UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Zelenski u noćnom obraćanju: ‘Ostali smo sami, u Kijev su upale grupe sabotera, žele me ubiti‘

Dramatičnu situaciju na frontovima u Ukrajini pratimo iz minute u minutu
 Anatolii Stepanov/Afp; Aris Messinis/Afp; Afp Photo/ Ho/ Planet Labs Pbc

Ključni događaji

- Predsjednik Ukrajine Zelenski u kasnovečernjem obraćanju naciji rekao je da se spušta nova željezna zavjesa koja Rusiju odvaja od ostatka civiliziranog svijeta

- Nakon ranije ukrajinske potvrde da je vojni aerodrom Antonov u okolici Kijeva pao u ruske ruke, stižu izvješća o ukrajinskoj kontraofenzivi

- Zapadni obavještajni dužnosnik: Ukrajinska protuzračna obrana više ne postoji, Rusi kontroliraju ukrajinski zračni prostor

- Američki predsjednik Joe Biden u obraćanju naciji objavio je paket sankcija protiv Rusije

- Ruske snage preuzele su kontrolu nad nekadašnjom nuklearkom u Černobilu, potvrdile su ukrajinske vlasti

- Britanski premijer Boris Johnson objavio je paket sankcija koje Ujedinjeno Kraljevstvo uvodi protiv Rusije

- Francuski predsjednik Emmanuel Macron kaže da napad Rusije na Ukrajinu predstavlja 'prekretnicu' u europskoj povijesti

- Kremlj je u četvrtak priopćio da će vojna operacija protiv Ukrajine trajati koliko bude trebalo

- U sveobuhvatnom ruskom napadu na Ukrajinu (iz zraka, s kopna te s mora) do sad je poginulo najmanje 40 ukrajinskih vojnika, prema ukrajinskim snagama. Kijev tvrdi i da je na istočnoj fronti ubijeno 50 "ruskih okupatora".

- Kijev je poslao apel Turskoj da zatvori tjesnace Bospor i Dardaneli za ruske ratne brodove

- Prema izvještajima s terena koje prenosi BBC, ruski tenkovi su nadomak Harkova, drugog najvećeg grada u Ukrajini.

- Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na mobilizaciju građane Ukrajine

- Ukrajina je službeno prekinula diplomatske odnose s Rusijom

- NATO razmješta dodatne obrambene kopnene i zračne snage u istočni dio saveza, Estonija, Litva, Latvija i Poljska zatražile su da se aktivira članak 4 Pakta.

- Zapadne zemlje jednoglasno su osudile "brutalnu agresiju" Rusije na Ukrajinu, Kina pozvala na suzdržanost

- U Kijevu je zavladala opća panika, mnogi pokušavaju pobjeći iz grada

- Vladimir Putin je u 4 ujutro objavio da ruska vojska započinje specijalnu operaciju u Ukrajini.


>>> NOVO 1.45 - Rusi su u popodnevnim satima osvojili Černobil. Ukrajinci su tu bitku nazvali besmislenom, ali američki vojni stručnjaci objasnili su zašto je područje oko nefunkcionalne nuklerane elektrane važno za rusku vojsku. Opširnije pročitajte OVDJE.

image

Postrojenje u Černobilu

Sergei Supinsky


0:59 Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki na konferenciji za novinare objavila je da raspolaže "vjerodostojnim informacijama" prema kojima ruske trupe u Černobilu drže za taoce zaposlenike u nekadašnjem nuklearnom postrojenju. Zatražila je njihovo hitno oslobađanje.


0:12 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u televizijskom obraćanju naciji objavio da je "neprijatelj" njega osobno označio kao "metu br. 1", a da je "meta br. 2" njegova obitelj.

U dramatičnom govoru izrazio je i razočaranje Zapadom.

- Ostali smo sami. Nitko za nas ne želi ratovati. U NATO nas ne primaju, strah ih je dati nam sigurnosna jamstva, rekao je.

Ustvrdio je i da su se, prema njegovim informacijama, u Kijevu pojavile "grupe ruskih sabotera", operativaca koji za cilj imaju "uništiti Ukrajinu politički tako što će uništiti njezina predsjednika".

- No, ja nemam namjeru otići, ostajem u zgradi vlade s ostalima. Moja obitelj je također u Ukrajini, rekao je pozivajući građane da poštuju policijski sat.


23:53 Predsjednik Zelenski je objavio da je od početka ruske invazije poginulo najmanje 137 ljudi.


23:10 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u videoporuci objavljenoj u četvrtak kasno navečer, odjeven u vojničku uniformu, rekao je da se "nova željezna zavjesa" spušta i odvaja Rusija od "ostatka civiliziranog svijeta" nakon njezina napada na Ukrajinu.

- Danas nismo čuli samo projektile, pucnjavu i brujanje aviona, ono što smo čuli bio je zvuk nove željezne zavjese kako se spušta i odvaja Rusiju od ostatka civiliziranog svijeta, rekao je Zelenski.

Dodao je da je zadaća Ukrajine ne dopustiti da ta zavjesa prekrije i njezin teritorij.

Inače, tijekom večeri su ukrajinske vlasti donijele naredbu kojom se zabranjuje svim muškarcima u dobi od 18 do 60 godina da napuste državni teritorij.


22:46 Čelnici država članica Europske unije složili su se u četvrtak navečer oko novih sankcija koji će pogoditi više sektora u Rusiji nakon njezina općeg napada na Ukrajinu.

"Europsko vijeće danas se slaže o daljnjim restriktivnim mjerama koje će Rusiji nametnuti goleme i teške posljedice za njezino djelovanje. Te sankcije obuhvaćaju financijski, energetski i transportni sektor, robu s dvojnom namjenom, kao i kontrolu izvoza i financiranje izvoza, viznu politiku, proširenje popisa sankcioniranih osoba i nove kriterije za uvrštenje na taj popis”, kaže se u zaključcima samita koji su objavljeni vrlo rano, nedugo nakon početka izvanrednog samita, što je neuobičajeno.

Zaključci su prilično općeniti bez puno pojedinosti o sankcijama.

Čelnici su također najoštrije moguće osudili ničim izazvanu i neopravdanu rusku vojnu agresiju protiv Ukrajine.

Od Rusije su zatražili da odmah prestane s vojnim aktivnostima, bezuvjetno povuče svoje sve snage i vojnu opremu sa cijelog teritorija Ukrajine i da u potpunosti poštuje njezinu teritorijalnu cjelovitost, suverenost i neovisnost unutar njezinih međunarodno priznatih granica.

Politički dogovor o sankcijama trebao bi biti potvrđen u petak na sastanku ministara vanjskih poslova i kako bi dobio zakonsku snagu.


22:07 Veliki baltički lanci trgovina mješovitom robom rekli su u četvrtak da će zbog ruske invazije na Ukrajinu s polica trgovina ukloniti robu ruskog i bjeloruskog podrijetla. „Ovu odluku donijeli smo nakon što su ruske trupe izvršile invaziju na Ukrajinu s ruske i bjeloruske teritorije“, kazala je Ernesta Dapkiene, glasnogovornica najvećeg litavskog lanca trgovina Maxima.

Roba iz Rusije i Bjelorusije, uglavnom alkoholna pića, činila je samo 1.3 posto Maximine prodaje. Iz Rimija, još jednog velikog trgovačkog lanca, kazali su da će ukloniti ruske proizvode iz svojih trgovina u Litvi, Latviji i Estoniji, izvijestili su iz novinske agencije BNS.

„Cijenimo i poštujemo drugačija mišljenja i u potpunosti podržavamo pronalazak mirnih rješenja u svim konfliktnim situacijama. Stoga, obustava suradnje s ruskim tvrtkama čini nam se kao logičan i nužan potez u trenutnoj situaciji“, kazao je Vaido Padumae, izvršni direktor kompanije Rimi Estonia.


21:57 Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njegov ruski kolega Vladimir Putin, na inicijativu Pariza, razgovarali su u četvrtak navečer telefonom o situaciji u Ukrajini. Kako su priopćili iz Kremlja, bila je to "ozbiljna i iskrena" razmjena stajališta o aktualnim zbivanjima.

Putin je Macronu, navode u Kremlju, iscrpno iznosio razloge i okolnosti u kojima je pokrenuo vojnu operaciju u Ukrajini. Dogovorili su se da će ostati u kontaktu, priopćio je Kremlj.

Elizejska je palača, pak, priopćila da je Macron od Putina zatražio hitan prekid vojne operacije u Ukrajini, a navode i da je ruskog čelnika nazvao nakon konzultacija s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Bio je ovo prvi kontakt nekog zapadnog čelnika s Putinom od pokretanja invazije.


21:46 Nakon što je prije nekoliko sati ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo da je vojni aerodrom Antonov u Hostomelu nadomak Kijeva pao u ruske ruke, sada isti izvor tvrdi da su ukrajinski vojnici pokrenuli kontraofenzivu te da su vratili kontrolu nad tom zračnom lukom, iako borbe na mjestu dfogađaja, s kojega dopiru zvukovi snažnih detonacija, i dalje traju.

Eksperti tvrde da tko kontrolira ovaj aerodrom, de facto kontrolira i Kijev.


21:33 Ujedinjeni narodi objavili su procjenu da zbog ruskog napada na Ukrajinu ondje već ima najmanje 100.000 izbjeglica. Ranije je vlada u Kijevu zatražila hitnu sjednicu UN-ova Vijeća za ljudska prava.


21:22 Međunarodna agencija za atomsku energiju priopćila je da s velikom zabrinutošću prati zbivanja u Ukrajini, pogotovo u kontekstu informacija o ruskom zauzimanju Černobila. Potvrđeno im je, kažu, da su "neidentificirane oružane snage" preuzele kontrolu nad nekadašnjim nuklearnim postrojenjem kao i da pri tome nije bilo žrtava kao ni nanošenja bilo kakvih oštećenja objektima.


