STIGLA NAJAVLJENA OLUJA

U sat vremena kiša potopila brojne gradske ulice u Splitu, u Metkoviću se Neretva izravnala s rivom

Oblačno vrijeme s kišom i izraženim grmljavinskim pljuskovima zahvatilo je Dalmaciju

Nevrijeme u Splitu

 Dalmacija Danas

U većem dijelu Dalmacije stiglo je najavljeno pogoršanje vremena. Oblačno vrijeme s kišom i izraženim grmljavinskim pljuskovima zahvatilo je Dalmaciju, a DHMZ je izdao i upozorenje na obilnije količine oborine koje bi na području Splita trebale prijeći 30 litara, a na krajnjem jugu Dalmacije od 40 do 70 litara.

Od jutra na splitskom području uz grmljavinu pada vrlo jaka kiša, a povremeno ima i krupe. Automatska meteorološka postaja split-Spinut bilježi čak 47 litara oborine od ponoći, od čega 36 litara u razdolju od 8.30 do 9.30 sati, prenosi Dalmacija danas.

image

Nevrijeme u Splitu

Dalmacija Danas
image

Poplavljen parking

Duje Klaric/Cropix
image

Poplavljen parking u Splitu

Duje Klaric/Cropix

Zbog velike količine oborine dio gradskih ulica i prometnica je poplavljen pa se vozače poziva na dodatan oprez.

image

Poplavljen Split

Duje Klaric/Cropix
image

Vozače se moli za oprez

Duje Klaric/Cropix

Na terenu su vatrogasci, cestari, djelatnici vodovoda i kanalizacija, ali i policija, doznaje se od hitnih službi.

Zbog velike količine vode u Kaštelanskoj ulici na Poljudu jedno je vrijeme promet bio usporen sve dok voda nije istekla u odvode. Velike količine vode poplavile su zapravo skoro sva veća raskrižja u gradu, a u samom središtu grada je kišnica ušla u unutrašnjost ugostiteljskih objekata, baš kao i u Dioklecijanovim podrumima. Dio osobnih automobila u gradskom kvartu Spinut završio je pod vodom.

image

Otežan je promet po splitskim prometnicama, a poplavljeni su i parkinzi

Duje Klaric/Cropix
image

Poplavljen parking ispred zgrade Školske poliklinike

Duje Klaric/Cropix

U Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP) grada Splita za Hinu su rekli da su do 11 sati imali desetak intervencija uglavnom ispumpavanja vode iz okna lifta ili poslovnih prostora, prizemnih prostorija, jednog su vozača i njegovo osobno vozilo izvukli iz vode na Poljudu.

"Imali smo intervencija, ali čak manje nego što smo se nadali. Otprilike desetak intervencija na koje je osim nas išao i DVD Split. Intervenirali smo na nekoliko mjesta u gradu, potom na Žnjanu, Kopilici, Brdima, Spinutu. Uglavnom se radilo o velikom slijevanju vode uslijed začepljenja šahtova. Kolege iz DVD- a Split su uklanjali stablo koje je palo na Marjanu", rekao je dežurni operater u JVP-u Split.

Trenutno u Splitu ne pada kiša, puše jugo i oblačno je.

image

Oluja godine u Splitu

Duje Klaric/Cropix

Obilne kiše povećale vodostaj Neretve, na snazi pripremne mjere za obranu od poplava

Obilne kiše koje padaju ovih dana povećale su vodostaj Neretve, koji u Metkoviću iznosi oko 250 centimetara. Vodostaj Neretve se izravnao s Malom rivom u Metkoviću pa su na snazi pripremne mjere obrane od poplava.

Kako doznaje Dubrovački vjesnik, voda se iz hidroakumulacija na Neretvi uzvodno od Mostara kontrolirano ispušta što je iznimno važno za rast vodostaja u donjem Poneretvlju. Prema informacijama Agencije za vodno područje Jadranskog mora, vodostaj Neretve na mjernom mjestu Dračevo-nizvodno nedaleko od graničnog prijelaza je oko 307 centimetara što je također značajan porast.

S obzirom da je izgrađen nasip na desnoj strani grada Metkovića i da su u funkciji crpke koje prepumpavaju višak vode na desnoj strani Metkovića ne bi trebalo biti poplava. Osim toga, zatvorene su i sve ustave na Neretvi i lateralnim kanalima.

Na mjernom mjestu u Opuzenu vodostaj Neretve je 186 centimetara te su na snazi pripremne mjere za obranu od poplava.

Prema informacijama iz Hrvatskih voda, pripremne mjere obrane od poplava proglašavaju se na visini vodostaja od 240 centimetara u gradu Metkoviću. Redovne mjere obrane od poplava idu na 300 centimetara, izvanredne na 360 centimetara dok se izvanredno stanje proglašava kod visine vodostaja od 380 centimetara i ono je bilo proglašeno upravo početkom prosinca 2010. godine za velikih poplava koje su pogodile ovo područje. (Piše: Stanislav Soldo / Dubrovački vjesnik)

image

Visok vodostaj Neretve

Hanza Media
image

Visok vodostaj Neretve u Metkoviću

Hanza Media
image

Visok vodostaj Neretve

Hanza Media
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 00:16