OTEGLJEN IZ LENCA

Totalna preobrazba bivše Titove plutajuće rezidencije, Galeb više ne izgleda kao ruzina!

Obnova samog broda, koji je izgrađen 1937. za potrebe talijanske trgovačke mornarice, koštat će ukupno 60,5 milijuna kuna
 Matija Djanjesic/Cropix

Bivša ploveća rezidencija Josipa Broza Tita i školski brod Jugoslavenske ratne mornarice Galeb otegljen je iz brodogradilišta Viktor Lenac natrag u Kraljevicu, nakon što su završeni radovi koji su trajali oko mjesec dana.

Tijekom dokovanja u Lencu na Galebu su izvedeni radovi pranja podvodnog dijela broda, ispuštanja zaostalih tekućina iz tankova dvodna s odstranjivanjem taloga, izmjena čeličnih limova na podvodnom i nadvodnom dijelu vanjske oplate, ugradnja Zn anoda, čišćenja osovinskih vodova i osovina kormila, demontaža sidara s uređenjem i antikorozivnom zaštitom te ponovnim vraćanjem, priprema površine podvodnog dijela trupa, pranje i pjeskarenje i antikorozivna zaštita. Nakon dovršetka ovih radova, Galeb je sada u temeljnoj plavoj i crvenoj boji te više nema korozije po oplati, što je priozor koji je dominirao na tom brodu posljednjih 15-ak godina, s time da se stanje s ruzinom iz godine u godinu pogoršavalo.

Radove na obnovi i prenamjeni broda Galeb, zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske, u brod muzej s pratećim komercijalnim sadržajima, obavlja tvrtka Dalmont iz Kraljevice koja je posao dobila na javnom natječaju, a sve bi trebalo biti gotovo do proljeća iduće godine. Uz radove izvedene u Viktor Lencu, do sada su izvršeni i radovi na kompletnoj sanaciji, uklanjanju i zbrinjavanju azbesta, obavljena je demontaža tikovih trenica s paluba, demontaža i sanacija nepotrebne brodske opreme te demontaža dijela opreme koja je predana Muzeju grada Rijeke na restauraciju. Izvršeni su i radovi na djelomičnoj izmjeni čeličnih limova nadgrađa te je obavljena demontaža i zbrinjavanje zidnih i stropnih drvenih obloga, ugradbenog namještaja i vrata.

Projekt obnove i prenamjene broda Galeb u brod muzej dio je projekta "Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“ za koji je Grad Rijeka dobio 68.9 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”. Obnova samog broda, koji je izgrađen 1937. za potrebe talijanske trgovačke mornarice, da bi ga obnovila i vratila u funkciju Jugoslavija nakon što je 1948. izvučen s morskog dna u riječkoj luci, koštat će ukupno 60,5 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 08:19