ORVELIJANSKA METODA

Zgrade u Pekingu dobivaju naljepnice, boje označavaju koliko je radnika u njima cijepljeno

Zgrade će dobivati naljepnice različitih boja, ovisno o broju cijepljenih zaposlenika
Kinezi u Pekingu počeli s obilježavanjem zgrada prema broju cijepljenih
 Leo Ramirez/Afp/Profimedia

Peking uvodi novu mjeru u sklopu kampanje cijepljenja. Svaka zgrada u gospodarskom dijelu grada morat će na svoje ulaze postaviti naljepnicu određene boje, koja se zasniva na broju cijepljenih zaposlenika koji u njoj rade.

Zelenu naljepnicu mogu dobiti samo oni u čijoj zgradi je cijepljeno najmanje osamdeset posto zaposlenih, a samim time je sigurna za poslovanje i klijente.

Žutu ili plavu naljepnicu dobivaju zgrade u čijim je prostorima cijepljeno između četrdeset i osamdeset posto zaposlenih.

Crvenu naljepnicu, koja označava visok rizik od zaraze, dobivaju oni u čijim prostorima nema niti četrdeset posto cijepljenih građana.

Kina zasad nije nametnula nikakvu vrstu kazni, niti posljedica za bilo koju boju naljepnice, no vlasnici zgrada već su odlučili djelovati po tom pitanju. Svima je u cilju dobiti oznaku koja klijentima jamči sigurnost, stoga su počeli organizirati prijevoz za zaposlenike do njihovih odredišta cijepljenja.

Kina želi ostvariti cilj od 560 milijuna cijepljenih građana do kraja lipnja ove godine, no cijepljenje ide dosta sporo. Izdali su tek pet doza na svakih sto stanovnika, što je u usporedbi s SAD-ovih 26, odnosno Izraelovih 56 na stotinu stanovnika, zbilja mali broj.

Svi zaposlenici koji u Kini rade u javnim službama, tvrtkama u vlasništvu države, kao i studenti moraju se cijepiti protiv covida-19. To ne moraju jedino u slučaju nekog utemeljenog zdravstvenog problema.

Svi napori ove najmnogoljudnije zemlje svijeta usmjereni su na to da pod svaku cijenu izbjegnu novo zatvaranje gospodarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:31