KOBNA POGREŠKA

Policajka optužena za ubojstvo mladog crnca: Kako je uopće moguće zamijeniti šoker i pištolj?

Tvrtka Axon, koja je razvila šoker koji koristi policija, kaže da je oružje dizajnirano da se razlikuje od pištolja
Policajka Kim Potter (lijevo) i trenutak ubojstva Dauntea Wrighta
 AFP

Ubojstvo mladog crnca Dauntea Wrighta u predgrađu Minneapolisa u SAD-u, dogodilo se zato što joj je policajka zamijenila pištolj za šoker, službeno je objašnjenje policije, piše BBC.

No kako je moguće pomiješati ta dva oružja?

Kako se šokeri koriste?

Šokeri ispaljuju male elektrode poput strelica koje mogu proizvesti visokonaponski udar kako bi privremeno onesposobili osumnjičenika i omogućili policajcima da savladaju nasilne ili potencijalno nasilne osobe na daljinu.

Koriste ih policijske snage širom svijeta, a prema jednoj procjeni, gotovo sve američke policijske uprave sada opremaju svoje policajce šokerima.

Američka tvrtka Axon, koja je razvila šoker koji koristi policijska uprava Brooklyn Centera i koji je sudjelovao u ovom incidentu, kazala je da je njihovo oružje dizajnirano da se razlikuje od pištolja.

'Implementirane su brojne značajke i izdane preporuke za obuku kako bi se smanjila mogućnost da se takvi incidenti dogode - uključujući osiguravanje izgleda i osjećaja koji se razlikuju od vatrenog oružja', kazali su.

Prepoznatljive značajke šokera uključuju činjenicu da se često proizvode u svijetlim bojama, teže znatno manje od policijskog oružja, obično imaju različite drške i nemaju sigurnosni mehanizam okidača, kao što to većina oružja ima.

Policijski službenici obično su obučeni da pištolj drže u futroli na dominantnoj strani kako ga ne bi pobrkali sa svojim šokerom, koji se drži na pojasu s druge strane tijela.

Policijski priručnik Brooklyn Centera kaže da policajci šoker moraju smjestiti 'na stranu nasuprot oružju'.

'Dakle, ako ste dešnjak, nosite vatreno oružje na desnoj strani, a šoker na lijevoj strani. Čini mi se da je ovo bila slučajnost', rekao je šef policije Brooklyn Centra Tim Gannon novinarima nakon pogibije Dauntea Wrighta.

image
Kim Potter
AFP

Što je moglo poći po zlu?

Na videozapisu incidenta koji je objavila policija, čuje se kako policajka viče 'Šoker, šoker, šoker' prije pucnjave, a zatim se pojavljuje u kadru shvaćajući da je umjesto toga koristila pištolj.

Policajka je Kim Potter, koja već 26 godina radi za policiju Brooklyn Center. Nakon ubojstva je dala otkaz, a danas je objavljeno kako je uhićena te će biti optužena za ubojstvo iz nehata.

Sve okolnosti još nisu poznate, a policija istražuje što se dogodilo.

Međutim, stručnjaci kažu da se zabune s oružjem događaju i da je obuka ključ za sprečavanje takvih incidenata.

'To se svodi na to koliko često trenirate sa šokerom', rekao je policijski savjetnik Jeff Noble za BBC. 'To je alat koji se ne koristi često. Morate stalno ići na stručno usavršavanje.'

image
Policijski šoker; ilustracija
Martin Brayley/Alamy/Alamy/Profimedia

Policijski priručnik Brooklyn Centera kaže da policajci trebaju trenirati najmanje jednom godišnje, a obuka bi trebala uključivati ​​'izvođenje izvlačenja rukom ili unakrsnih izvlačenja kako bi se smanjila mogućnost slučajnog izvlačenja i pucanja iz vatrenog oružja', navodi novinska agencija Reuters.

Drugi stručnjaci ističu da, čak i ako su šoker i pištolj u futrolama na različitim stranama tijela, dominantna ruka može lako pristupiti bilo kojem od tih predmeta, što bi također moglo dovesti do pogrešaka kad su policajci pod velikim pritiskom.

Je li se to već dogodilo?

Zamjena pištolja za šoker rijetko se događa, ali je bilo takvih slučajeva. Sveobuhvatni podaci za cijelu zemlju nisu dostupni.

Međutim, u pravnom časopisu 2012. je objavljeno da je pronađeno devet slučajeva policajaca koji su nehotice koristili pištolj umjesto šokera između 2001. i 2009. Dva incidenata rezultirala su smrću.

Bilo je i novijih slučajeva da je osumnjičenik ustrijeljen umjesto da je 'šokiran'.

2015. godine u Tulsi, u Oklahomi, u jednog je muškarca pucao zamjenik šerifa koji je slučajno izvukao pištolj.

2019. godine policajac u St Louisu, u Missouriju, zabunom je izvukao svoj revolver i teško ranio jednog sitnog kradljivca.

image
Nakon ubojstva uslijedile su tri noći nasilnih prosvjeda
Kerem Yucel/AFP

Uhićena policajka, bit će optužena za ubojstvo

Policajka koja je u nedjelju ustrijelila mladog crnca blizu Minneapolisa uhićena je i bit će optužena za ubojstvo iz nehata, objavio je danas Ured za kriminalne poslove Minnesote, koji nadzire istragu.

"Kim Potter je privedena i bit će prebačena u zatvor u okrugu Hennepin zbog ubojstva iz nehata", kaže se u priopćenju.

Policajka (48) je pucala u Dauntea Wrighta, 20-godišnjeg Afroamerikanca tijekom rutinske kontrole u mjestu Brooklyn Center, nedaleko Minneapolisa. Izjavila je da je zamijenila pištolj s elektrošokerom.

U utorak je dala otkaz, kao i šef policije Brooklyn Centera. Prijeti joj kazna do 10 godina zatvora.

Nakon nesreće koja se dogodila, dok traje proces za ubojstvo Afroamerikanca Georga Floyda, uslijedile su tri noći nasilnih prosvjeda.

Unatoč policijskom satu i brojnom policijskom pojačanju na ulicama, u utorak je u nasilju između prosvjednika i snaga reda privedeno 78 ljudi.

Obitelj Dauntea Wrighta je kritizirala opravdanje policajke i istaknula da "agentica s 26 godina staža zna razlikovati elektrošoker od vatrenog oružja", napisao je njihov odvjetnik Ben Crump u priopćenju.

"Nastavit ćemo se boriti za pravdu za Dauntea, njegovu obitelj i sve marginalizirane. Nećemo se zaustaviti dok ne postignemo stvarne reforme policije i pravosuđa", dodao je. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 23:08