ČUDO U EPICENTRU

U Strašnik stigle misteriozne kuverte, unutra je bio novac, doznali smo odakle su došle!

Donator, koji je na kuvertama samo napisao "Dar", odvojio je 230.000 kuna za pomoć ovim ljudima. Otkrili smo tko je humanitarac
 Goran Mehkek/Cropix

Kao da ste donijeli dobru sreću, kazuje nam obitelj Batinić iz sela Strašnik nedaleko Petrinje. Selo za koje je malo tko prije čuo došlo je u središte pozornosti jer je nevolja htjela da baš tu bude epicentar razornog potresa koji je poharao Baniju.

Došli smo vidjeti kako su, pogotovo jer smo čuli da su topli obroci prestali redovito dolaziti, no mještani nam to demantiraju.

Jedino jučer nije bilo kruha, ali danas je stigao - govori nam Maja Batinić koja sa suprugom Stjepanom i dvije djevojčice, koje idu u prvi i četvrti razred, živi u kontejneru pored svoje nekadašnje kuće. Nisu ni prije lagodno živjeli, jedini izvor prihoda bio im je Stjepanova mirovina od koje već godinama ostaje samo 800 kuna jer mora otplaćivati tuđi kredit, bio je jamac.

Ipak, brinu se da djevojčicama nikad ništa ne nedostaje, pa i kad ih mi pitamo, dok se veselo igraju u ugrijanom kontejneru, kazuju – ma, super nam je, ništa nam ne treba. Skromna dječica nastavljaju igru, a mi razgovor, no odjednom se zaustavlja veliki terenac. Izlaze četiri čovjeka snažnije građe.

image
Goran Mehkek/Cropix

- Dobar dan, ovo je za vas. Tu vam je kuverta s pet tisuća kuna, imate li djece? Imate. Odlično, i za njih smo ponijeli slatkiša, da ih malo uveselimo. Nemamo puno vremena, moramo dalje – kažu i odjure zasnježenim cestama dok ih svi gledamo u čudu. Ne žele u medije, ne žele se predstaviti, dok ih susrećemo kod druge kuće na kapaljku nam daju tek poneku informaciju.

image
Goran Mehkek/Cropix

- Dobili smo veliku donaciju od jednog čovjeka koji živi u Njemačkoj. Zamolio nas je da novac razvezemo po selima. Svaka obitelj dobit će kuvertu, gledamo gdje je najpotrebnije. Mislim da ćemo obići 45 ili 46 kuća. Donator želi biti anoniman, nije mu do medijske slave, ali svjestan je koliko je ovo područje pogođeno i pokušava pomoći – kazuje nam muškarac koji se ne želi predstaviti.

U glavi brzinski računamo - misteriozni donator, koji je na kuvertama samo napisao „Dar“ odvojio je 230.000 kuna za pomoć ovim ljudima. Svi su mu beskrajno zahvalni. Netko će novac utrošiti na obnovu porušenog krova, netko na grijalice i oštećeni namještaj, a netko na golo preživljavanje, jer ovdje se teško živi. Svima je, kazuju nam, stigao još jedan Božić kakvom se nisu nadali.

image
Goran Mehkek/Cropix

Kako smo neslužbeno uspjeli doznati, donaciju je poslao Giuseppe Nardi, predsjednik uprave njemačke farmaceutske kompanije Dr. Theiss i vlasnik njene hrvatske podružnice NaturProdukt. Doznajemo i kako je Nardi poznat po altruizmu i skromnosti, zbog čega nije htio medijsku pozornost oko svoje donacije.

Terenac sa zastupnicima misterioznog donatora nestaje, a mi odlazimo do lokalnog društvenog doma, gdje nas dočekuje predsjednik lokalne braniteljske udruge Mato Golubović. Iz Petrinje je, no noćima spava baš u ovom domu, među popucalim zidovima. Od prvog su se dana organizirali, jedna velika hrvatska tvrtka šalje im kuhane obroke, a oni ih u šatoru dijele građanima koji su u potrebi.

image
Goran Mehkek/Cropix

Nitko nije gladan, to je bitno. Zahvaljujući dobrim ljudima imamo zalihe odjeće, deka, hrane, vode, pa i hrane za životinje. Sve što ostane kao višak dat ćemo Crvenom križu – govori nam. U taj tren začuju se sirene. Stigla su vatrogasna vozila puna humanitarne pomoći iz austrijskog gradića Welsa. Skladište u Strašniku puni se grijalicama, konzervama, suhom hranom…

Ma, to je to. Kad je najgore, svi smo pokazali da možemo biti zajedno i pomagati si - govore nam duboko ganuti stanovnici razrušenog Strašnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 08:05