DAN UČITELJA

Predstavnici sindikata pred Ministarstvom: U sustavu obrazovanja nema ravnopravnosti, ali ima pogodovanja

Predstavnici Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske su upozorili na nerješavanje devijacija u sustavu
Tijana Pavičić
 Damir Krajac/Cropix

Predstavnici Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske okupili su se pred zgradom Ministarstva znanosti i obrazovanja kako bi na Međunarodni dan učitelja upozorili na nerješavanje devijacija u sustavu. Za primjer im je poslužio slučaj Tehničke škole Rijeka.

– Ovdje smo jer imamo problem. Sustav obrazovanja ima devijacija, i to je prirodno, no ne i kada se problem ne rješava, kao što se tri godine ne rješava situacija sa smjenom ravnatelja Tehničke škole Rijeka, izjavila je predsjednica Sindikata Nada Lovrić.

Po njezinim riječima, ravnatelj škole nije smijenjen niti nakon sedam rješenja prosvjetne inspekcije vezanih uz nepravilnosti u radu. Inspekcija je u posljednjem dopisu izrijekom zatražila razrješenje ravnatelja, no upravljačko tijelo škole - Školski odbor Tehničke škole Rijeka, o tomu, tvrdi Lovrić, nije niti raspravljao.

– Zašto ministar nije napravio ništa da bi došlo do razrješenja ravnatelja, doista ne znam. Riječ je o ravnatelju za kojega je prosvjetna inspekcija utvrdila da je u više navrata zapošljavao nekompetentne ljude. Ravnatelj naprosto čuva svoju malu jadnu fotelju, a čuvanja fotelja u obrazovanju ne smije biti. Ministar je imao mogućnost razriješiti Školski odbor, no nije napravljeno ništa, tvrdi šefica Sindikata.

image
Nada Lovrić i Tijana Pavičić
Damir Krajac/Cropix

Tijana Pavičić, sindikalna povjerenica u Tehničkoj školi Rijeka i profesorica tjelesne i zdravstvene kulture, tvrdi kako je u dvije i pol godine nadležnima u sustavu uputila više od 70 dopisa. Jedan od njih, navela je, odnosi se na nedopustivu činjenicu da se sportska dvorana ne održava, spremačica je ne čisti, a ravnatelj ne reagira. Inspekcija je, tvrdi Pavičić, izrijekom zatražila da se taj, na prvu minoran problem riješi, no ravnatelj niti na to nije reagirao.

– U srpnju 2019. ravnatelj mi je uskratio pravo na napredovanje, jednostavno je odbio potpisati zahtjev. Nebrojeno puta zabranjivao mi je govoriti. Ako pokažete stav, on ne bira sredstva kojima će vas degradirati. Mene je uputio na procjenu radne sposobnosti jer sam, po njegovim riječima, opasna za učenike i kolektiv. To je odmazda maloga čovjeka. Kako je moguće da učenik leti iz škole nakon četiri pedagoške mjere, a ravnatelju nitko ništa ne može, upitala je Tijana Pavičić i zaključila kako u sustavu obrazovanja nema ravnopravnosti, ali ima pogodovanja.

image
Damir Krajac/Cropix

Nakon konferencije za novinare, predstavnici Sindikata uputili su se na sastanak s ministrom Radovanom Fuchsom.

– Od ministra očekujem datum razrješenja ravnatelja Tehničke škole Rijeka, kratko je poručila Nada Lovrić.

Ravnatelj Tehničke škole Rijeka zasad se nije oglasio.

Premijer Plenković čestitao Svjetski dan učitelja

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je u čestitci u povodu Svjetskoga dana učitelja da nema odgovornije zadaće od odgoja i obrazovanja te je zahvalio učiteljima na doprinosu u realizaciji nastave u prošloj školskoj godini, najavivši nastavak ulaganja u obrazovni sustav.