21:16 Ruski vojni transportni zrakoplov AN-26 srušio se u četvrtak u ruskoj Voronješkoj oblasti, u blizini ukrajinske granice, objavilo je rusko ministarstvo obrane, dodajući da je posada poginula. Ministarstvo nije objavilo koliko je posada zrakoplova imala članova.

Uzrok nesreće je tehnički problem, objavile su ruske lokalne vlasti, a prenijele ruske novinske agencije. Nesreća se dogodila na dan kada je ruska vojska pokrenula invaziju na Ukrajinu.


21:09 Tri američka dužnosnika u izjavi za Newsweek kažu da očekuju pad ukrajinskog glavnog grada Kijeva za nekoliko dana. Očekuju i da će sav ukrajinski otpor nadirućim ruskim snagama u kratkom periodu nakon toga biti gotovo pa neutraliziran. S time se u velikoj mjeri složio i jedan dužnosnik iz najužeg kruga ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Opširnije donosimo OVDJE.


21:03 Diljem Hrvatske građani su u četvrtak iskazivali podršku ukrajinskom narodu, a u večernjim je satima u bojama ukrajinske zastave osvanuo i vukovarski vodotoranj, kao i zagrebačke fontane u blizini Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

image

Vukovarski vodotoranj u bojama ukrajinske zastave

Miroslav Slafhauzer/Cropix
image

Vukovarski vodotoranj u bojama ukrajinske zastave

Miroslav Slafhauzer/Cropix
image

Fontane kod NSK u bojama Ukrajine

Ranko Suvar/Cropix
image

Fontane kod NSK u bojama Ukrajine

Ranko Suvar/Cropix

20:55 Ukrajinski ministar zdravstva Oleg Ljaško izvijestio je da je u ruskim napadima na Ukrajinu dosad poginulo 57, a :ozlijeđeno 169 ljudi, javlja agencija Reuters ne precizirajući koliko je među tim žrtvama civila, a koliko vojnika.


20:41 Ruski politički aktivist, bivši svjetski prvak u šahu i hrvatski državljanin Gari Kasparov objavio je svoje prijedloge za rješavanje krize u Ukrajini.

- Nakon što su se moja upozorenja godinama ignorirala i nakon što mi sad cijeli dan govore: 'Gari, bio si u pravu', ponovit ću ono što sam rekao 2014. godine: Prestanite mi govoriti da sam u pravu i poslušajte što ću vam reći - rekao je Kasparov te potom naveo svoje prijedloge.

Sve detalje pročitajte OVDJE.


20:22 Sjedinjene Države protjerale su iz Washingtona zamjenika ruskog veleposlanika u znak odmazde nakon što je Moskva nedavno protjerala drugorangiranog američkog diplomata u Rusiji.


20:17 Američki ministar obrane Lloyd Austin naredio je, prema uputi predsjednika Joea Bidena, slanje 7.000 dodatnih vojnika u Njemačku koji bi iz Amerike trebali otputovati za nekoliko dana.


20:10 Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je sa svojim ukrajinskim kolegom Denisom Šmihalom, o čemu je javio na Twitteru.

- Uoči #EUCO na kojem ćemo raspraviti situaciju u #Ukraine i paket sankcija protiv Rusije, razgovarao sam s ukrajinskim premijerom @Denys_Shmyhal kojem sam izrazio podršku i solidarnost u ovim teškim trenucima. Ruska invazija zahtijeva odlučan odgovor #EU i međunarodne zajednice, stoji u Plenkovićevu tweetu.


19:59 Zapadni obavještajni dužnosnik u izjavi za agenciju AFP izjavio je da je ukrajinska protuzračna obrana "eliminirana" te da Rusija preuzela kontrolu nad ukrajinskim zračnim prostorom.

- U osnovi, Rusija ima apsolutnu zračnu nadmoć u Ukrajini u ovom trenutku, dodao je dužnosnik.

Isti dužnosnik predviđa da je sljedeći ruski korak gomilanje snaga oko glavnog grada Kijeva.


19:44 Američki predsjednik Joe Biden započeo je svoje obraćanje u kojem najavljuje sankcije protiv Rusije.

- Ovo je brutalan i potpuno bespotreban napad na ukrajinski narod. To je napad s predumišljajem, planiran mjesecima, a velikim se dijelom odvija upravo onako kako smo i najavljivali. Putin je agresor, on je odabrao ovaj rat i sada će se njegova zemlja suočiti s posljedicama, rekao je Biden optužujući ruskog lidera da je odbio svaki pokušaj diplomatskog rješenja.

Najavio je sankcije koje će ruskoj ekonomiji, kaže, nanijeti ogromnu štetu.

- Ograničit ćemo mogućnosti Rusije da posluje u dolarima, eurima, funtama i jenima, najavio je Biden i dometnuo da je rubalj danas već ne "najnižoj razini ikada".

Opširnije o Bidenovu obraćanju donosimo OVDJE.


19:31 Na udaru ruskih projektila našao se lučki grad Mariupolj, javlja agencija Reuters.


19:23 Zamjenik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova potvrdio je da su ruske snage preuzele kontrolu i nad ključnim vojnim aerodromom Hostomel, koji se nalazi oko 25 km od Kijeva.


19:19 Uskoro se očekuje Bidenovo obraćanje naciji tijekom kojega bi trebao objaviti američki paket sankcija Rusiji.


19:04 - Svi dnevni zadaci Oružanih snaga Ruske Federacije u specijalnoj operaciji u Donbasu su ispunjeni uspješno, priopćilo je u četvrtak navečer rusko ministarstvo obrane čiji je glasnogovornik Igor Konašenkov naveo da su od početka vojne operacije oborena dva ukrajinska aviona Su-27, dva Su-24, jedan helikopter i četiri ofenzivne bespilotne letjelice "barjaktar".

Glasnogovornik također tvrdi da su trupe Donjecke i Luganske Narodne Republike napredovale 6-8 km u dubinu teritorija zahvaljujući podršci artiljerije i vojne avijacije. - U udarima Oružanih snaga Rusije onesposobljena su 83 kopnena objekta vojne infrastrukture Ukrajine, rekao je Konašenkov i dodao da je zahvaljujući prolasku ruske vojske prema Hersonu uspješno deblokiran Sjevernokrimski kanal i da je obnovnjena isporuka vode Krimu.


18:56 U Moskvi je organiziran antiratni prosvjed, ali policija je uhitila dio okupljenih. Prosvjednici su se okupili i u nizu drugih ruskih gradova, ali diljem zemlje je dosad uhićeno više od 1400 sudionika.

Opširnije o prosvjedima u Rusiji pročitajte OVDJE.


18:40 Ruske snage su preuzele kontrolu nad nekadašnjom nuklearnom elektranom u Černobilu, potvrdio je za agenciju Reuters savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak.

- Nemoguće je reći da je nuklearka sada sigurna nakon tog potpuno besmislenog ruskog napada. Ona trenutno predstavlja jednu od najozbiljnijih prijetnji za Europu, izjavio je Podoljak.

Stigle su i prve snimke ruskih snaga u Černobilu.

VIše detalja donosimo OVDJE.


18:27 Britanski premijer Boris Johnson objavio je paket sankcija koje Ujedinjeno Kraljevstvo uvodi protiv Rusije. Među ostalim, zamrzava se imovina ruskih banaka, a i ruskoj nacionalnoj aviokompaniji Aeroflotu je zabranjen ulazak u britanski zračni prostor.

Johnson kaže da nije isključeno da će Rusija u nekom trenutku biti isključena iz međunarodnog bankarskog sustava SWIFT.

Više o tome donosimo OVDJE.


18:17 Ruski upad u Ukrajinu odvija se s tri fronte, rekao je za Washington Post neimenovani dužnosnik Pentagona koji smatra da je očiti cilj "zauzeti ključna populacijska središta" i oboriti demokratski izabranu i prozapadno orijentiranu ukrajinsku vlast.

- Ovakvom ratnom pohodu, udaru države na državu, nismo svjedočili od Drugog svjetskog rata, izjavio je dužnosnik.

Jedan drugi dužnosnik je za britanski Telegraph ustvrdio kako je očito da Rusi žele 'dekapitirati' vlast u Kijevu.


18:15 - Zalutala ruska raketa pogodila je brod Yasa Jupiter u turskom vlasništvu nedaleko od ukrajinske luke Odese, piše The Guardian.

Brod Yasa Jupiter plovio je pod zastavom Maršalovih otoka, a u incidentu nije bilo ni smrtno stradalih ni ozlijeđenih.

Ministarstvo prometa i infrastrukture Turske objavilo je da brod nije zatražio pomoć te da je krenuo prema Rumunjskoj.


18:00 - Vladimir Putin danas se susreo s pakistanskim predsjednikom Khanom, a nakon toga je okupio i najmoćnije poslovne ljude Rusije kako bi im objasnio što se događa.

- Morali smo ovo napraviti, nismo imali izbora. Nisu nam dali priliku da drugačije reagiramo. Naime, postojanje cijele Rusije došlo je u pitanje - rekao je Putin i dotaknuo se i mogućih sankcija.

- Rusija ostaje važan faktor globalne ekonomije i ne planiramo uništiti sistem kojem pripadamo.


17:50 - Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski u obraćanju naciji rekao je da se u sjevernom predgrađu Kijeva vodi velika borba za zračnu luku Antonov. Rusi su prije nekoliko sati izveli napad helikopterima na to područje, te iskrcali vojnike koji su zazuzeli zračnu luku. Međutim, Ukrajinci ne žele samo tako prepustiti Rusima važnu bazu kojom bi se uspostavio 'zračni most' s Bjelorusijom, te, kako kaže Zelenskij, krenuli su u protuofenzivu.

