BURNO U SABORU

Žestoka rasprava o Mostovim inicijativama, oporba u ofenzivi: ‘Planirate li ukrasti referendum?‘

Peđa Grbin (SDP) kaže da Stožer od početka pandemije ‘vrluda, mulja‘, te da za razne ljude vrijede različita pravila
 Damjan Tadic/Cropix

I prije formalne saborske rasprave o prijedlogu da se provjera potpisa prikupljenih za dvije Mostove referendumske inicijative povjeri Vladi, zastupnici su se u četvrtak žestoko sukobili u vezi s tim pitanjima, ali i smislenosti epidemiološkim mjera protiv koronavirusa.

Mostov Miro Bulj vladajuće je upitao zašto ne žele odrediti rok za održavanje referenduma kojima se traži ukidanje covid potvrda i prebacivanje odluka s Nacionalnog stožera na Sabor.

"Čega se bojite? Mislio sam da je Lovro Kuščević nešto najgore, a sad je vidljivo da je radio po nalogu Andreja Plenkovića", rekao je Bulj, koji je bivšeg ministra uprave i ranije prozivao za krađu referenduma.

Zašto niste odredili rok, koji je interes blokirati, odnosno "zabiti glogov kolac" u naše inicijative?, ustrajao je Bulj s pitanjima i poručio da je Nacionalni stožer samo političko tijelo.

I Peđa Grbin (SDP) kaže da Stožer od početka pandemije „vrluda, mulja“, da za razne ljude vrijede različita pravila.

Takvo je ponašanje dovelo do toga da Hrvatska ima najveći broj mrtvih od zaraze koronavirusom, takvo ponašanje HDZ dovelo je do ovakvog referenduma, on je vaša odgovornost, poručio je HDZ-u.

image

Peđa Grbin

Damjan Tadic/Cropix

Grbin podsjeća da se kod zadnjeg prebrojavanja referendumskih glasova vuklo puno repova, pa apelira da se prebrojavanje ne daje Vladi nego DIP-u, da se odredi rok u kojem se to mora napraviti.

Marijan Pavliček (HS) čestitao je Mostu što je prikupio „dovoljno potpisa“, suglasan je da je Stožer prvenstveno političko tijelo, da je donosio politički motivirane, a ne epidemiološki opravdane odluke.

Jedna u nizu suludih mjera, je uvođenje covid potvrda jer je pokazalo da nije imala nikakav rezultat, kazao je i pozvao vladajuće da prihvate odluku naroda i dozvole da se referendum raspiše čim prije.

Ivana Posavec Krivec (Socijaldemokrati) kaže da je niz nejasnoća u prijedlogu Odbora za Ustav, pa je upitala planira li se manipulirati brojem potpisa, odnosno ukrasti referendum.

Jedina gora stvar od zloupotrebljavanja straha od cjepiva, je zlouporaba vlasti u režiji HDZ-a, kazala je Dalija Orešković (Centar) i HDZ-u poručila da "inženjeringom koji provodi, pokazuje da ne poštuje" državu, institucije, stranke, građane. Dosta!, uzviknula je.

Branko Bačić (HDZ) odbacuje oporbene prozivke, tumači kako Sabor odlučuje o tehničkom segmentu – o prijedlogu svog Odbora da se provjera prikupljenih potpisa povjeri Vladi i da u provjeri sudjeluju i predstavnici obje referendumske inicijative.

'Ovaj referendum ide za tim da se ukinu covid potvrde, a one su uvedene kao i u drugim članicama EU, ukidanje znači indirektno i direktno zatvaranje hrvatskih granica i pridonosi širenju virusa u društvu', kazao je Bačić.

Bauk: HDZ želi kontrolirati provjeru potpisa

Zastupnik Arsen Bauk (SDP) je prijedlog Odbora za Ustav i Poslovnik da se Vladi, a ne Državnom izbornom povjerenstvu (DIP), povjeri provjera potpisa za dvije Mostove referendumske inicijative, iščitao kao želju HDZ-a da kontrolira proces provjere.

image

Arsen Bauk

Damjan Tadic/Cropix

"Na čelu Vlade je njihov čovjek, na čelu DIP-a više nije, Milanović ga je nametnuo", kazao je Bauk, podsjetivši da je predsjednik Vrhovnoga suda Radovan Dobronić, ujedno i predsjednik DIP-a.

"HDZ želi kontrolirati proces i zato potpise neće provjeravati DIP, nego Vlada2, kazao je SDP-ov zastupnik u saborskoj raspravi o prijedlogu Odbora za Ustav da se Vladi povjeri provjera potpisa prikupljenih za Mostove inicijative da se ukinu covid potvrde, a odlučivanje o epidemiološkim mjerama sa Nacionalnog stožera prebaci na Sabor.

Bauk je podsjetio i kako u novom zakonu o referendumu, koji je prošao prvo čitanje, Vlada predlaže da upravo DIP provjerava potpise, pa konstatira kako je sadašnja situacija „vrsta talačke krize“.

Bošnjaković Bauku: I vi ste bili ministar uprave

Predsjednik Odbora za Ustav Dražen Bošnjaković odgovara mu kako ni u jednom važećem zakonu nema odredbe na temelju koje bi se reklo DIP-u da radi provjeru, pa bi netko takav nalog mogao shvatio i kao utjecaj na to neovisno tijelo.

image

Dražen Bošnjaković i Rade Šimičević

Damjan Tadic/Cropix

Bauka podsjeća da je i sam bio ministar uprave i imao mogućnost intervenirati u tom području, no da je smatrao da je dobro rješenje da provjeru obavi Vlada.

"Sad predlažete drugačije, očito jako puno ovisi o vremenu", kazao je Bošnjaković.

"Stalna na tom svijetu samo mijena jest", dodao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

image

Gordan Jandroković

Damjan Tadic/Cropix

Bošnjaković je apostrofirao i kako je po prvi put u zaključcima Odbora i nalog da se predstavnicima obiju referendumskih inicijativa omogući da prate utvrđivanje broja i vjerodostojnosti potpisa.

"Sve je napravljeno u skladu s Ustavom, Poslovnikom i dosadašnjom praksom", kazao je Bošnjaković, no to nije dojmilo 'mostovce'.

Most: Odredite rok za provjeru potpisa

"Umjesto da štitite Ustav i Poslovnik, vi ga kršite s partnerom Pupovcem. Ovo je pljuvanje u lice narodu, demokraciji i Ustavu, odredite rok za brojanje potpisa", pozvao je Miro Bulj.

"Kao vladajući odredili ste rok do 15 dana za prikupljanje potpisa, a u 18 dana niste odlučili kome ćete dati da ih broji. Ne bježite od volje građana", poručio je Božo Petrov.

image

Božo Petrov

Damjan Tadic/Cropix

Zahtjevima Mosta da se odredi rok za brojanje potpisa priključio se i Nikola Bartulica (DP).

"Mi nismo u stanju odrediti dok, budi se sumnja da se želi odugovlačiti", kazao je.

Na Mostove se inicijative obrušio Josip Đakić (HDZ) kazavši da su politikanske, neozbiljne i neodgovorne.

"One su pridonijele da se zbunjenošću ljudi onemogući cijepljenje, da ih se odgovori od njega, da ih se stavi u poziciju da budu podložni bolestima, pa i smrti", izjavio je zastupnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:16