POLIMAC PREPORUČUJE

Sve staro je opet novo u ‘Matrix Uskrsnućima‘ i to je ujedno i najveći problem filma

Wachowski je u "Uskrnućima" sučelila staro i novo te pokazala da joj ono ‘staro‘ još uvijek leži, a da se s ‘novim‘ muči

Carrie-Anne Moss u ”Matrix Uskrsnućima”

 Warner Bros/Youtube

Godine 2003. premijerno je prikazan završni dio trilogije “Matrix” s podnaslovom “Revolutions”. Dok je prvi film iz 1999. bio prava senzacija, čak tolika da je kompanija Warner Bros. uložila za to doba nevjerojatnih 300 milijuna dolara za istodobno snimanje drugog i trećeg dijela, odjeci su bili raznoliki. “Dvojka” nazvana “Matrix Reloaded” bila je najuspješniji film u kinima, no “trojka”, “Revolutions”, prošla je razmjerno slabo.

No sve to bilo je relativno, “Matrix” je naprosto bio uspješna franšiza čija se zarada kroz godine nimalo nije smanjivala, na filmove su se nadovezali stripovi i videoigre pa je Warner Bros. stisnuo sestre Wachowski da razmisle o eventualnom nastavku. One za to nisu htjele ni čuti. Grozile su se Hollywooda i njegove manije nastavaka.

Uznemirilo ih je i to što je WB bio spreman na nastavke “Matrixa” i bez njihova sudjelovanja pa je naposljetku Lana Wachowski pristala na projekt “Matrix Uskrsnuća”. Lilly joj se nije mogla pridružiti jer je razvijala vlastite projekte. Uostalom, to je ionako bila osobna odluka: umrla su joj oba roditelja i jedan od bliskih prijatelja pa je smatrala da će, ako uskrsne Nea i Trinity, na neki način vratiti svoje najbliže.

Najlakše su dobili pristanak glavnih glumaca, Keanua Reevesa i Carrie-Anne Moss. S njom nije bilo osobitih problema jer u međuvremenu nije razvila bog zna kakvu karijeru, no Reeves je postao zvijezda serijala “John Wick” i nije imao puno slobodnih termina na raspolaganju. Ipak, znao je cijeniti činjenicu da je njegov Neo i danas na cijeni, no kad se jednom odlučio nastupiti u “četvorki”, nije dopustio da projekt zamre. Tek jedan primjer: snimanje je počelo neposredno prije razdoblja pandemije, sve što je bilo dobro pripremljeno odjednom se počelo raspadati, tako da je Lana Wachowski namjeravala sve poslati k vragu - neka to bude jedan od filmova koji nikada neće biti završeni i s vremenom će stjecati kultnu reputaciju. Reeves i još nekoliko glavnih glumaca nisu za to htjeli niti čuti, prisilili su Lanu da završi film, što je naposljetku i napravljeno.

Od trećeg do četvrtog “Matrixa” prošla su skoro dva desetljeća pa se dogodilo i nekoliko bitnih promjena u glumačkoj ekipi. Laurence Fishburne čudio se zašto mu nitko ne nudi ulogu Morpheusa, ipak se “četvorka” izravno naslanjala na “trojku”, ali iz nekog razloga Lana Wachowski je htjela mlađega glumca za taj lik i angažirala Yahyju Abdel-Mateena II. Australski glumac Hugo Weaving smatran je jednim od zaštitnih znakova serijala, pogotovo što se njegov agent Smith znao multiplicirati do u beskonačnost, no upravo u vrijeme snimanja probao je novi kazališni komad Tonyja Kushnera “Posjeta”, što mu je ipak bilo važnije. On se pojavljuje u filmu, ali u arhivskim snimkama, kao i Fishburne.

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje" filmski kritičar Jutarnjeg lista Nenad Polimac i novinar Jutarnjeg Damjan Raknić raspravljaju o novom "Matrixu", koji je u mnogočemu još uvijek onaj "stari". Wachowski se još uvijek bavi motivima dvojnosti, tajnih života i potlačenosti, a Neo još uvijek zna kung-fu. No, ima tu ih novih elemenata koji nisu najsretnije spojeni s onima na čijim je temeljima izgrađen stari "Matrix".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:48