NAJMLAĐI U SUZAMA

Potresni prizori iz SAD-a: Tisuće djece bez roditelja prelaze granicu u potrazi za boljim životom

Sve veći priljev migranata u SAD - rekordan broj u zadnjih 15 godina zadaje glavobolju Bidenu
 Screenshot

Čak 172,331 migranta ušlo je ilegalno u SAD u ožujku ove godine. Taj je broj rekord koji nije zabilježen u posljednjih 15 godina. U posljednjih je šest mjeseci granicu između Meksika i SAD-a prešlo 570 tisuća ljudi, što je za 24 posto više migranata nego u istom razdoblju lani.

Dodatan problem postao je broj maloljetnih migranata, koji u zemlju često putuju bez pratnji roditelja i starijih članova obitelji, a jedine odrasle osobe na putu zapravo su krijumčari ljudi.



U odnosu na broj maloljetnih migranata koji su ušli u zemlju u veljači ove godine taj se broj udvostručio. U ožujku je u SAD ilegalno ušlo 18,663 djece. Djeca borave u prihvatilištima koji su davno premašila svoje smještajne kapacitete.

Agencija za carinu i nadzor granice izvijestila je o početku povećanog priljeva od travnja 2020. godine, a kao glavne razloge navode "nasilje, prirodne katastrofe, nestašice hrane, i siromaštvo u Meksiku i sjevernom trokutu zemalja središnje Amerike."

Najviše je migranta iz Gvatemale, Hondurasa i El Salvadora, a oni odrasli koji uđu u zemlju bez djece često vrate u Meksiko. Za sad je vraćeno njih 104 tisuće.

Nova administracija u Bijeloj kući za situaciju krivi Trumpovo vodstvo i ukazuje na dugotrajno loše vladanje situacijom i ukidanje infrastrukture koja je funkcionirala do tad. "Nitko ne može očekivati da će se ova situacija riješiti preko noći", kazao je službenik Bidenove administracije i dodao da "predsjednik ima plan". "Moramo iznova izgraditi sustav", kazao je.

Trenutno je u smještaju američke vlade nešto više od 20 tisuća maloljetnika.

image
Djeca često i bez pratnje odraslih prelaze granicu s SAD-om
Ed Jones/Afp/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:24