STRAVIČAN ZLOČIN

U Iraku pronađena masovna grobnica: ‘Džihadisti su ljude potrpali u kamione i odveli u smrt‘

Forenzički antropolozi pokrenuli su proces utvrđivanja identiteta uz pomoć DNK analize i obitelji žrtava
uznemirujući prizori u iračkom Badushu, na iskapanju ostataka ljudskih žrtava
 Zaid Al-obeidi/Afp/Profimedia

Forenzički antropolozi pronašli su ukupno 123 tijela od 583 ubijenih zatvorenika koje je Islamska država pogubila u mjestu Badush, sjevernozapadno od grada Mosula.

Riječ je o masakru počinjenom 2014. godine, kad je u Badushu ISIL oslobodio zatvor, sunitske zatvorenike pustio na slobodu, a zatvorenike šijitskog pravca islamske vjere potrpao u kamione, prevezao u jarugu i ondje ih poubijao.

UPOZORENJE! UZNEMIRUJUĆ SADRŽAJ:

Grobnica u Badushu jedna je od njih više od dvjesto, u kojima su zakopane žrtve ISIL-ovih krvavih pohoda. Ujedinjeni narodi procjenjuju kako su na taj način u Iraku pogubili i zakopali oko dvanaest tisuća žrtava.

Obitelji ubijenih dali su svoje DNK uzorke kako bi ih forenzičari usporedili s ostacima pronađenih tijela.

"Već sedamnaest godina ne znam je li mi sin živ ili mrtav. Trebam odgovor", rekao je Abbas Mohammed, čiji je sin osuđen na robiju u Badushu nakon što su ga 2005. uhitile američke vojne snage.

U sličnom neznanju žive brojne iračke obitelji. Najm al-Jubburi, načelnik provincije Niniva, kaže kako "tisuće obitelji željno iščekuju saznati što se dogodilo njihovim rođacima".

Osim grobnica iz vremena najgore vladavine ISIL-a, iračke vlasti muče i još neotkrivene masovne grobnice iz vremena diktatorskog režima Saddama Husseina, za koje se također vjeruje da ih ima velik broj.

Na iskapanju u Badushu članovi tima bore se s "iscrpljujućom vrućinom, pomiješanim ostacima, zmijama i škorpionima", rekao je Saleh Ahmed, jedan od trideset radnika na grobnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:15