PRESICA GRADONAČELNIKA

Tomašević: ‘Razriješili smo Nadzorni odbor ZET-a, a raspisat ćemo natječaj i za novog direktora‘

Tomašević je nakon prvih 100 dana na vlast istaknuo da je financijska situacija koja ga je dočekala gora nego što je očekivao
Tomislav Tomašević
 Nera Simic/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je kao i svakog utorka u 11 sati redovnu konferenciju za novinare u Gradskoj upravi Grada Zagreba, pri čemu je izvijestio o aktualnoj situaciji u Zagrebu.

Podsjetimo, u nedjelju je isteklo njegovih prvih 100 dana na vlasti. Tom je prilikom kazao kako je financijska situacija koja ga je dočekala gora nego što je očekivao.

Ipak, kazao je kako se cijene javnih usluga zasad neće povećavati, ali će se, uvjerava, troškovi smanjiti gdje god je to moguće zbog čega su pročelnici do 15. lipnja morali napraviti planove ušteda.

Obnova nakon potresa

Na početku presice zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet komentirao je obnovu nakon potresa u Zagrebu i kazao kako u suradnji s ministarstvom aktivno sudjeluju u prijedlozima za izmjenu zakona o obnovi te kako danas idu na sastanak s ministrom Darkom Horvatom upravo oko tog pitanja.

Podsjetio je i da su u tijeku natječaji za javni i socijalni najam za dodjelu gradskih stanova te istaknuo kako očekuje da će polovica ljudi iz hostela Arena zadovoljiti uvjete natječaja što bi okvirno bilo 50-ak stanova.

- Prednost imaju obitelji s djecom, samohrani roditelji, a bodovi će se dodjeljivati i temeljem imovinskog cenzusa' - kazao je.

Ujednačavanje stipendija

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenc je najavila nove poteze u kulturi i obrazovanju.

- Sutra će biti objavljen javni poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Grada Zagreba i predlaganje članova devet kulturnih vijeća na četiri godine - kazala je i pozvala javnost i institucije da kandidiraju članove.

Također, najavila je raspisivanje javnog poziva za stipendije i pozvala zainteresirane da se kandidiraju.

- U obrazovanju se radi o programu stipendiranja. Detaljno smo pregledali postojeće programe i upućujemo u javno savjetovanje sveobuhvatan program stipendiranja. Svi zainteresirani neka daju prijedloge u roku 30 dana. Cilj nam je ujednačiti programe, iznose stipendija, želimo naglasiti socijalnu dimenziju stipendiranja i deficitarna zanimanja - kazala je Dolenc i dodala kako je plan da po završetku javnog savjetovanja tema ide na listopadsku sjednicu.

ZET

Potom se javnosti obratio gradonačelnik Tomašević s temom ZET-a.

Kazao da ZET godišnje košta Grad 1,1 milijardu kuna, te da Grad subvencionira iznos od 790 milijuna kuna. Dodao je da će u rebalansu proračuna ZET-u trebati namiriti još 80 milijuna kuna.

Smanjuje se broj putnika u javnom gradskom prometu, a povećava se broj vozila na cestama. To nije dobar trend i treba ga preokrenuti i to očekujemo od nove uprave, rekao je pa najavio kadrovske promjene

- Razriješili smo dosadašnji Nadzorni odbor ZET-a, imenovali tri nova člana i donijeli odluku da se do kraja tjedna raspiše natječaj za novog direktora ZET-a. Novi članovi su Marko Slavulj, voditelj katedre za tehnologiju gradskog prometa na Prometnom fakultetu, vodio je brojne projekte na temu prijevoza putnika prijevoz. Zatim Marko Borski, odvjetnik i stručnjak za radno i trgovačko pravo, javne nabave i imovinsko pravo, te Sanja Stojić zaposlena kao porezna direktorica u bankarskom sektoru, stručnjakinja za poreze i financije - kazao je Tomašević i pozvao sve da se jave na javni natječaj.

Tomašević je odgovorio i na kritike HDZ-a po pitanju novog proračuna.

- HDZ je izglasao ovaj proračun, a govore da ne treba prodavati Gredelj, Paromlin i Zagrepčanku. Unatoč tome što smo preuzeli grad polovicom godine, napravili smo 400 milijuna kuna ušteda, a može se vidjeti i gdje su kosturi u ormaru koja je bivša vlast ostavila. Nevjerojatan je grad u kojem se nađe 400 milijuna kuna kostura u pol godine. Proračun je realan, za prodaju ta tri zemljišta nije pokrenuta nijedna realna radnja. Vukićević je rekla da to ne treba prodati, a u proračun su to stavili da pokriju 1,5 milijardu. Najveći izazov su financije, moramo donijeti realan proračun, a ne kakav je bio fiktivan. Obnova škola vrijedi milijardu kuna, ali postoje rokovi do lipnja sljedeće godine, što je nevjerojatno kratak rok u povijesno zaštićenoj jezgri, da u 18 mjeseci morate provesti javne nabave i završiti radove. Najveći izazovi da počnemo stabilizirati financije gradskih poduzeća i situaciju koja je nastala dosadašnjim dugom.

Na pitanje o broju škola zainteresiranih za građanski odgoj, kazao je:

- Do danas je rok da škole iskažu zainteresiranost za građanski odgoj, broj ćemo vam moći reći na idućoj presici. U drugoj polovici godine ćemo ići s tom izvannastavnom aktivnosti u manjem broju škola kao pilot projekt. Za godinu dana krenuli bi s većim brojem škola - poručio je na kraju presice Tomislav Tomašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:03