- Ruski padobranci su blokirani i okruženi. Naše trupe su dobile naredbu da ih se uništi - rekao je Zelenski.


17:25 -U Kijevu je situacija i dalje pomalo kaotična. Glavne gradske prometnice cijeli dan su zakrčene, a situacija nije ništa bolja što se dan primiče kraju.Zapadni izlazi iz grada prepuni su automobila i autobusa, koji stoje. Ljudi nemaju izbora, strpljivo čekaju da se nešto pomakne. Guardian javlja i da je Glavni željeznički kolodvor prepun ljudi koji pokušavaju pobjeći iz grada.

image
Screenshot

Inače, Vitalij Kličko proglasio je policijski sat u Kijevu od 22 sata do 7 ujutro. To znači da u tom vremenu javni prijevoz neće biti u funkciji, ali stanice podzemne željeznice će biti otvorene kako bi se ljudi mogli skloniti od eventualnog bombardiranja.


17:05 - Mnogi se pitaju kakvu je točno strategiju za Ukrajinu osmislio Putin. Čini se da je Kijev jedna od meta, iako ga Rusi neće nužno zauzeti. Više pročitajte OVDJE.


16:50 - Novinari BBC-a iz Ukrajine javljaju da Kijevom opet odjekuju sirene za zračnu uzbunu. Ljudima je poručeno da odu u skloništa.


16:47 - Zagrepčanin Ivo Dumančić (49) je kao borac ukrajinske dobrovoljačke pukovnije Azov proveo sedam mjeseci 2015. godine boreći se protiv proruskih separatista oko Mariupolja na istoku zemlje. U razgovoru za Jutarnji otkrio je koji izazovi muče ukrajinsku vojsku. Više pročitajte OVDJE.


16:35 - Lideri EU pozvali su na uvođenje novih sankcija i Bjelorusiji zbog njezine uloge u ruskoj invaziji na Ukrajinu, piše Guardian pozivajući se na draft dokumenta sa summita u Bruxellesu.


16:27 - U Kijevu je u četvrtak vladalo prkosno raspoloženje nakon što je Rusija napala Ukrajinu premda u gradu povremeno odjekuju pucnjava, sirene i eksplozije, a mnogi građani nastoje pobjeći iz grada na sigurno.

Nervoza je rasla dok su zrakoplovi nadlijetali grad, a ukrajinski dužnosnici rekli su da je napadnuta zračna luka u blizini grada.

Neki stanovnici grada odlučili su ostati i čekali su u dugim redovima ispred banaka i trgovina kako bi podigli novac i obavili kupnju. No drugi su spakirali kovčege i potražili izlaz iz grada, autobusom, automobilom ili zrakoplovom.

Na glavnoj cesti koja vodi prema Lavovu nastao je prometni zastoj dugačak desetke kilometara.

- Odlazim jer je počeo rat, Putin nas je napao, rekla je Oxana, koja je zapela u prometnoj gužvi sa svojom trogodišnjom kćeri.

Rekla je da prvo želi izići iz Kijeva, grada od tri milijuna stanovnika. Tada će odlučiti kamo će otići.

Drugi vozač, koji se predstavio kao Aleksandar iz Lavova, rekao je da će se vratiti u Kijev kada odvede djecu.

- Vlada domoljubno raspoloženje. Odbit ćemo ovo. Ukrajina će pobijediti, bez obzira na sve, poručio je.


16:20 - Ruske postrojbe iz Bjelorusije prodrle su u četvrtak u područje blizu bivše nuklearne elektrane Černobil, izjavio je savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, dok se borbe nastavljaju širom zemlje.

Dijelovi južne hersonske oblasti više nisu pod ukrajinskom kontrolom, objavile su regionalne vlasti. Rusija je napad izvršila iz pravca Krima. Lokalno ukrajinsko vodstvo u Donecku objavilo da su ruske snage pogodile tamošnju bolnicu, ubivši pritom četiri osobe.

Gradonačelnik glavnog grada Kijeva uveo je policijski sat i rekao da će se četiri stanice podzemne željeznice koristiti kao skloništa od zračnih napada.

Turska uprava za pomorstvo objavila je na Twitteru da je brod u turskom vlasništvu pogođen bombom blizu obale ukrajinskog lučkog grada Odese. Uprava je dodala da nema žrtava i da je brod na sigurnom putu prema rumunjskom teritoriju.

Ukrajinska policija objavila je ranije u četvrtak da je Rusija izvela 203 napada od početka dana i da se borbe odvijaju na gotovo cijelom ukrajinskom teritoriju. Granična policija priopćila je da se ukrajinska vojska bori s ruskim snagama kod grada Sumija na istoku zemlje.

Ukrajinski ministar obrane izjavio je da su neki ruski vojnici zarobljeni.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika precizirao je da su u tijeku žestoki okršaji u regijama Sumi, Harkiv, Herson, Odesa i na vojnom aerodromu blizu Kijeva.

Ruska Federalna obavještajna služba FSB objavila je da su ukrajinski graničari napustili sve položaje na rusko-ukrajinskoj granici, prenijela je agencija Interfax.


15:45 - Novinar NBC Newsa Richard Engel na Twitteru je prenio da je savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova poručio kako su ruske snage ušle u zatvorenu zonu Černobila.

Engel se nedugo potom ispravio i rekao da je savjetnik ministra poručio da "bi moglo doći do poremećaja u odlaganju nuklearnog otpada". Ranije je tvrdio da je taj isti savjetnik poručio da je "postrojenje za odlaganje otpada" uništeno.


15:43 - Stanje u Kijevu za Jutarnji.hr prokomentirala je i Ukrajinka Sofiya Volchkovich. Što nam je sve rekla, pročitajte OVDJE.


15:40 - Dok je cijeli svijet zgrožen, ruski mediji imaju sasvim drugačiji narativ o napadu na Ukrajinu. Više pročitajte OVDJE.


15:38 - Ukrajinske oružane snage objavile su na Twitteru da su četiri balističke rakete ispaljene s teritorija Bjelorusije na Ukrajinu, javlja Politico.


15:35 - Napravili smo novu kartu koja pokazuje mjesta u Ukrajini koje je dosad napala Rusija. Pogledajte ispod.

image

Karta koja pokazuje iz kojih smjerova i na kojim lokacijama Rusija napada Ukrajinu

Vesna Veselić

15:27 - Hrvatska vlada je usvojila nacrt odluke o slanju najviše deset vojnika u snage za brzi odgovor NATO-a, priopćili su Banski dvori u četvrtak na dan kada je počela ruska invazija na Ukrajinu.

Nacrt odluke poslan je predsjedniku Zoranu Milanoviću na donošenje, stoji u priopćenju.

Hrvatski vojnici bi sudjelovali u Združenim snagama visoke spremnosti iz sastava snaga za brzi odgovor NATO-a, rekao je ministar obrane Mario Banožić i dodao da to znači da bi bili spremni unutar nekoliko dana.

- Navedeno deklariranje u skladu je s nacionalnim interesima Hrvatske kao odgovorne članice NATO-a koja nastavlja graditi međunarodnu vjerodostojnost te aktivno pridonosi kolektivnoj obrani Saveza i sigurnosti euroatlantskog područja, navodi se u priopćenju.

Hrvatski sabor je 2015. omogućio angažiranje hrvatskih vojnika u tim snagama.


15:21 - Novinar CNN-a Matthew Chance javio se pokraj aerodroma Antonov koji su, kako kaže, zauzeli ruski specijalci. Dok je Chance pričao iza njega su se vidjeli pripadnici ruskih postrojbi. Više pročitajte OVDJE.


15:14 - Napravili smo infogram koji ukratko pokazuje ukupni brojčani odnos snaga Ukrajine i Rusije - više pročitajte OVDJE.


15:02 - Nažalost, Europa zasad okoliša, a svima je jasno kako je ovo detaljna, dugo smišljana i planirana invazija. U Ukrajini je pod okupacijom područje na kojemu živi dva milijuna stanovnika i ako svijet i Europa brzo ne reagiraju, pitanje je tko će biti sljedeći na redu... Poljska, Moldavija... Možda ne sad, ali moguće za deset godina, uznemireno priča 42-godišnja Dariya Pavlešen, Ukrajinka koja radi kao lektorica u Zagrebu. Što nam je još rekla pročitajte OVDJE.


14:57 - Ukrajinske vlasti potvrdile su veliku zračnu jurišno desantnu operaciju helikopterima Kamov Ka-52 Mi-8 na međunarodnu zračnu luku Antonov u Hostomelu, kako javlja dopisnik iz Moskve Christopher Miller.

Ministarstvo unutarnjih poslova, navodi u tweetu, kaže da su ruske snage preuzele kontrolu. Radi se o kritičnoj situaciji jer je zračna luka udaljena samo 15 minuta zapadno od obilaznice kod glavnog grada Kijeva.

Informaciju je prenio i njemački Bild, pozivajući se na svog dopisnika Juliana Roepckea.

"Ruske zračne snage zauzele su vojnu zračnu luku Hostomel, 16 kilometara sjeverozapadno od Kijeva. Sada služi kao baza za daljnja desantna slijetanja za zauzimanje Kijeva", izvjestio je Roepcke.


14:48 - Ukrajinska vojska tvrdi da je ruska granata pogodila bolnicu u Vuhledaru u Donjecku. Kažu da su četiri osobe ubijene, a njih 10 je ozlijeđeno, među kojima i šest liječnika.

Ukrajinska policija objavila je u četvrtak da je Rusija izvela 203 napada od početka dana i da se borbe odvijaju na gotovo cijelom ukrajinskom teritoriju.

Granična policija priopćila je da se ukrajinska vojska bori s ruskim snagama kod grada Sumija na istoku zemlje.

