden, sa seksualnim aluzijama na Barbie i Kena nije dovoljan razlog da iz kuće odmah pobacate Barbie lutkice u smeće, onda budite svjesni da vlastitoj djeci činite veliko zlo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:57