"Zahvalni smo na vašem doprinosu u realizaciji nastave u prošloj školskoj godini, koja je unatoč pandemiji i potresima najvećim dijelom održana u učionicama. Vlada Republike Hrvatske nastavit će ulagati u bolje uvjete, razvoj učiteljskih potencijala, kao i u unaprjeđenje obrazovnog sustava", napisao je premijer Plenković u utorak na Twitteru te zahvalio učiteljima na predanom radu.

U čestitci je istaknuo da "nema odgovornije zadaće od odgoja, obrazovanja i usmjeravanja mladih koji su budućnost". (Hina)

Čestitka ministra

Ministar Fuchs čestitao Dan učitelja, pismom kojega prenosimo u cijelosti:

Cijenjene i drage odgojiteljice i odgojitelji, učiteljice i učitelji, nastavnice i nastavnici, ravnateljice i ravnatelji, stručne suradnice i suradnici, profesorice i profesori!

Ponajprije vam želim zahvaliti što ste odabrali ovaj plemeniti poziv kojim pridonosite oblikovanju budućnosti našega društva. Stotine je zadaća i uloga koje neumorno ispunjavate, iz dana u dan, godine u godinu, generacije u generaciju. I nema odgovornije zadaće od odgoja, poučavanja i usmjeravanja mladih znatiželjnih umova.

Unatoč tome, svjesni smo da učitelji nisu svemoćni i da mnogi drugi faktori u društvu imaju često i veći utjecaj na formiranje i ponašanje djece i mladih pa upravo zato moramo, više nego ikad prije, jačati odgojnu ulogu škole i osnaživati prosvjetne radnike.

Ključno je jačanje kapaciteta učiteljske profesije uz privlačenje i zadržavanje najboljih u sustavu te sustavno poticanje razvoja učiteljskih potencijala. Jedna od ciljanih mjera kojima potičemo i nagrađujemo izvrsnost i inovativnost upravo je i nagrađivanje najuspješnijih djelatnika u području obrazovanja, spremnih na cjeloživotno učenje i profesionalan razvoj.

Ovom prigodom želio bih čestitati najboljim odgojno-obrazovnim djelatnicima, a njih je 511, sa željom da zadržite otvorenost srca i uma te u djece i učenika nastavite razvijati i podržavati otvorenost i kreativnost duha i intelekta. Pozdrav i zahvale idu i vašim ravnateljicama i ravnateljima, kolegicama, kao i članovima vaših obitelji koji su vam pomogli tijekom profesionalnog rasta i razvoja u najvrjednijoj misiji odgoja i obrazovanja.

Iznimno sam ponosan na izvrsne napore i trud uložen u realizaciju prošle školske godine, koja je unatoč pandemiji i potresu većim dijelom održana u učionicama. I provedena istraživanja pokazuju koliko je to pozitivno utjecalo na mentalno zdravlje djece i dobrobit učenika, ali i nastavnika. Siguran sam da ćemo zajedno učiniti sve kako bi i ovu školsku godinu naši učenici proveli u školskim klupama sa svojim vršnjacima, u zdravom i sigurnom okruženju.

Ispred nas su novi ciljevi, novi izazovi, prilagodbe nekim novim vremenima i zahtjevima društva. Nacionalni plan razvoja sustava obrazovanja koji izrađujemo predstavljat će upravo okvir za promjene i unaprjeđenje sustava na svim razinama. I u ostvarenju te zajedničke misije nastavljamo biti saveznici i suputnici.

Možda se vaši učenici za 10 ili 20 godina neće sjećati baš svog školskog gradiva, ali s nostalgijom će se prisjećati svake školske uspomene i imena kako prvih učitelja, tako i onih koji su ih otpratili u svijet odrastanja. Sjećat će se osjećaja koji je u njima škola pobuđivala i to je ono što vrijedi.

Kao primjer, nositelj normi i vrijednosti zajednice, nosite golem teret i golemu snagu. Hvala vam na hrabrosti i hvala na predanosti.

Sretan Dan učitelja!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:35