Ukrajinski ministar obrane izjavio je da su neki ruski vojnici zarobljeni. Savjetnik ukrajinskog predsjednika ranije je rekao da su u tijeku žestoki okršaji u regijama Sumi, Harkiv, Herson, Odesa i na vojnom aerodromu blizu Kijeva.

Dodao je da strahuje da bi ruski padobranci mogli izvršiti desant i upasti u glavni grad Kijev.

Ruska Federalna obavještajna služba FSB objavila je da su ukrajinski graničari napustili sve položaje na rusko-ukrajinskoj granici, prenijela je agencija Interfax.


14:37 - Mreža benzinskih postaja OKKO u Ukrajini ograničila je prodaju na 20 litara goriva po automobilu, objavljeno je u službenom priopćenju te tvrtke. Benzinske postaje WOG planiraju napraviti isti potez. Do ove je odluke došlo zbog toga što je prioritetno punjenje goriva za specijalne i ključne infrastrukturne potrebe u kriznoj situaciji u Ukrajini.

- Odlučili smo ograničiti količinu točenja goriva na do 20 litara po automobilu. Molimo vas za razumijevanje jer će se točenje goriva za specijalne i ključne infrastrukturne potrebe u hitnim slučajevima odvijati izvan reda, priopćili su iz OKKO-a, prenose ukrajinski mediji.


14:34 - Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je, kako prenosi agencija AFP, da napad Rusije na Ukrajinu predstavlja 'prekretnicu' u europskoj povijesti.

Macron je u četvrtak obećao da će Francuska i njezini saveznici odlučiti o sankcijama Rusiji "na razini agresije za koju je odgovorna" a odnosit će se na "vojno i gospodarsko te na područje energetike", u govoru u Elizejskoj palači.

"Nećemo biti nemoćni" kod donošenja odluka na sastanku G7 i Europskog vijeća u četvrtak navečer, dodao je predsjednik, upozorivši Francuze da će ovaj "ratni čin" imati "velike i trajne posljedice za naš život i za geopolitiku našeg kontinenta".

Vladimir Putin je "odlučio izvesti najgori udar na mir i na stabilnost naše Europe u posljednjim desetljećima", dodao je francuski predsjednik iza kojeg je bila ukrajinska zastava, uz francusku i europsku.

U međuvremenu, na Twitteru se ponovno oglasio ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba. On je podsjetio da je Kijev prekinuo diplomatske odnose s Rusijom te je pozvao sve saveznike Ukrajine da slijede njihov potez.

- Pozivam sve naše partnere da učine isto. Ovim konkretnim korakom ćete pokazati da stojite uz Ukrajinu i kategorički odbacujete najeklatantniji čin agresije u Europi od Drugog svjetskog rata, napisao je Kuleba.


14:12 - Kina odbija ruske akcije u Ukrajini nazvati "invazijom" i od svih strana traži suzdržanost pa čak i kada svoje državljane u Ukrajini poziva da ostanu kod kuće ili, ako se trebaju negdje odvesti, istaknu kinesku zastavu na automobilu kao mjeru opreza.


13:50 - Ukrajinski dužnosnik potvrdio je da su Rusi doista helikopterima napali zračnu luku Antonov u Hostomelu, koja na 20-tak kilometara od Kijeva. Pogledajte video ispod, a više pročitajte OVDJE.


13:47 - Ruska Federalna služba za nadzor komunikacija, informacijske tehnologije i masovnih medija, ili Roskomnadzor, upozorila je da su svi ruski mediji dužni koristiti informacije isključivo iz službenih ruskih izvora dok izvještavaju o vojnim operacijama u istočnoj Ukrajini.

- Roskomnadzor obavještava medijske kuće i druge pružatelje informacija da su u svojim materijalima i izvještavanjima o specijalnim operacijama u Luganskoj i Donjeckoj republici dužni koristiti informacije dobivene isključivo od službenih ruskih izvora, stoji u priopćenju agencije.

image

Srušen ukrajinski vojni avion kod Kijeva

Handout/AFP

Roskomnadzor je upozorio da će objavljivanje svjesno lažnih informacija rezultirati kaznom u iznosu do 5 milijuna rubalja (oko 60.000 dolara).

- Broj neprovjerenih i neistinitih izvještaja koje objavljuju mediji i drugi internetski izvori znatno je porastao u posljednjih nekoliko sati, dodala je agencija, prenosi ABC news.


13:45 - Putin je danas možda uveo Rusiju u novi ‘Afganistan‘, piše Vlado Vurušić. Više pročitajte OVDJE.


13:32 - Cijene pšenice naglo su u četvrtak porasle na svjetskim tržištima nakon ruskog napada na Ukrajinu, odražavajući bojazni od poremećaja u opskrbi iz dva velika svjetska izvoznika.

Cijena bušela pšenice (35,24 litara) porasla je više od pet posto, na 935 američkih centi (9,35 dolara), približivši se najvišoj razini od 2012. godine.

image

Crni dim nakon raketiranja kod vojnog aerodroma iznad grada Čugujeva kod Harkova

Aris Messinis/AFP

Snažan rast cijena pšenice potaknuo je ruski napad na Ukrajinu i prijetnja poremećaja u opskrbi iz dva velika svjetska izvoznika.

Rusija je najveći izvoznik pšenice u svijetu, a zajedno s Ukrajinom drži 29 posto globalnog izvoznog tržišta.


13:30 - Izvanredno stanje zbog ruske agresije na Ukrajinu proglasila je Litva, EU i NATO članica koja je bila dio Sovjetskog Saveza i koja s velikim oprezom gleda prema Rusiji.


13:25 - Prema ranijim informacijama koje je prenio BBC, ruski tenkovi navodno su viđeni kako ulaze u Harkov, drugi najveći ukrajinski grad. No, sada BBC donosi da su tenkovi "nadomak Harkova".


13:16 - Kremlj je u četvrtak priopćio da će vojna operacija protiv Ukrajine trajati koliko bude trebalo, ovisno o njezinim "rezultatima" i o njezinoj "opravdanosti" te ocijenio da Rusi podupiru taj napad.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu s kopna, iz zraka i s mora, što je najveći napad na drugu državu u Europi nakon Drugog svjetskog rata i potvrda najvećih strahova Zapada.

Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov rekao je novinarima da Moskva želi nametnuti Ukrajini "neutralan status", demilitarizirati ju i ukloniti "naciste" iz te zemlje.

image

Ukrajinske snage kod Luganska

Anatolii Stepanov/AFP

- Trajanje (operacije) odredit će se po njezinim rezultatima i njezinoj opravdanosti. O tome će odlučiti vrhovni zapovjednik oružanih snaga, Vladimir Putin, rekao je Peskov.

Ustvrdio je da Moskva ne želi "okupirati" Ukrajinu i da je budućnost "pitanje izbora ukrajinskog naroda".

- Teoretski gledano, Ukrajinu treba osloboditi i očistiti od nacista, rekao je glasnogovornik Kremlja.

Moskva optužuje prozapadne vlasti u Kijevu da organiziraju "genocid" stanovnika koji govore ruski na istoku zemlje uz pomoć vojnih skupina bliskih krajnjoj desnici.

Glasnogovornik Kremlja ipak nije odgovorio na pitanje smatra li Moskva ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog "nacistom".

Po njegovim riječima, odluku o napadu na Ukrajinu "nalagala je briga za budućnost" Rusije koja je tjednima tražila od Zapada da obeća da Kijev nikada neće ući u NATO.

Spomenuo je "neutralizaciju vojnog potencijala" Ukrajine koji je "nedavno snažno osnažen, pa i zahvaljujući djelovanju stranih zemalja".

Peskov je ujedno poručio da je Moskva spremna razgovarati s ukrajinskim čelnicima o tim zahtjevima, ako su oni "spremni za dijalog".

Dodao je da je Kremlj "predvidio" da će rusko tržište "emotivno reagirati" na ofenzivu na Ukrajinu.

- Poduzeli smo sve da bi to emotivno razdoblje bilo što kraće, rekao je, dok je rublja u četvrtak na moskovskoj burzi bila u slobodnom padu.

Usto je ocijenio da "zemlja kao Rusija" ne može biti izolirana na međunarodnoj pozornici, unatoč zapadnim prijetnjama.

- Naravno, možemo imati problema sa stanovitim brojem zemalja. No s tim smo ih zemljama imali i prije, dodao je.


NOVO 14:30 Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je, kako prenosi agencija AFP, da napad Rusije na Ukrajinu predastavlja 'prekretnicu' u europskoj povijesti. U međuvremenu, na Twitteru se ponovno oglasio ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba. On je podsjetio da je Kijev prekinuo diplomatske odnose s Rusijom te pozvao sve saveznike Ukrajine da slijede njihov potez.

"Pozivam sve naše partnere da učine isto. Ovim konkretnim korakom ćete pokazati da stojite uz Ukrajinu i kategorički odbacujete najeklatantniji čin agresije u Europi od Drugog svjetskog rata", napisao je Kuleba.


13:15 - Rusija je započela ničim izazvanu agresiju! Spremni smo prihvatiti i ukrajinske izbjeglice, poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković. Više pročitajte OVDJE.


13:13 - Oko 11 sati u četvrtak oglasio se bjelaruski predsjednik Aleksandar Lukašenko. Kako prenosi Sputnik, a takve stvari prenosi precizno, Lukašenko je poručio da se potpuni sukob u Ukrajini može spriječiti pregovorima. Željko Trkanjec objašnjava zašto je to licemjerstvo na najvišoj razini - pročitajte OVDJE.


13:07 - Ovo je hladnokrvna, dugo planirana invazija. Mislili smo da ovako nešto pripada povijesti, poručio je glavni tajnik NATO Pakta Jens Stoltenberg. Što je još poručio pročitajte OVDJE.


