VRIJEDNA DONACIJA

Srpsko narodno vijeće predalo stoti kontejner za Baniju, ovaj je namijenjen plućnim bolesnicima

Stotine volontera na Baniji je aktivirano na poslovima logistike i izravne pomoći stanovništvu, kako bi donacije dostavljene ugroženima
Gordana Stjepanović i Milorad Pupovac
 Željko Puhovski/Cropix

Srpsko narodno vijeće (SNV) u petak je predalo kontejner Odjelu pulmologije, palijative i dugotrajnog liječenja Nove bolnice u Petrinji, koji će služiti za dijagnostičku obradu pacijenata.

To je ujedno stoti kontejner kojeg je SNV u sklopu akcije "Banija je naša kuća" donirao području pogođenom potresom, priopćeno je iz SNV-a.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac izjavio je kako se radi o jedinoj bolnici za plućne bolesti u Sisačko-moslavačkoj županiji pa je od osobite važnosti pomoći joj u radu, kako pacijenti ne bi morali putovati u okolne županije i duže čekati na dijagnostiku i liječenje.

Podsjećaju kako je veći dio Odjela za plućne bolesti funkcionira u prostoru bivšeg restorana bolnice, a općine Vojnić i Krnjak stavili su ga u funkciju sredinom siječnja, u samo nekoliko dana rada na preuređenju i adaptaciji prostora.

Doktorica Gordana Stjepanović, voditeljica petrinjskog Odjela za pulomologiju i produljeno liječenje s palijativnom skrbi, rekla je da osoblje bolnice nakon potresa nije sjedilo skrštenih ruku te su, uz pomoć donacija, već 18. siječnja ponovno krenuli s radom i dosad dijagnostički obradili 126 pacijenata. Odjel ima kapacitet za 14 hospitalizacija, a donacija SNV-a uvelike će olakšati i ubrzati rad pulmološke ambulante jer će dijagnostički centar dobiti vlastiti prostor.

SNV je tijekom postpotresnog perioda na područje razrušene Banije, a u suradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom i brojnim donatorima iz Hrvatske, Srbije i BiH, dostavio stotinu kontejnera za privremeno stambeno zbrinjavanje stanovništva. Također, dopremljene su velike količine građevinskog materijala, humanitarne pomoći u hrani, odjeći i higijenskim potrepštinama, a posebni timovi su aktivirani na pružanju psihosocijalne pomoći.

Stotinu volontera na Baniji je aktivirano na poslovima logistike i izravne pomoći stanovništvu, kako bi sve donacije u kontejnerima i hrani bile dostavljene ugroženim domaćinstvima. Otvoren je humanitarni punkt u Petrinji i Banijska kuća u Glini, kao garancija stanovništvu da će pomoć Baniji biti sustavna i dugotrajna, s timovima koji će u idućim mjesecima pružati psiho - socijalnu, pravnu, humanitarnu i razvojnu pomoć, ističe se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:00