POLIMAC PREPORUČUJE

Pogledali smo dva korejska zombi-hita u kinu: Priča je puno dublja nego se čini na prvu...

Borba za život na devastiranom Korejskom poluotoku redatelju filmova poslužila je kao prilika da progovori o modernom društvu
Vlak za Busan (lijevo); Vlak za Busan: Zona zombija (desno)
 Movic Comics - Next Entertainmen/afp/lifestyle Pictures/alamy/alamy/profimedia

Domaći distributer filma "Vlak za Busan: Zona zombija" povukao je mudar potez kada je u kina zajedno s njim poslao njegovog dramskog prethodnika - izvrsni "Vlak za Busan" iz 2016. godine.

"Vlak za Busan" redatelja i koscenariste Yeona Sang-hoa srca ljubitelja filma diljem svijeta osvojio je nijansiranim likovima i sofisticiranim tretmanom motiva zombija, bića koja su se kroz povijest filma koristila kao alegorija za brojne probleme modernog društva. Yeon je u "Vlaku za Busan" pomoću zombija ispričao slojevitu priču o nevoljama u koje društvo može upasti kada se na prvo mjesto stavljaju karijera i profit, a nije se libio oštro kritizirati odustne roditelje i sebične ljude.

Yeon se temi zombi apokalipse vratio u "Zoni zombija", no oni su ovaj puta samo jedna od brojnih prijetnji s kojima će se suočiti brojni likovi. Tu su još i oportuni mafijaši koji žele profitirati na nesreći onih kojima su zombiji uništili život, okrutno domaće stanovništvo koje je u jednom od gradova oformilo novi društveni poredak te poprilično pasivna međunarodna zajednica.

Kada se te skupine međusobno sukobe, Yeon te sukobe koristi kako bi nastavio pripovijedati o onome što ga je zanimalo i u "Vlaku za Busan" - ljudskim vrijednostima na kojima bi se trebalo inzistirati čak i kada svijetu prijeti propast.

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje" filmski i televizijski kritičar Jutarnjeg lista Nenad Polimac i novinar Jutarnjeg Damjan Raknić raspravljaju o ulozi zombija u duologiji "Vlak za Busan" te redateljevoj viziji modernog društva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 20:49