13:05 - Ceste na izlazu iz Kijeva i dalje su zakrčene automobilima, a sve više građana bježi iz glavnog grada Ukrajine.


13:01 - Šefovi država ili vlada članica Europske unije najoštrije su u četvrtak osudili rusku vojnu agresiju na Ukrajinu te Bjelorusiju zbog sudjelovanja u agresiji protiv Ukrajine.

- Najoštrije moguće osuđujemo vojnu agresiju bez presedana na Ukrajinu. Ničim izazvanim i neopravdanim vojnim akcijama, Rusija je teško prekršila međunarodno pravo i ugrozila europsku i globalnu sigurnost i stabilnost, kaže se u zajedničkoj izjavi članova Europskog vijeća, najvišeg političkog tijela EU-a, koje čine šefovi država ili vlada država članica.

U izjavi se također osuđuje i Bjelorusija zbog sudjelovanja u agresiji na Ukrajinu i poziva je da se pridržava svojih međunarodnih obveza.

image

Crni dim nakon raketiranja kod vojnog aerodroma iznad grada Čugujeva kod Harkova

Aris Messinis/AFP

Čelnici EU-a traže od Rusije da odmah obustavi vojne aktivnosti, povuče sve snage i vojnu opremu s cijelog teritorija Ukrajine i da poštuje njezinu suverenost i teritorijalnu cjelovitost.

U izjavi se najavljuje da će čelnici država članica večeras na izvanrednom samitu dati političku podršku daljnjim restriktivnim mjerama koje će imati teške posljedice za Rusiju, ali i pružiti pomoć Ukrajini.


12:43 - Višestruke eksplozije mogle su se čuti u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu, javlja Reuters.

- Potvrđeno od strane ukrajinskih vlasti. Izvedena je velika zračna operacija s helikopterima Mi-8 na međunarodnoj zračnoj luci Antonov u Hostomelu. Ministarstvo unutarnjih poslova kaže da je Rusija preuzela kontrolu. Vrlo opasno; to je samo 15 minuta zapadno od obilaznice glavnog grada, napisao je dopisnik BuzzFeed Newsa Christopher Miller na Twitteru.


12:42 - Razgovarali smo s ukrajinskim umjetnicama koje žive u Hrvatskoj:

- Moji ne žele doći tu, tvrdoglavi su. Putin će napasti i Francusku i Balkan, poručuju. Više pročitajte OVDJE.


12:41 - Novinska agencija Reuters izvještava kako se crni dim diže nad sjedištem ukrajinske obrambene obavještajne službe u središnjem Kijevu, pozivajući se na svjedoke, prenosi BBC.

Ukrajinske vlasti su ranije izvijestile da su neki od njezinih vojnih zapovjednih centara jutros pogođeni u ruskim raketnim napadima, nakon što je Moskva pokrenula vojnu operaciju.


12:38 - Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sazvao je hitan sastanak sa šefovima Oružanih snaga i SOA-e i poručio da oštro osuđuje rusku agresiju. Više pročitajte OVDJE.


12:36 - Ukrajinci koji bježe pred ruskom invazijom počeli su u četvrtak pomalo pristizati u Poljsku i na inače miran granični prijelaz Mediku do sada ih je stiglo nekoliko desetaka, neki s djecom i prtljagom.

Dužnosnici država članica Europske unije koje graniče s Ukrajinom, uključujući Rumunjsku i Slovačku, rekli su da za sada nema velikog izbjegličkog vala, ali lokalni mediji i očevici rekli su da raste broj ljudi koji stižu pješice.


12:34 - Srbijanski državni vrh još se nije očitovao o ruskom napadu na Ukrajinu, a predsjednik Aleksandar Vučić sastao se u četvrtak s veleposlanicima država Kvinte i Europske unije, dok su za rano poslijepodne zakazane sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost i vlade, na kojoj će biti i predsjednik države.

Stajalište službenog Beograda očekuje se poslije izvanredne sjednice vlade, sazvane za 15 sati, na koju je vlada pozvala predsjednika države da se obrati ministrima.

Ukrajinski veleposlanik u Beogradu Oleksandr Aleksandrovič izjavio je u četvrtak, uoči najavljenog očitovanja srbijanskog vodstva, da od vodstva Srbije očekuje podršku Ukrajini i pozvao pojedine srbijanske medije koji su objavili kako je Ukrajina napala Rusiju da pišu istinu, a ne laži.


12:32 - Šok, užas i zbunjenost tri su riječi kojima bi se moglo opisati jutrošnje raspoloženje mnogih građana u ruskoj prijestolnici Moskvi, prenosi BBC.

Čim se pojavila vijest o vojnom napadu na Ukrajinu, Moskovljani su počeli razmjenjivati ​​poruke, pitajući jedni druge trebaju li se opskrbiti hranom ili američkim dolarima, dok se drugi pitaju što će se dogoditi s rubljom nakon što je Moskovska burza prekinula trgovanje vrijednosnicama.

U moskovskim bankama i mjenjačnicama dugački su redovi, a pojačana je i prisutnost policije na ulicama.

Oni koji se protive ratu protiv Ukrajine razmišljaju o mogućnosti održavanja skupa navečer, no dozvola za takav skup vjerojatno neće biti odobrena. Prosvjednike koji su protestirali proteklih dana policija je vrlo brzo privela.

Istraživanja javnog mnijenja provedena prije početka vojne akcije pokazala su kako oko polovice Rusa ne vjeruje da je rat s Ukrajinom moguć. Velika većina ispitanih za trenutačnu eskalaciju napetosti sa Zapadom okrivila je NATO.


12:30 - Vladimir Putin ponaša se identično kao i Adolf Hitler tijekom napada na Poljsku 1939. godine, zaključak je komentara o ruskom lideru koji je napisao Robert Bajruši. Pročitajte ga OVDJE.


12:22 - Dvije krstareće rakete pogodile su vojne objekte u regiji Kijeva, izjavio je visoki ukrajinski dužnosnik, pozivajući se na informacije ukrajinskog Glavnog stožera, prenosi Politico.

Na istočnoj bojišnici Ukrajine, teške borbe se vode u blizini istočnog grada Harkova. "Situacija na pravcu prema Harkovu je teška, ali ukrajinske obrambene snage uzvraćaju agresoru", priopćila je ukrajinska vojska.

Ukrajinska vojska tvrdi da je "preuzela potpunu kontrolu" nad lučkim gradom Mariupoljom u regiji Donjecka te oborila "najmanje šest zrakoplova, dva helikoptera i desetke neprijateljskih oklopnih vozila". Ove tvrdnje još su bez neovisne provjere.


12:20 - Inoslav Bešker poslušao je cijeli Putinov govor, u njemu je doista bilo jezivih prijetnji. Više pročitajte OVDJE.


12:17 - Ponašanje ruskog predsjednika Vladimira Putina u ukrajinskoj krizi otvorilo je prozor u svijet vladara koji se čini sve paranoičnijim i politički izoliranijim, kažu zapadni dužnosnici i analitičari za francusku novinsku agenciju AFP. Više pročitajte OVDJE.


12:14 - Hrvatska će pomoći Ukrajini! Naše građane pozivam da napuste zemlju, putevi prema Mađarskoj su zakrčeni, poručio je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. Više pročitajte OVDJE.


12:05 - Zemlje Srednje Europe pripremaju se u četvrtak za prihvat izbjeglica iz Ukrajine nakon pokretanja ruskih vojnih akcija i dok Poljska uspostavlja prihvatne punktove, Mađarska planira poslati vojsku kako bi osigurala koridor za izbjeglice.

Bivše članice Varšavskog pakta i sadašnje članice NATO-a Poljska, Mađarska, Slovačka i Rumunjska dijele kopnenu granicu s Ukrajinom, zemljom s 44 milijuna ljudi.

U prvoj će fazi biti otvoreno osam punktova s hranom, liječničkom pomoći i informacijama za moguće izbjeglice.

Mađarska je najavila slanje neodređenog broja vojnika u pogranično područje s Ukrajinom zbog sigurnosnih i humanitarnih razloga. Za sada je, javlja Reuters, na graničnom prijelazu Zahony stanje mirno, s uobičajeno slikom kamiona koji na ukrajinskoj čekaju na ulaz u Mađarsku.

Ministar obrane Tibor Benko je rekao da se Mađarska mora pripremiti za prihvat više desetaka tisuća izbjeglica.

Slovačke željeznice su obustavile promet prema Ukrajini, a vlada je objavila da je "Slovačka spremna pomoći" te primiti i ljude koji nemaju svu neophodnu dokumentaciju.

Finska je spremna primiti izbjeglice iz Ukrajine, rekla je finska premijerka Sanna Marin u četvrtak. Marin procjenjuje da bi se mogao očekivati velik broj izbjeglica iz Ukrajine koji bi mogli pokušati bježati prema Europskoj uniji.


11:58 - The Guardian prenosi dramatičan tweet dopisnika iz Moskve Christophera Millera u kojem stoji:

- Ukrajinski potpukovnik kojeg sam dobro upoznao posljednjih mjeseci na bojišnici u Avdijvki upravo mi je poslao poruku. "Pod paljbom. Ovo je kraj…"


11:55 - Upravo je u Kijevu evakuiran hotel Ukrajina s čijeg su se balkona jutros javljali brojni svjetski mediji, a koji je smješten u centru grada.

- Javili su nam svima da napustimo hotel, mi idemo u hotel u kojem smo odsjeli - javila nam je Leona Šiljeg, reporterka RTL-a.


11:52 - Francuski predsjednik Emmanuel Macron zatražio je da NATO održi summit "što je prije moguće, u koordinaciji s našim partnerima i saveznicima", priopćio je službeni Pariz, kako javlja Politico.

