POSTBLAGDANSKI MENI

A što s ostacima božićnog ručka?

Kad blagdani završe, a obitelj, rodbina i prijatelji siti napuste vaš dom, nenadano se suočite s malim problemom. Vaš frižider je i dalje pun. Donosimo ideje kako iskoristiti ostatke hrane. Ne zaboravite, ovo je bila godina nebacanja hrane

ZAGREB - Bogata blagdanska trpeza na obiteljskom stolu, san je svake domaćice. Bakalar na bijelo ili druga riba neizostavna su tema na jelovniku dan uoči najradosnijeg kršćanskog bladana.

Ne možete jesti isto jelo

Na sam blagdan Božića ili u vrijeme velike blagdanske gozbe, stol je prepun delicija: mirisne božične purice i patke ili janeći i teleći butovi s nadjevima. Za proslavu Nove godine obvezana je hrskava svinjetina. Naravno, kakva bi to obiteljska gozba bila bez raznovrsnih slastica. Isto tako, otvorili ste i najbolja vina i darovani pjenušac, a sve kako bi vaši gosti uživali u tradiciji i blagdanskom duhu.

A kad blagdani završe, a obitelj, rodbina i prijatelji siti napuste vaš dom, suočite se s malim problemom.

Vaš frižider je i dalje pun.

Poznata priča?

Krivnja jednostavno ne postoji. Niste željeli razočarati ukućane i drage vam goste pa ste, jasna stvar, pretjerali s količinom pripremljne hrane.

Ostalo je različitih vrsta mesa i ribe, ostalo je kruha, a panetonne i kuglof koji ste otvorili još na Božić, a već je prošla i Nova godina stoji još u kuhinji. Kao i neispijeni šampanjac.

Hranu naravno ne želite baciti, ali vam je i dojadilo svakodnevno jesti božićne i novogodišnje specijalitete u “istom ruhu”. Jednostavno, nemate inspiracije, što sa prostalim “brdom hrane”.

Mladi kuhar Davor Marinović iz splitskog restorana “Noštromo” promijenio je klasičnu vizuru blagdanskih specijaliteta i poigrao se sa ostacima jela koja se kod nas tradicijski spremaju.

Grijeh je, kaže, bacati hranu, a u njegovu sjećanju neizbrisiv je dio kada je kao maleni dječak gledao starice kako bi, iz poštovanja, ljubile stare korice kruha.

Malo kreacije i mašte

- Ovu godinu koja je na izmaku, Svjetsko udruženje kuhara proglasila je godinom ne bacanja hrane. Znam da mnogi o tome ne razmišljaju, ali dovoljno je tek sjetiti se mnogih koji gladuju dok mi bacamo hranu - kaže Marinović.

- Za pripremu jela od ostataka potrebno je tek malo kreacije i mašte i svako jelo koje se ne pojede, kroz male trikove može ih se ponovo oživjeti - ističe Marinović.

Ovu su njegovi prijedlozi.

BRUDET

Na postavi od starog kruha

Prepecite kruh koji vam je ostao

Sastojci:

-0,5 kg stare ribe (očišćene)

-1 dcl maslinovog ulja

-1 kom kapule

-1 kom petrusimula

-sol

-4 fete starog popečenog kruha

-papar

-češnjak

-300 gr pelate

-vinski ocat

-prošek

Priprema:

Na maslinovo ulje zažutimo kapulu, zatim dodamo pelate, sol, papar, petrusimul, prošek i vinski ocat te lagano kuhamo pola sata. Tada dodamo očišćenu ribu i kuhamo još 5 min. Kada smo gotovi s brudetom, prelijemo ga preko starog prepečenog kruha.

PILETINA NA MEDITERANSKI

Iskoristite pečenku

Priprema:

Gljive, tikvicu i papriku ispečemo i posložimo na već začinjenu podlogu od nasjeckanog ostalog povrća. Posolimo, popaprimo te zalijemo voćnim acetom balsamicom. Zatim posložimo meso peradi te prelijemo maslinovim uljem.

Sastojci:

-800 gr piletine ili

-mesa od druge peradi

-4 dkg šampinjona

-1 crvena paprika

-1 kuhani krumpir

-5 dkg slatkog kukuruza

-1 kapulica

-4 rotkvice

-malo salate

-malo rikule

-malo radiča

-sol

-papar

-maslinovo ulje

-voćni aceto balsamico

PRASAC

U umaku od limuna

‘Staro’ meso u novom preljevu

Sastojci:

-1 kg ispečenog svinjskog mesa

-4 cherry rajčice

-2 mrkve

-1 kom brokule

-1 kom tikvice

-4 kom kapulice

-2 crvene kapule

-10 dkg maslaca

-1 kom limuna

-sol

-10 dkg krušnih mrvica

-10 kom kapara

Priprema:

Umak od limuna napravimo tako da prvo stavimo zapršku od maslaca i krušnih mrvica uz dodatak mesnog temeljca te dodamo limunov sok, naribanu koru polovice limuna, posolimo te dodamo kapare. Nakon par minuta dodamo 1 žumanjak i sve dobro promiješamo. Dobiveni umak stavimo kao podlogu za ispečeno meso svinjetine. Dodamo kuhano i ispečeno povrće te dekoriramo tanjur točkama voćnog aceta balsamica.

SORBETO TEKUĆI

Ostatku pjenušca dodajte sladoled i limun

Sastojci:

-ostatak pjenušca

-istučeni led

-sladoled od limuna

-1 limun

-0,5 dcl gina

Priprema:

U posudu od miksera stavimo pjenušac, usitnjeni led, sladoled od limuna, sok od limuna, nastruganu koru od limuna i gin. Sve to dobro smiksamo, ulijemo u čaše, napravimo dekoraciju te poslužimo.

GULAŠ

Od pečene svinjetine

Meso narežite na komadiće i uz dodatak povrćanapravite novo jelo

Sastojci:

-800 gr pečene svinjetine

-400 gr krumpira

-1 kapula

-0,5 dcl ulja

-sol

-papar

-petrusimul

-bijeli luk

-200 gr pelate

-1 dcl bijelog vina

Priprema:

Na vrućem ulju zažutimo kapulu, dodamo pelate, bijeli luk, petrusimul, krumpir, sol, papar i vino. Sve to kuhamo dok ne dođe u homogenu smjesu. Kad je krumpir pri kraju dodamo na kocke ili komade nasjeckanu pečenu svinjetinu i čekamo da se krumpir do kraja skuha. Nakon toga jelo je spremno za serviranje.

DESERT PANETONE

S kremom od vanilije obogaćenom marmeladom od gorkih otočkih naranči

Sastojci:

-Stari panetone

-3 jaja

-7,5 dkg šećera

-0,5l mlijeka

-5 dkg akrobnog brašna

-100g marmelade od gorkih otočkih naranči

Priprema:

Istučemo 3 žumanjka, dodamo šećer, vanilin šećer, 0,5 mlijeka i akrobnog brašna. Sve dobro tučemo na pari dok ne prokipi, zatim se skine sa vatre i pomiješa s istućenim snijegom od bjelanjca. Kad se ohladi dodamo marmeladu, dobro izmiješamo te na takvu kremu postavimo stari panetone. Naš desert će tako dobiti sočnost ukusom i izgledom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 00:24