BORBA SA ZAGAĐENJEM

Poljski znanstvenici osmislili zvučni top koji pomaže toksične čestice smoga potisnuti duboko u atmosferu

Top je još uvijek u testnoj fazi, a iako je jako glasan, stanovnicima zagađenih mjesta ne smeta

Znanstvenici su procijenili da bi cijena jednog sata rada mogla stajati najviše 350 američkih dolara

 Bartosz Siedlik/Afp/Profimedia

Filip Jedrzejek i Dominik Grybos s Akademije za rudarstvo i metalurgiju u Krakowu osmislili su neobičan instrument za borbu s visokom stopom zagađenja zraka smogom u Poljskoj.

Radi se o zvučnom topu koji proizvodi glasne zvučne valove, koji pomažu toksične čestice smoga potisnuti duboko u atmosferu. "Kada top radi između pola i sat vremena, zagađenost se u krugu do tri kilometra smanjuje za između petnaest i trideset posto", kazao je jedan od izumitelja, Grybos.

Njihov je cilj potisnuti što više štetnih čestica vrste PM 2.5 i PM 10.

U tom procesu pomaže im vertikalni udarni val, koji nastaje prilikom izgaranja acetilena i zraka.

Za vrijeme rada instrument proizvodi glasan zvuk svakih šest sekundi, što je zasad najveća poznata nuspojava njegovog korištenja.

No stanovnici su spremni na zvuk, samo kako bi njihov zrak bio što čišći. "Smog je ovdje jako težak. Ne možemo provjetriti naše stanove, jer sve toliko smrdi. Ako ovo može pomoći, neka nastave s testovima. Top jedva da čujemo, zvuči kao da je odjeknula obična petarda", kazala je 43-godišnja računovođa Jolanta Walkowicz.

Za sad su znanstvenici procijenili kako je cijena rada jednog sata topa između 275 i 350 američkih dolara. Nadaju se kako bi njihov instrument mogao dospjeti u komercijalnu upotrebu.

Poljska je poznata kao jedna od zemalja s najvišom stopom zagađenja zraka u Europskoj uniji, a razina zagađenosti dodatno raste u sezoni grijanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:32