Britanski premijer Boris Johnson također je pozvao "na hitan sastanak svih čelnika NATO-a, što je prije moguće".

- Predsjednik Putin odabrao je put krvoprolića i uništenja pokrenuvši ovaj ničim izazvan napad na Ukrajinu...Ovo je katastrofa za naš kontinent, poručio je na Twitteru.


11:48 - Baltičke države i Poljska zatražile aktiviranje članka 4 NATO-a: što to znači pročitajte OVDJE.

Kako javlja Politico, NATO "razmješta dodatne obrambene kopnene i zračne snage u istočni dio saveza, kao i dodatna pomorska sredstva", priopćio je taj obrambeni savez, nakon konzultacija prema članku 4 sporazuma.

- Pojačali smo spremnost naših snaga da odgovore na sve nepredviđene situacije, izvijestio je NATO.


11:41 - Ukrajinske vlasti tvrde da je u borbama na istočnoj fronti dosad ubijeno najmanje 50 Rusa, prenosi AFP. Te tvrdnje za sada se ne mogu neovisno potvrditi.


11:38 - Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da bi vojnici iz te bivše sovjetske zemlje mogli sudjelovati u vojnoj operaciji Rusije protiv Ukrajine ako bude potrebno, javlja agencija Belta.


11:34 - Kako javlja Reuters, prema međunarodnoj konvenciji iz Montreuxa, NATO članica Turska ima kontrolu nad prolaskom plovila između Sredozemnog i Crnog mora, što Ankaru potencijalno stavlja u poziciju ključnog igrača u vojnom sukobu između Rusije i Ukrajine.


11:30 - Ukrajinske vlasti javljaju da je u sukobima poginulo više od 40 ukrajinskih vojnika, a ubijeno je i 10-ak civila, prenosi AFP.


11:17 - Prema najnovijim izvještajima, koje je, kako se neslužbeno doznaje, potvrdio i ukrajinski dužnosnik, ruski se tenkovi već nalaze u Harkovu, drugom najvećem ukrajinskom gradu, prenosi BBC.

image

Ruski tenk na ulazu u Čugujev

Wolfgang Schwan/AFP

11:16 - Nekoliko članica NATO-a - Poljska te baltičke zemlje Estonija, Latvija i Litva - aktivirale su NATO-ov članak 4 kako bi se pokrenule konzultacije unutar saveza o ruskom napadu na Ukrajinu, prenosi CNN.

- Države članice će se međusobno savjetovati kad god i prema mišljenju bilo koje od njih bude ugrožena teritorijalna cjelovitost, politička neovisnost ili sigurnost bilo koje od članica, kaže se u članku 4. Sjevernoatlantskog ugovora.

Prema informacijama na internetskoj stranici NATO-a, konzultacije prema članku 4 mogu dovesti do kolektivne akcije 30 država članica.


11:15 - Imamo i ispovijesti Hrvata koji žive u Ukrajini:

- Vlada velika panika, ispred bankomata su redovi, ljudi po gradu bježe s torbama, poručuju. Više pročitajte OVDJE.


11:08 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da će oružje biti dodijeljeno svima koji ga žele, prenosi BBC državne medije.

Također je pozvao sve građane s vojnim iskustvom da se "pridruže obrani Ukrajine" te je pozvao na darivanje krvi jer, kako je rekao, ima "ranjenih vojnika u bolnicama", prenio je Sky News.

image

Ruski tenkovi ulaze u Ukrajinu

AFP

11:06 - Oglasio se i francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je proteklih tjedana neuspješno pokušavao dogovoriti sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog predsjednika Joea Bidena.

Macron zahtijeva od Rusije da "odmah prekine vojne operacije".


10:58 - Izvanredna sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u srijedu navečer ući će u povijest kao jedna od najbizarnijih kad je usred poziva na mir i pregovore ruski predsjednik Vladimir Putin najavio invaziju Ukrajine.

Sjednica je počela govorom glavnog tajnika UN-a Antónija Guterresa koji je pozvao Putina da zaustavi svoje vojnike te da "pruži priliku miru". Nakon Guterresa govor je održala američka veleposlanica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield koja je izjavila kako SAD vjeruje "da predstoji potpuna invazija Ukrajine".

Više o sjednici Vijeća sigurnosti i reakcijama tijekom i nakon nje možete pročitati OVDJE.


10:55 - Ukrajina je službeno prekinula diplomatske odnose s Rusijom nakon invazije na ukrajinski teritorij, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na briefingu za novinare, prenosi BBC.


10:50 - Ukrajinska novinarka Ljubov Veličko, koja živi u blizini vojne baze kod glavnog grada Kijeva, kaže da se probudila u 4:30 sati ujutro po lokalnom vremenu i "čula jako glasne zvukove".

Kasnije je otišla u vojnu bazu te navodi da je bombardirana raketama iz zraka i da su dvije osobe poginule. "Izbrojala sam sedam raketa", kaže Veličko, prenosi BBC.


10:48 - Rusija je u četvrtak pokrenula invaziju na Ukrajinu s kopna, iz zraka i s mora, što je najveći napad na drugu državu u Europi nakon Drugog svjetskog rata i potvrda najvećih strahova Zapada. Više pročitajte OVDJE.

Gdje su sve točno Rusi napali možete pogledati OVDJE.

Ruski projektili zasuli su ukrajinske gradove. Ukrajina tvrdi da kolone vojnika prelaze granicu u istočnim regijma Černihivu, Harkovu i Luhansku i da su se iskrcali na obalama gradova Odese i Mariupola na jugu.


10:37 - Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak je na Twitteru napisao da će Hrvatska podržati paket sankcija Rusiji te da je spremna humanitarno i tehnički pomoći Ukrajini, istovremeno pozvavši Moskvu da obustavi vojne operacije.

Više pročitajte OVDJE.


10:35 - Stižu prve fotografije civila koji su stradali u napadu na Čugujev, grad pokraj Harkova. Upozoravamo vas da su neke od fotografija uznemirujućeg sadržaja.

image

Zgrada u Čugujevu pokraj Harkova koju je pogodio projektil

Aris Messinis/AFP
image

Zgrada u Čugujevu pokraj Harkova koju je pogodio projektil

Aris Messinis/AFP
image

Civili u napadnutom gradu Čugujevu

Aris Messinis/AFP
image

Civili u napadnutom gradu Čugujevu

Aris Messinis/AFP
image

Civili u napadnutom gradu Čugujevu

Aris Messinis/AFP
image

Ljudi stoje pokraj osobe ubijene u napadu pokraj Harkova

Aris Messinis/AFP

10:30 - Slovenski predsjednik Borut Pahor i premijer Janez Janša osudili su u četvrtak rusku vojnu agresiju u Ukrajini. "Zajedno sa svojim saveznicama u NATO-u i EU-u oštro osuđujemo rusku vojnu agresiju protiv Ukrajine bez presedana", naveo je u tweetu na engleskom Janša, dodavši kako Rusija mora "odmah povući svoju vojsku i u cjelini poštivati teritorijalnu cjelovitost Ukrajine".

I predsjednik Crne Gore Milo Đukanović najoštrije je osudio agresiju Rusije na Ukrajinu, dok je vlada te zemlje osigurala rezerve hrane i goriva. Đukanović je kazao da Rusija krši sve temeljne principe međunarodnog prava, podriva europsku sigurnost te ugrožava njezinu stabilnost.

"Pridružujemo se pozivima čelnika EU Rusiji da hitno prekine neprijateljstva, povuče snage iz Ukrajine i poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine", naveo je Đukanović u tweetu.

Reakcije iz cijelog svijeta na invaziju Rusije u Ukrajini pratite OVDJE.


10:22 - Cijene zlata skočile su za čak 2% otkako su ruske snage napale Ukrajinu po nalogu predsjednika Vladimira Putina, a to je najviši porast u zadnjih godinu dana, prenosi Reuters.

Jutros je u Londonu trgovalo zlatom po cijeni od 1.942,10 dolara po unci, što je porast od 1,88% u odnosu na prethodni dan i najviši iznos od kraja 2020.

U Americi se bilježi porast od 1,85%, na 1.945,80 USD po unci.

Rublja je pak pala na nikad niže razine.


10:15 - Savjetnik u uredu ukrajinskog predsjednika izjavio je kako je situacija na terenu pod kontrolom te da u Ukrajini neće biti 'Blitzkriega', prenosi Guardian agenciju Reuters.


10:08 - Oružje će biti podijeljeno vojnim veteranima u Ukrajini u odgovoru na rusku akciju, javlja agencija Reuters, citirajući policiju.

Prema izvješćima, vlasti također potiču Ukrajince da se pridruže jedinicama teritorijalne obrane zemlje.


10:07 - Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je u četvrtak da bjeloruske snage ne sudjeluju u vojnoj operaciji u Ukrajini, javila je novinska agencija Belta.

Ukrajinske pogranične snage ranije su objavile da ruske snage napadaju Ukrajinu i iz Bjelorusije i to s bjeloruskom potporom.

"Naše snage ne sudjeluju u toj operaciji", kazao je Lukašenko. Nije, međutim, demantirao da ruske snage djeluju iz tog smjera.

Lukašenko je također ponudio da se u Minsku održe razgovori između Rusije i Ukrajine. Podsjetimo, Putin je ranije Sporazume iz Minska priznanjem Donjecka i Luganska jasno prekršio.


10:04 - Nove video snimke dolaze iz Ukrajine, u gradu Čugujevu kod Harkiva bombardirane su i rezidencijalne zgrade.


9:55 - Ukrajina je zatražila od Turske da zbog ruskih ratnih brodova zatvori pristup Bosporu i Dardanelima, prenosi AFP.

