SKOČIO KROZ PROZOR

Školski domar o jutarnjoj drami u Zagrebu: ‘Grunulo je kao iz topa, mogli smo se svi podaviti‘

Veća količina vode izlila se po okolnim ulicama i objektima, među kojima su tri škole i učenički dom
Puknuće cijevi u Zagrebu, domar (u krugu)
 Željko Puhovski/Cropix; screenshot HRT

Ovog je utorka u ranim jutarnjim satima pukla cijev na križanju Selske i Baštijanove, a veća količina vode izlila se po okolnim ulicama i objektima, među kojima su Športska gimnazija, učenički dom, Privatna gimnazija i ekonomska škola Katarina Zrinski.

Oko 5:30, na mjesto događaja stigli su zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegov zamjenik Luka Korlaet, a iz Zagrebačkog holdinga su javili da su sve dežurne ekipe s ostalim službama na terenu od jutra kako bi sanirale puknuće.

image
U jutarnjim satima pukla je cijev na križanju Selske i Bastijanove
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix

- Kao što znate, svi će moći prijaviti štetu koja će se isplatiti iz osiguranja. Radi se o istom magistralnom cjevovodu kao i u nedjelju. To je taj domino efekt – izjavio je gradonačelnik Tomašević.

- Ovo je jedna od najprometnijih ulica u gradu i dodatno je opterećena, a razvoj nije pratio razvoj infrastrukture – rekao je Tomašević i dodao da se još od 60-ih nije ulagalo u spomenutu infrastrukturu, a na to je i on sam prethodno upozoravao. Tomašević je potvrdio da će tražiti pomoć države.

- Pitali smo stanare treba li im pomoć i ispričali smo se za neugodnost, to je najmanje što možemo učiniti – zaključio je gradonačelnik.

Šteta koja je nastala na ovom dijelu ulice veća je od one prije dva dana, a Tomašević vjeruje da će se „sutra navečer južni dio pustiti u promet, a sjeverni do kraja tjedna”.

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix

Mladen Nikolašević, ravnatelj privatne gimnazije koja je jutros poplavljena, rekao je za N1 kako je situacija prilično strašna i kaotična, a da će nastava biti online.

- Moram zahvaliti svima koji nam zdušno pomažu. Kaotično je, ali polako ulazimo u rutinu da organiziramo nastavu i vjerojatno ćemo narednih dana biti na online nastavi - rekao je.

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix

Stipe Perišić, ravnatelj Sportske gimnazije, hodajući kroz poplavljenu dvoranu za nastavu tjelesnog, rekao je da je idući korak kontaktirati osiguravatelja i krenuti u ozbiljnu sanaciju.

- Dobro je da smo stigli organizirati nastavu od doma na vrijeme i iseliti učenike iz učeničkog doma – rekao je ravnatelj i dodao da ne može još proračunati kolika je šteta nanesena školi.

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix

Domar koji živi u suterenskom stanu u zgradi Športske gimnazije, čim se u 5 sati probudio, morao je spašavati živu glavu - skočio je kroz prozor.

- Iz sna me probilo pucanje stakla na ulaznim vratima. Grunulo je kao iz topa. Skočio sam iz kreveta dok je bujica navirala. Uspio sam jedino zgrabiti donji dio trenirke i mobitel. Izišao sam kroz prozor u gaćama i potkošulji… Ni sam ne znam kako sam to izveo. Hvala bogu, supruga nije bila u stanu jer je radila noćnu. Mogli smo se svi podaviti…, rekao je Marinko Cvijetić za tportal.

image
Zeljko Puhovski/Cropix
image
Zeljko Puhovski/Cropix

Gradonačelnik je spominjao Kosnicu i Dom mladih u Dubravi. Da bi nas tamo smjestio. Samo ne želimo proći kao neki stradalnici potresa koji se više od godinu dana ne mogu vratiti u svoje stanove. To neću dopustiti!, poručuje.

Za sada nema ozlijeđenih osoba, materijalna šteta je neutvrđena, obustavljen je promet u zoni događaja, a sve nadležne službe postupaju. ZET javlja kako je zbog sanacije puknuća magistralnog cjevovoda na Selskoj te puknuća cjevovoda u Baštijanovoj, autobusi na liniji 109 (Črnomerec – Dugave) prometuju izmijenjenom trasom. Od Selske ceste autobusi voze Zagorskom, Tomislavovom, Golikovom, Zagrebačkom avenijom i Selskom do odredišta. U povratku autobusi voze istom, izmijenjenom trasom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:20