Tjesnaci su jedini put kojim brodovi mogu stići do Sredozemnog mora iz Crnog mora (ali i obrnuto), gdje Rusija ima pomorsku flotu. Ukrajinski veleposlanik u Ankari pozvao je Tursku i da zatvori svoj zračni prostor.

Rusija je pak do daljnjega obustavila kretanje komercijalnih brodova na Azovskom moru, objavila je u četvrtak novinska agencija Interfax, pozivajući se na rusku Upravu za pomorski i riječni promet.


9:49 - Bivši predsjednik Ukrajine Petro Porošenko rekao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin "Hitler našeg doba", prenosi BBC.


9:45 - Predsjednica Moldavije Maia Sandu u četvrtak je izjavila da će Moldavija uvesti izvanredno stanje i da je spremna prihvatiti desetke tisuća ljudi koji dolaze iz susjedne Ukrajine, prenosi Reuters.

- Pomoći ćemo ljudima kojima je potrebna naša pomoć i podrška, rekla je Sandu. Deseci automobila stoje su u redu na granici između Ukrajine i Moldavije, javljaju moldavski mediji.


9:37 - Savjetnik u uredu ukrajinskog predsjednika izjavio je da je u tijeku masovno rusko topničko bombardiranje infrastrukture u Ukrajini te da se ukrajinske oružane snage na terenu žestoko bore, prenosi Guardian.


9:33 - Ukrajinska granična policija, DPSU, objavila je fotografije za koje tvrde da pokazuju kako ruski vojni konvoj ulazi u Ukrajinu s Krima, koji je Rusija anketirala 2014. godine.

Ukrajina također tvrdi da su ruske trupe u Ukrajinu ušle sa sjevera zemlje, dakle iz Bjelorusije, te s istoka zemlje, iz Rusije.

image

Karta koja pokazuje mjesta u Ukrajini kojima su zabilježene eksplozije nakon što je počeo ruski napad

Vesna Veselić

9:30 - Kina je u četvrtak sve strane uključene u događanja u Ukrajini pozvala na suzdržanost te je odbacila izvješća stranih novinara koji postupanje Rusije opisuju kao invaziju.

Stajalište Kine objavila je na redovitom brifingu glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying.

Kinesko veleposlanstvo u Kijevu nije pozvalo svoje građane da napuste Ukrajinu, ali im je savjetovalo da ostanu kod kuće ili, ako se trebaju negdje odvesti, istaknu kinesku zastavu na automobilu kao mjeru opreza.

Tijekom vojnog sukoba Libanona i Izraela 2006., kinesko diplomatsko osoblje je prilikom evakuacije na vozilima istaknula nacionalnu zastavu kako ni izbjegli da budu nasumična meta.

Veleposlanstvo je ranije ovaj tjedan izdalo upozorenje svojim državljanima da se opskrbe nužnim stvarima, poput vode i hrane.


9:27 - Cure prve snimke napada na Ukrajinu, društvene mreže preplavljene su dramatičnim videima s terena. Više pročitajte i pogledajte OVDJE.


9:19 - U glavnom gradu Ukrajine stanice podzemne željeznice postale su improvizirani bunkeri. Svjedoci su za CNN izjavili da su postaje pune ljudi koji nose zalihe sa sobom, a mnogi su organizirani u grupama. Postaje su pune ljudi, ali ne i vlakovi, koji još uvijek nesmetano voze.

image

Krcata postaja podzemne željzenice u Kijevu

Daniel Leal/AFP
image

Krcata postaja podzemne željzenice u Kijevu

Daniel Leal/AFP

9:12 - Šefica Europske komisije Ursula von der Leyen obećala je da će sankcijama ekonomski oslabiti Rusiju zbog njenog "barbarskog napada" na Ukrajinu.

- Zamrznut ćemo svu rusku imovinu u EU i ruskim bankama onemogućiti pristup europskim financijskim tržištima, poručila je von der Leyen. Više o reakcijama EU lidera na napad na Ukrajinu pročitajte OVDJE.

Nove sankcije, "kakvima nema presedana", najavilo je i Ujedinjeno Kraljevstvo.

- Ruska odluka da napadnu Ukrajinu je ogavna, poručio je britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly.


9:07 - Na nebu iznad Ukrajine više uopće nema civilnih letova, pokazuju snimke stranice Flightradar.


9:03 - Agencija Reuters citira ukrajinsku graničnu stražu koja navodi da su odvojene ruske vojne kolone prešle ukrajinsku granicu u regije Černihiv, Harkov i Lugansk.

Ukrajinske oružane snage ranije su objavile da su oborile pet ruskih aviona i jedan helikopter. Za to sada nema neovisne potrebe.

image

Dim se diže nakon pada proketila kod Čugujeva, u blizini Harkiva

Aris Messinis/AFP

8:58 Bjeloruski Lukašenko sazvao je sastanak s vojskom, javljaju državni mediji, kako javlja CNN. Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko sazvat će sastanak sa svojom vojskom, izvijestila je u četvrtak državna novinska agencija Belta.

CNN je prenio kako vojnici na vrhu kolone vojnih vozila ulaze u Ukrajinu s graničnog prijelaza s Bjelorusijom. Lukašenko i ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarali su ranije u četvrtak ujutro o trenutačnoj situaciji u Ukrajini, javlja Belta.


8:51 Ukrajinsko Ministarstvo obrane priopćilo je u četvrtak da se njegove snage suprotstavljaju ruskoj ofenzivi "s dostojanstvom" i nanose gubitke moskovskim postrojbama.

"Snage nacionalne obrane, koristeći pravo na samoobranu prema članku 51. Povelje Ujedinjenih naroda, dostojanstveno se suprotstavljaju pokušajima neprijatelja da probije državnu granicu", navodi Ministarstvo u priopćenju objavljenom na Whatsappu. "Situacija je kontrolirana. Ruske trupe trpe gubitke".

image

Prizor eksplozije u Kijevu

Zumapress.com/Zuma Press/Profimedia

8:47 Najmanje osmero ljudi je ubijeno, a devetero ih je ranjeno u ruskom granatiranju, rekao je savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, prenosi The Guardian agenciju Reuters.


8:41 Sjedinjene Države i ostale članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda osudile su odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina da napadne Ukrajinu na sjednici 15-članog tijela u New Yorku, održanoj u isto vrijeme kad je Putin objavljivao odluku.

"Točno u trenutku kada smo se okupili na sastanku Vijeća sigurnosti pokušavajući pronaći mirno rješenje, Putin je donio odluku o ratu, izražavjući prezir prema Vijeću. Ovo je teška i hitna situacija", rekla je američka veleposlanica Linda Thomas-Greenfield.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres novinarima je, nakon sastanka Vijeća kazao da je to bio "najtužniji trenutak" u njegovih više od pet godina na ovoj dužnosti te je apelirao: "Predsjedniče Putine, u ime čovječanstva vratite svoje snage u Rusiju" te dodao: "Ovaj sukob mora odmah prestati."

Ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzija je tijekom sastanka obavijestio Vijeće o potezu Moskve, opravdavajući ga člankom 51. Povelje UN-a, koji pokriva individualnu ili kolektivnu samoobranu država od oružanog napada.


8:39 Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel najoštrije su u četvrtak osudili rusku vojnu agresiju na Ukrajinu te najavili nove sankcije protiv Ruske Federacije.

“Najoštrije moguće osuđujemo rusku vojnu agresiju bez presedana na Ukrajinu. Neisprovociranim i neopravdanim vojnim akcijama Rusija grubo krši međunarodno pravo i potkopava europsku i globalnu sigurnost i stabilnost”, kaže se u zajedničkoj izjavi von der Leyen i Michela.

Ruske snage ispalile su u četvrtak projektile na nekoliko gradova u Ukrajini i iskrcale snage na njezine južne obale, objavili su ukrajinski dužnosnici i mediji, nakon što je predsjednik Vladimir Putin odobrio, kako je nazvao, specijalnu vojnu operaciju na istoku.

Michel i von der Leyen pozivaju Rusiju da odmah obustavi napade, povuče svoje snage iz Ukrajine i u potpunosti poštuje njezin teritorijalni integritet, suverenost i neovisnost.

Michel je za večeras sazvao izvanredni samit čelnika EU-a na kojem će raspravljati o sigurnosnoj krizi i daljnjim sankcijama protiv Rusije, “koje će imati velike i teške posljedice po Rusiju zbog njezinih poteza”, a koje će uvesti u tijesnoj koordinaciji sa svojim transatlantskim partnerima.

Predsjednica Komisije von der Leyen predstavit će novi paket sankcija koji se dovršava i koji će Vijeće EU-a brzo usvojiti, kaže se u izjavi.

“Koordiniramo naš odgovor s našim međunarodnim partnerima, uključujući NATO i G7, čiji će se lideri danas sastati”, ističu Michel i von der Leyen.

Čelnici europskih institucija izražavaju čvrstu solidarnost s Ukrajinom i njezinim narodom i ističu da su spremni pružiti daljnju politiku, financijsku i humanitarnu pomoć.

image

Ostaci projektila, za koji se čini da nije detonirao, u Kijevu

Sergei Supinsky/AFP

8:36 Njemački kancelar Olaf Scholz je ruski napad na Ukrajinu u četvrtak ujutro okarakterizirao kao povredu međunarodnog prava te je u telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim izrazio solidarnost Njemačke.

"U ovom teškom trenutku Vam jamčim punu solidarnost Njemačke", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz (Socijaldemokratska stranka Njemačke) u telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Njemački kancelar je prije toga ruski napad na ciljeve u Ukrajini okarakterizirao kao eklatantnu povredu međunarodnog prava.

"Ruski napad na Ukrajinu predstavlja eklatantnu povredu međunarodnog prava i on se ničim ne može opravdati. Njemačka najoštrije osuđuje ovaj bezobzirni čin predsjednika Putina", poručio je Scholz preko Twittera.

Scholz je od Rusije zatražio hitni prekid vojne akcije te najavio da će se u toku dana savjetovati s partnerima unutar Europske unije, NATO-a te skupine G7.

"Ovo je grozan dan za Ukrajinu i mračni dan za Europu", poručio je Scholz.

Ruski napad na Ukrajinu osudila je i njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock (Zeleni).

"Napadom na Ukrajinu Rusija krši temeljna pravila međunarodnog poretka. Svjetska zajednica nikada Rusiji neće zaboraviti ovaj sramotni dan", priopćila je Baerbock.

Ona je zakazala sastanak kriznog stožera a prije toga je ministarstvo vanjskih poslova njemačke državljane koji borave u Ukrajini pozvalo da u najkraćem mogućem roku napuste zemlju.


8:34 Rusku invaziju na Ukrajinu oštro je osudio i hrvatski premijer Andrej Plenković na Twitteru. "Najoštrije osuđujemo agresiju i invaziju Rusije na Ukrajinu. Ovaj ničim izazvan napad je grubo kršenje suvereniteta i međunarodnog prava. Ovo je isključiva odgovornost Rusije, koju pozivamo da odmah prestane s vojnim napadom. Izražavamo solidarnost s Ukrajinomi ukrajinskim narodom", napisao je Plenković. Više pročitajte OVDJE.


8:20 Ruska vojna vozila ušla su u Ukrajinu preko Krima, pokazuje video koji je objavila ukrajinska granična straža, prenosi CNN.

Još nije jasno s kojeg graničnog prijelaza vozila ulaze u Ukrajinu - Čongara na istoku ili Kalančaka na zapadu zemlje.

Ranije jutros, video prijenos uživo s bjeloruskog graničnog prijelaza pokazao je kolonu vojnika i vojnih vozila kako prelazi u Ukrajinu. Video je snimljen oko 6:48 sati po lokalnom vremenu na prijelazu između ukrajinske Senkivke i bjeloruske Veselovke.

Ukrajinska granična straža rekla je za CNN u ranijem priopćenju da kako su njihove granice napale Rusija i Bjelorusija, "uporabom topništva, teške opreme i malokalibarskog oružja".


08:13 Počinju stizati izvještaji o prvim žrtvama. Savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova kaže da je u granatiranju diljem Ukrajine ubijena jedna osoba, a još jedna ranjena.

Ukrajinska vojska je dodala da su dva ruska tenka i nekoliko kamiona viđeni u istočnoj Ukrajini dok Rusija premješta vojnu opremu preko anektiranog Krima.


08:05 Sjedinjene Države i ostale članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda osudile su Putinovu odluku da napadne Ukrajinu. Osuda je došla sa sjednice 15-članog tijela u New Yorku koja je održana u isto vrijeme kad je Putin objavljivao odluku.

"Točno u trenutku kada smo se okupili na sastanku Vijeća sigurnosti pokušavajući pronaći mirno rješenje, Putin je donio odluku o ratu, izražavjući prezir prema Vijeću. Ovo je teška i hitna situacija", rekla je američka veleposlanica Linda Thomas-Greenfield.


07:55 Ruski mediji prenose tvrdnje ruskog Ministarstva obrane da je Rusija "uništila ukrajinsku protuzračnu obranu i zračne snage" u nizu preciznih napada.


07:40 Ljudi se u atomobilima masovno kreću na zapad Kijeva, što dalje od eksplozija na istoku, javlja CNN. Njihovi novinari na terenu ranije su izvijestili da su čuli eksplozije koje su zvučale kao da dolaze iz istočnog dijela ukrajinske prijestolnice - iz smjera međunarodne zračne luke Borispilj.


7:30 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je ranije proglasio ratno stanje za cijelu zemlju, javio se na Twitteru.

Piše da je razgovarao s američkim predsjednikom Bidenom, njemačkim kancelarom Scholzom, poljskim predsjednikom Dudom, predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i britanskim premijerom Borisom Johnsonom.

- Moramo odmah zaustaviti Putina, rat protiv Ukrajine i svijeta! Izgraditi koaliciji protiv Putina! Trebamo hitne sankcije, obranu i financijsku potporu. Zatvorite zračni prostor, svijet mora prisiliti Rusiju na mir, napisao je.


7:22 Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar vanjskih poslova, poslao je jasnu poruku međunarodnoj zajednici i složio je listu stvari koje se pod hitno moraju odraditi.

1. Snažne sankcije Rusiji ODMAH!

2. Potpuna izolacija Rusije

3. Poslati oružje Ukrajini

4. Financijska pomoć Ukrajini

5. Humanitarna pomoć

7:14 - CNN je objavio snimku trenutka kada su ruski tenkovi prošli bjelorusko-ukrajinsku granicu. Zanimljivo, i bjeloruske vojne snage prave društvo Rusima.


7:03 Na Twitteru se dijele snimke građana kako napuštaju Kijev. Među njima je i Ruslan Stefančuk, šef ukrajinskog parlamenta, snimljen je kako u velikom automobilu sa svojom obitelji napušta glavni grad.


7.00 Sve je više više izvještaja koji otkrivaju da se i ruske trupe u Bjelorusiji pridružuju napadu na Ukrajinu, što znači da kreće i ofenziva sa sjevera

image

Udar iz Bjelorusije


6:53 Kijevom odjekuju sirene koje upozoravaju na zračne napade, a građani, čini se, pokušavaju pobjeći iz grada. The Guardian izvještava o velikim gužvama na izlazu iz Kijeva u četvrtak ujutro. Uplašeni građani su nakrcali automobile i bježe od rata, a gužve su i pred bankomatima te na benzinskim crpkama.


6.52 - Ukrajinska vojska poslala je priopćenje u kojem stoji da u ovim trenucima počinje intenzivno grantiranje dijelova istoka zemlje koje sum pod kontrolom Kijeva. Također su naveli da su cilj ruskih raketa bile zračne luke diljem zemlje, a napadnut je Borispolj kod Kijeva.

- Ukrajinske snage uzvraćaju ruskim zračnim snagama. Također, želimo demantirati da je došlo do iskrcavanja ruskih trupa kod Odesse - stoji u priopćenju.


Ruski predsjednik Vladimir Putin ovlastio je vojsku za specijalnu vojnu operaciju u Donbasu u Ukrajini, prenose svjetske agencije.

Putin je u govoru emitiranom na ruskim medijima objavio da Rusija ne planira okupirati Ukrajinu.

- Donio sam odluku o provođenju specijalne vojne operacije. Njezin cilj je zaštita ljudi koji su osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima. I stoga ćemo pokušati demilitarizirati i denacificirati Ukrajinu. I također ćemo privesti pravdi one koji su počinili brojne krvave zločine nad civilima, uključujući građane Ruske Federacije, rekao je Putin na početku svog obraćanja.

- S uvažavanjem se odnosimo prema svim novonastalim zemljama nakon raspada SSSR-a. Primjer za to je naša pomoć Kazahstanu. Rusija ne može živjeti uz stalnu prijetnju koja dolazi s teritorija Ukrajine. Nije nam ostavljena nijedna mogućnost da zaštitimo svoj narod, osim ove koju danas koristimo.

image

Vladimir Putin

Eyepress Via Afp/Afp/Profimedia

Rusija gađa ukrajinsku vojnu infrastrukturu, protuzračnu obranu i zračne snage visoko preciznim oružjem i ne napada ukrajinske gradove, objavila je u četvrtak ruska novinska agencija RIA citirajući rusko ministarstvo obrane.

Dopisnik The Guardiana iz Ukrajine javlja da eksplozije odjekuju u sljedećim gradovima: Kijev, Harkov, Mariupolj, Dnjepar, Odesa, Slov"jans'k i Kramatorsk.

Kijev je rekao da je Moskva pokrenula sveobuhvatni napad na Ukrajinu, s vojnim zapovjednim centrima u brojnim gradovima pogođenim projektilima.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu u punom razmjeru, rekao je ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na Twitteru u četvrtak.

Interfax Ukrajina izvijestio je o raketnim napadima na vojne objekte diljem Ukrajine i da su se ruske trupe iskrcale u južnim lučkim gradovima Odesi i Mariupolju. Također je izvijestio osoblje i putnike koji evakuiraju kijevsku zračnu luku Borispilj.

"Putin je upravo pokrenuo potpunu invaziju na Ukrajinu. Mirni ukrajinski gradovi su pod udarima", rekao je Kuleba.

"Ovo je agresija. Ukrajina će se braniti i pobijedit će. Svijet može i mora zaustaviti Putina. Vrijeme je za djelovanje."

Predsjednik SAD-a Joe Biden oštro je osudio napad Rusije na Ukrajinu i rekao da se već čuo s ukrajinskim čelnikom Volodimirom Zelenskijem.

- Osudio sam ovaj ničim izazvani i neopravdani napad ruskih vojnih snaga. Izvijestio sam ga o koracima koje poduzimamo kako bismo na međunarodnoj razini osudili ovaj napad, a to se odnosi i na Vijeće sigurnosti UN-a, poručio je.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen oštro je osudila 'neopravdani' napad Rusije na Ukrajinu.

- U ovim mračnim trenucima, naše misli su s Ukrajinom i nevinim ženama, muškarcima i djecom dok pate zbog ničim isprovociranog napada i strahuju za svoje živote. Za ovo će biti odgovoran Kremlj, napisala je rano jutros u 5:55 sati na Twitteru.

- Zgrožen sam stravičnom događajima u Ukrajini i već sam razgovarao s ukrajinskim čelnikom Volodimirom Zelenskijem. Putin je izabrao put krvoprolića. Velika Britanija i saveznici će odgovoriti odlučno, napisao je na Twitteru britanski premijer Boris Johnson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:56